[全港一大]城大引入美制學位榮譽制度

351 回覆
231 Like 47 Dislike
咁其實仲好啦,heahea地讀到畢業咪算
拉curve永遠都係最撚on9
鼓勵惡性競爭
人哋其他國家行咗咁耐當然Okay
但依家全港突然得佢轉新制
人哋理鬼佢啦
又唔知點convert
你先on9

專業可能仲算緊緊地(好多都自立左門戶,唔同英國互認)
學歷邊度緊?common core/major/minor全部美國野黎
冇honour制度唔會出事,最多係職場老一輩唔識睇gpa

gpa同honour同時存在係有衝突,比你gpa低first hon又點?兩邊都唔討好
係gpa就gpa,honour class就honour class
英國ug好
美國pg好
無hon 唔洗讀4年啦咁,三年就得啦。 honour project 都可以唔洗做
你唔知英國國家資歷架構入邊

香港 1st等 於 英國 1st
香港2 .1等於 英國 2.1
香港2.2 等於 英國 2.2

特別既係 3rd hon冇互認

ordinary degree又有返互認

香港degree去英國 攞 特許(最常見係工程) 都係要求honour degree

香港英國學歷互認唔緊?你大陸落嚟?
齋講職場
作為入場悶檻我都幾肯定啲人睇Hon緊要過GPA

其實以前UST行12-point grade system 就有咁嘅問題
都唔知點同顧主demonstrate你成績好過其他人
得個Letter Grade 做 reference
我估UST收尾都可能因為畢業生搵工太麻煩轉咗4.3 point GPA System
香港要脫英歸陸
其實香港好少工係睇你乜GPA/hon(極少數例外)
睇你面試多
冇話跟足外國先叫好
但係將兩種唔同既評分標準強行對等,然後就話易明又清楚
所以我話Honour係入場門卷
無嘅話只可以填Other
HR一sort個excel
直接喺2.1 cut off 再揀CV都有排睇
我諗佢哋未必會再走去Check城大個honour system 係點
咁你美國既大學畢業,唔通又無機會?
人地唔行英式hon system
既然你都知係兩個制度,咁點解仲會問係咪無左hon?
算啦,一國一制,要改都無法
咁玩法,一國一制,香港既HR遲早都被人叮走
頭幾個comment已經揾到bug
當初唔應該引入gpa,照用返honour class就算
就算嗰科有二百人都好
到最尾都得得三十人有hon
都仲未計仲要細分三類
我見有啲公司
可能大公司啦
係跟你大學個country而變更你點填個成積嘅
或者美國佢俾你入GPA
但揀Hong Kong 好多得Honour可以揀
雖則仲可以喺Remarks 自己打
咁你咪自己換算一下囉

點都要有一個方法Sort畢業生嘅成績
用Hon做cut off 再sort GPA較為方便
咁呢個係歷史問題,大家睇慣英制hon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞