[全港一大]城大引入美制學位榮譽制度

351 回覆
231 Like 47 Dislike
冇hon 同你去野雞學院執個1 年degree 學位返黎有咩分別?
屌你老味
本第2城大張cert都夠閪嫁啦
成3,4張 a4紙咁撚大 以前次次拎出去見工都麻撚煩
而家仲搞埋d咁既野 到時班fg見工有排解釋
所以我唔明點解有咁多人堅持要改
唔使理同英國美國嘅分別喺邊㗎
咪當香港有自己一套run得好好嘅system囉
DSE擺明想玩有教無類,咩星星制完全唔關事

以前舊制先係真精英制
升中四踢一班
升中六踢剩3成人
升大學再踢一半

宜家有理無理都中六畢業(唔知升中四有冇踢人)
跟住兩點幾人爭一個大學學位
澳洲honour year=做research、take幾個course
性質似mphil

係香港某啲人下下拎住英制honour degree去judge其他國家制度,一定要英制先好
你唔睇GPA?
睇唔睇唔係我決定
係HR決定
既然HR睇hon多過gpa,不如取消gpa,改用排名
就好似senior wrangler,係人都知係Cambridge maths first hon入面成績最勁果個
問題係其他U唔會咁樣轉呢咪即係玩鳩cityu既學生
去美國好蝕底
美國唔少大學都有grade inflation,個個gpa閒閒地都3.幾
本來冇gpa,淨睇hon係有得走箋
一加埋gpa,3.5/3.6先叫first,咁好多美制applicant都有first,你即刻被比下去
係架,所以用返英制degree classification係冇可能。

不過香港大學課程轉哂美制,degree classification轉埋美制都係遲早既事。城大開左個頭,其他大學趁呢個機會plan定幾時轉仲好。

順便將醫療科/law轉埋做3-4年制second degree就更好。
一定唔會咁理想
事實後門狗有優勢 不得不承認

真人真事 當年有幸去in 一份scholarship
去到發現係group in, 同場有5條友
因為銀碼大,理應係每個dept 只揀最top 一個出嚟in

條問題係"分享人生一次失敗經歷"
除咗我,其餘4個都係話當年公開試失手
再點樣由後門狗發奮圖強

聽完就發現 後門狗優勢係大到想像唔到
利申非shitty 非後門狗
你asso gpa跟埋你u個gpa?
咁又未必
因為香港啲僱主以及本地大學係會自己調節
某啲可能要你有Hon先當first Hon
無Hon就當過咗cut off 再interview
其實本地同外國大學生好多時好似係排兩條隊
過哂程序先再揀
講緊去美國讀master/phd,唔係香港搵工
2%都只係卓越…
ust唔係
利申後門
三間law school都出哂JD,擺明係想跟美制
香港LLB遲早步加拿大後塵,完成歷史使命
以校方角度,淨係JD幾年學費都賺到笑

6年制MBBS -> 4年制graduate medicine只係時間問題
前邊reply 有講 無再copy 一次

1. 讀完hd/asso 直入year3, 內容有部份重覆,等於重讀一次,有優勢攞高分
2. 直接唔洗讀year1, 2 啲language/maths科,好多科點讀都唔會高分,間接gpa 唔使拖低

Sci/ Engg 科特別嚴重
Jupas 入的話,頭兩年基本要讀 3-4科爛grad language科,後門狗可全skip 唔計分

到year 3,4 讀主科/做fyp
後門狗唔會因為中英文差而輸太多
Sci/ Engg 計啱就贏,語文無太大關係

其實呢個問題一直都有
只係shitty 玩top15%, 令個分野放大好多
三大無咁嚴重
Jupas 入三大普遍都有實力
後門未必夠抽

埋土同shitty 就唔同
好多jupas 抆車邊當水泡入
後門輕鬆ko
所以shitty jj 自求多福
其實我係想講ust要照讀啲language ge科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞