[全港一大]城大引入美制學位榮譽制度

351 回覆
231 Like 47 Dislike
城大引入美制學位榮譽制度

香港城市大學(城大)致力培養優秀畢業生回饋社會。許多教授、教師極度關注學科評分分數膨脹(grade inflation)及現今香港普遍採用的評級未能準確反映學生能力,要求調整本科生的最低畢業積點(CGPA)及畢業榮譽分級。

自從2012年推行四年制學士學位課程,城大不時全面檢視學術課程,參考美國先進大學的教育學制,作出調整。

大學教務會的118名委員於6月2日經充分討論後,表決通過最低畢業積點及畢業生榮譽分級,旨在提升學位評級制度的參考價值、正確反映真實優秀畢業生的表現。

大學教務會通過的新規章將適用於自2020/21學年及以後入學的大一本科生。

學士學位課程的最低畢業積點將調升為2.0分。同時,任何三個學期的平均積點(GPA)均低於1.7分的學生,將失去城大學籍。

為適當反映優秀學生的表現,教務會決議革新現行頒授一級、二級、三級榮譽的學位制度。在新規章下,各學系最佳的15%應屆畢業生[1](根據畢業積點的排名)將獲以下認可:

學位榮譽

畢業生排名

summa cum laude(卓越)

最佳的2%

magna cum laude(優異)

次佳的5%

cum laude (優良)

再次佳的8%

城大在制定學位榮譽標準時,採取美國頂尖大學的做法,取消以往為絕大部分畢業生頒授一級、二級、三級「榮譽」的制度。新制也消除了傳統上將畢業生劃分為二級、三級等帶有「次等級」歧視性質的隱喻。

城大新的學位榮譽制度帶領香港高等教育界向前邁進。
頭15% 入面
最佳的2% =summa cum laude(卓越)
次佳的5% = magna cum laude(優異)
再次佳的8%=cum laude (優良)

其他85%= 無Hon
即使你Cpga 3.3 都好,你入唔到頭15% 同現有cgpa2.0 無分別

利申Shitty仔
Make CityU great again ↑↑↑
無嘢做搵嘢做
改咗個制度,唔會令你間學校好咗

利申:反枱大學畢業生
變相鼓勵啲唔係最出色嘅同學hea 讀
gpa >2.0就ou同外國好多大學都係咁
連續2個sem<2.0就要dereg

但低於頭15%就冇hon就真心on99

城大的偉大復興
其實幾好 咁先分到真正既能者出黎
前面嘅人爭餐飽 後面嘅人更加hea
以前衰極都有個third hon
而家做個中上人連hon都無埋
其實有hon無hon有咩影響
新制也消除了傳統上將畢業生劃分為二級、三級等帶有「次等級」歧視性質的隱喻。

所以大家一齊冇hon
super
吾城領先全港
其實無太大影響,哈佛大學都係用呢套制度,當然搵個榮譽同學生質素根本無關係,同一個教書(eg梁美芬),同一款lecture notes,又點會突然多咗啲「卓越」學生呢,你知我知HR知外國大學都知
有hon同冇hon差好遠 傳統上冇hon姐係GPA好差唔過2個啲 顧主多數都唔會請no hon grad既人 就例澳洲某啲大學個課程Title係冇hon 姐係交齊功課pass到grad到就得 所以個啲讀完degree都冇人請
但老實講 城大做有少少東施效顰
都唔係有少少 係好撚東個隻
9成9城大畢業都係係番香港搵工
到時見工一定又晒口水同個hr解釋
各位DSE考生揀JUPAS之前真係要諗下入唔入City,真係隨時冇hon grad(獸醫除外)
就engine呢啲科黎講 傳統上冇hon=工程師學會唔承認 姐係考唔到牌 而冇hon都上唔到Master
中間d學生蝕咗 最差嘅學著數咗
睇你係邊類
認真讀書果班爭15%

其餘人保1.7 GPA

其實幾好
冇hon唔會入到master/Phd degree
就算好廢嘅U都唔收
排16% 同2分既人岩岩pass 冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞