[全港一大]城大引入美制學位榮譽制度

351 回覆
231 Like 47 Dislike
做咩姐你,你完全get錯喎
CB 係city算多resource
正路dse高分真係勤力戈班邊個會諗 city 所以佢地offer 好多scholarship 去引班唔知頭唔知路既international students
佢一日唔將教學質素提升 d 學生幾勤力都冇用
以前ouhk, 讀到year three 就可以grade ,如果要有hon 一定要讀埋year 4 . 寫埋 paper 先走得

有hon 無hon 可以差成1年
最大問題都係香港學制下攪d咁既野自欺欺人
咪即係澳洲學制囉
佢(應該係)講梗假如個program由英制榮譽變做呢個濕鳩美制之後就會冇hon,所以冇得報master 同phd
照字面意思解就係掛
都唔知轉黎做乜鳩
全香港都玩緊hon 無啦啦自己走去轉
到時見工玩鳩死自己班學生要係到解釋一輪
讀埋大廢科覺得呢個system幾好
我D同學真係得少數想讀PHD而讀書, 其他住hall上莊鳩hea之後考紀律部隊/ second degree
不如谷番精英制好過, 不過我覺得85%係有D hasrh, 一屆廿幾人個D 15% 隨時得1/2 個人, 放寬到35-40% 就差唔多

留名睇人留言話大學唔止學知識, 要學做人
書都未讀好學人講其他野, 想學做人去FT專心跑一年數啦
唔明你意思
咁20-21年入學year 2,3 學生就唔計?
澳洲要讀多年先有hon
15%真係harsh左d, 成績最好果班又為左爭咩2% 5% (得一兩個quota)而鬼打鬼,冇得一齊溫書
啫係average黎講 GPA3.4以下冇HON
我城已經不屑於同香港大學比
要比就同哈佛MIT比
有冇發現自己柒左,上面一大段廢話
僱主buy唔buy你依套先?
提升到cGPA 2.0先畢到業係好事黎嘅
不過改到無honour system,出面HR知唔知?
會唔會以為班友知hon就無得in
hku 係1.0
[行動POST]615全民放假悼念日
https://lih.kg/2046213
由追gpa 變追curve
以後個個人寫cgpa落cv rather than寫咩Hon
咁少人拉Curve 其實有好處
就算能力唔夠人鬥
只要考試果幾日令前面既人消失
精英制度裡面再玩精英制度,香港讀書真係慘,dse完左以為有得嘆下?大學先係惡夢開始,啲嘢愈黎愈難,但洗濕左個頭唔讀就好on9 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞