[全港一大]城大引入美制學位榮譽制度

351 回覆
231 Like 47 Dislike
佢當左自己係三大嘛,咪用名校方法做囉
係,頭兩年啲爛grade course全部唔洗讀
佢用英制hon既角度睇美制Latin hon
其實兩樣野完全唔同
英制hon=同gpa既作用一樣
美制Latin hon=成績特別好,比返個special merit你
咪on9

香港d 學歷同專業同英國好緊密

冇honour 制度會出事

再者同有gpa 同 honour 就知間u畀gpa鬆定緊都有用
聽落又幾合理
其實新制學生根本唔需要care個Latin hon,最重要係gpa

點解香港人總係用英制hon既角度去睇Latin hon
以為無Latin hon就等於英制無hon
例如有年啲人屌科大派兩成First hon
實際上係科大爛龜
dse分 5**, 5*,5, Pass, Fail 一定超合理
2%同15%少左D
特咁係細少少嘅科2%隨時係得一個人
咁樣會令到系內competition大到痴線
gpa每間鬆緊唔同, 多個honour參照有咩問題, 好似埋大咁 B+ 3.5, 其他u B+ 3.3 就冇問題

係香港 間間u都係honour degree時你唔係咪出問題囉
親美
超英趕美,我城又贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞