[全港一大]城大引入美制學位榮譽制度

351 回覆
231 Like 47 Dislike
一早應該跟美制
又gpa又honour class,不倫不類
英制冇gpa先用honour class
美制冇honour class先用gpa,Latin honour係另一樣野,城大已經簡化左
一般黎講要take honour courses,再寫埋honour thesis先會有Latin honour
後門點計?
咁美國人點報master?
你間學校最出名
就可以帶頭玩串佢
要其他跟你嗰套
你間大學唔夠出名
咪玩鳩自己啲學生

再次利申: shitting 畢業生
成績單?
但你睇英國
人哋大學見你無hon得鬼閑同你慢慢convert再逐科check 你成積
正正常常HR 問你拎份transcript 睇就知你咩料啦
搞嚟都多如

中美貿易戰咁激烈嘅時候
仲全盤「美」化,真「不該」
郭位校長夠薑唔入香港再出發大聯盟,果然夠pop
係香港先咁搞笑,gpa同英制honour class並存
根本兩樣野既作用係一樣
再換算落去對是但一邊都唔公平

跟英制就取消gpa,直接用返honour class
無知一問,咁英國果啲如果唔係睇gpa既話,咁係點分hon?
有GPA 就一早應該唔好再分hon
啲老闆吓吓用 second up/low 分界
GPA 3.01 就好似讀得幾好
2.9 就直情差到無讀過書咁
CV 直接俾人 screen 走
反正讀唔讀都入唔到頭15%㗎啦,不如玩盡佢。

利申頭30幾%學生
照你咁講,非英制大學既大學生都唔撚駛諗英國master啦

Undergraduate qualifications

If your graduate course at Oxford requires a 'strong upper second-class undergraduate degree with honours' in the UK system, you will usually need a bachelor’s degree with an overall GPA of 3.5 out of 4.0 or 4.0 out of 5.0.

If your graduate course at Oxford requires a 'first class undergraduate degree with honours' in the UK system, you will usually need an overall GPA of at least 3.7 out of 4.0 or 4.5 out of 5.0.

https://www.ox.ac.uk/admissions/graduate/international-applicants/international-qualifications?wssl=1
3.4係TOP 15%架啦
你要科科B+ ~ A- 先有
咁係因為八大入面得佢開
佢講嘅方法唔啱,但的確有潛在問題
英制的確係計hon同%,唔係計gpa,但人地做左咁多年國際生生意,你估人地蠢嫁咩通常已經有概定一套轉換方法,例如美國咪照睇4-point based gpa囉,澳洲嘅咪照睇7-point based gpa(部分係咁啦)
問題就係,當已經熟知香港大學多數沿用hon嘅時候,要幾耐先接受到呢個轉變?雖然香港都係用gpa計分,但因為最後出嘅係hon,多數係申請中期有需要先會再問gpa, 所以可以預期改變後頭幾屆如果想再讀書嘅時候會面對呢啲問題,需要同學校解決
不過我覺得最大影響都應該係市場嘅接受程度啦,畢竟唔係間間公司都願意花時間去了解你咁多
做乜鳩
花心思教識你=唔會升職
谷paper先會升
咁當初就咪鬼引入gpa
module成績用%,總成績用英制hon
依家搞到四不像咁
原則上香港大學已經係美制,一有左gpa,再保留英制hon係無意義
我成日覺得香港d大學好怪。比gpa勁緊手,但係比hon就勁鬆手。
益曬班hd asso 仔

近4,5年 畢業都知
每班成績最好嗰批
大多數係hd/asso 仔
(如果嗰科有收senior intake 的話)

點解?
1. 讀完hd/asso 直入year3, 內容有部份重覆,等於重讀一次,有優勢攞高分
2. 直接唔洗讀year1, 2 啲language/maths科,好多科點讀都唔會高分,間接gpa 唔使拖低
3. 心態問題,hd asso 好多都捱過2年,心理上會更努力去讀

好多jupas 入學,讀完頭兩年,經歷過啲濕鳩language / maths/ 通識科 之後,gpa 都得返2點幾,磨滅完意志,再on99 咁升year 3讀主科,gpa 根本好難追。

依家得返15% 有hon, 細班可能得4,5個,咁hd asso 肯定玩曬

利申,非shitty, 有感而發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞