【全連登最甜+最重口味】一年之間我由 A0 學生妹變身成為 SM 女皇

362 回覆
50 Like 18 Dislike
等你
講中咗要181日先甩到
叻叻~

我之前打算 181 日都仲 P 牌嘅話就去搵連仔算帳㗎啦
留名
多謝支持
出唔切呀呀呀

更我應承咗大家就一定會加,不過要遲少少
〔2022 年 12 月 25 日〕

第二朝,我一覺瞓到自然醒。成個聖誕加新年嘅假期只係得十幾日,我當然要趁呢個短暫嘅空檔好好休息吓啦。不過休息還休息,我都係要花啲時間溫書,去預備假期之後嘅期中試。

我望一望電話上面顯示嘅時間,原來已經差唔多十點半。一打開電話,個畫面係我同 Hannah 嘅對話。我見到佢都已經醒咗,「最後上線於今天 10:18」。但我比較關心尋晚飲醉酒嘅允翹佢有無事,於是撳入去佢嘅 chat 度睇。「最後上線於今天 10:25」,即係幾分鐘前咋喎。

我 send 咗兩個訊息畀佢:「heyhey」「feeling better?」

允翹好快就上咗線。不過兩三分鐘之後,寫住「在線上」嗰一欄就轉咗做「最後上線於今天 10:32」⋯⋯ 即係已讀不回?唉,原來佢真係嬲咗我。

不過如果身分對調,受害者係我嘅話,我嘅反應會係點呢?我喺度諗我會唔會都一樣有咁嘅反應,會唔會覺得好難受、好嘔心?話哂我哋一向都係 best friends 嚟,無啦啦咁樣做係好唔應該嘅。但係再諗深一層 ⋯⋯ 我真係會咁?正正因為佢係我 best friend,而且仲係識咗好幾年嘅知己,我反而應該要畀多次機會佢,反而應該去接受佢一時嘅無心之失。我以為允翹一直以嚟份人咁爽朗,把口咩都會講,應該唔會因為呢件事而太過介懷。其實我摸一摸佢,都唔算係好過分啫 ⋯⋯ 唔係咩?

我希望只係我自己諗多咗。我再望多次我同允翹嘅對話,喺我啱啱 send「heyhey」畀佢之前,就係佢尋日同我講佢塞緊車,話就嚟到旺角嘅訊息。再之前就係啲關於學校嘅嘢,同埋一啲普通吹水嘅內容。係喎,點解佢無同我提過佢拍拖嘅煩惱嘅?佢之前成日都會同我傾吓佢啲感情問題,又同我講第時拍拖記得要點,千祈唔好點。但我一直碌上去睇最近嘅訊息,都無乜關於佢同 Anya 嘅嘢。莫非佢真係太難過,所以先至隻字不提?但係佢又同咗阿淇講喎,明明佢哋之間嘅交情都唔及我同佢哋是但一個之間嘅咁深。我越諗,個心越係有啲唔安樂。

不過無論點都好,當務之急都係確保我哋以後嘅關係唔會變。於是我打咗一段訊息畀佢:「翹 我諗尋晚應該令妳失望了 ⋯⋯ 好對唔住 我保證以後唔會再咁做!!! 希望妳下咗啖氣之後會覆返我啦」,然後就 send 咗出去。我相信允翹同我嘅友誼,唔會咁輕易就變差嘅,應該過一陣就無嘢㗎啦。

電話震咗吓,令到我嚇咗一嚇。我望吓部電話,係允翹 send 訊息畀我:「妳up乜春」然後就係兩個笑到標眼水嘅表情符號。

咦?我睇到有啲愕然。咁即係佢唔係專登已讀不回我?但係我寫到咁樣,佢都唔明我噏緊乜,即係點?之後佢再 send 多兩句:「好左d la」「個頭冇咁痛」。

我即刻覆返佢:「咁就好啦」,仲有個瞇起眼微笑嘅表情符號。但我個腦裏面,仍然係一頭霧水。
有無update
樓主係咪排蘋果排通宵所以訓咗
Sorry ⋯⋯ 有事忙緊,忙完會盡快出返
Between 唔好 quote 文啦各位

傾某一段內容嘅,前面寫 #____ 就得啦
等文中
樓主以示道歉出多幾篇文
樓主忙完未
樓主
樓主
今晚會出新一段啦
或者允翹真係因為斷片而唔記得咗尋晚某啲事情。不過萬一 Hannah 下次多口提起嘅話,會唔會勾返起佢嘅記憶㗎?我自己未試過斷片,所以我都唔知究竟對記憶有幾大嘅影響。

「保證以後唔做d咩??」允翹追問。

我諗咗陣,唯有覆返佢:「尋晚妳飲得好醉 我中途可能講錯嘢令妳反應大咗 不過而家無事就好啦~」本身打算 send 多個心心 emoji 畀佢,但又覺得唔係咁好,於是都係無 send 到。

不過睇嚟允翹佢其實醉唔哂,因為佢之後話:「妳咁講我好似有d印象」「係咪同妳提過我同Anya...」

再講落去,好容易會越爆越多喎,我心諗。雖然兩件事唔係話直接有關嘅,但係任何嗰段時間講過、發生過嘅嘢,我都驚會令佢記返起尋晚嘅一切。橫掂佢嗰陣都咁神智不清,不如博一鋪扮懵先啦。「無 bor」我同允翹講,再反問返佢:「妳同 Anya 有事咩?」

允翹隔咗一陣先覆我:「認真咩」「aiii近排有d事同佢嘈lor」。

「妳會唔會係同咗其他人講 記錯咗係同我講咋?」我問佢。

「唔會la」允翹答我。無同人講過,但係阿淇又會講得出允翹同 Anya 兩個「having a fight」?吖唔係,我係無直接聽到阿淇講嘅,所以應該係話,Hannah 又會話到畀我聽阿淇咁樣講過?允翹究竟同阿淇講過啲咩?咁樣以訛傳訛法,我諗起細細個玩過一個遊戲,叫做「有口難言」。而家我哋就好似玩緊一場「有口難言」嘅遊戲咁,越傳就越撲朔迷離,仲似乎有排玩𠻹。

允翹再 send 多一句:「無提就算」。似乎佢都唔想講起呢件事。尋晚講咗出嚟,我相信應該都係無心嘅。咁就不如暫時告一段落先啦,免得佢更加唔開心。

我簡單覆返佢:「ok」加個微笑表情符號,然後就落咗床,離開間房。家姐喺客廳沙發度撳緊電話,間唔中又望吓電視播緊嘅聖誕節特輯。

見到我出嚟,家姐問我:「妳今晚同佢哋去教會?」

「係呀。」我答佢。年年都去㗎啦,都唔知佢問嚟做咩。

佢冷笑咗一聲,跟住就話:「我都會去。」
其實呢篇嘢會唔會係寫緊樓主自己嘅心路歷程
今晚有新文?
Ummm 其實點都有啲嘅

劇情主要係虛構,再加啲自己同身邊人嘅經歷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞