【全連登最甜+最重口味】一年之間我由 A0 學生妹變身成為 SM 女皇

362 回覆
50 Like 18 Dislike
呢十六年以嚟,我當然都有認識過一啲心儀嘅男仔,有諗過好唔好一嘗拍拖嘅滋味。但係每一次去到最後,我都無同到任何一個男仔一齊,因為我成日覺得男仔唔同我表白,即係唔係真係咁鍾意我啦,咁咪由得佢囉。所以阿媽要我遵守咩唔好有婚前性行為,對我嚟講真係容乜易。去到而家都中五啦,出年都要考 DSE,就更加無時間去理呢啲嘢。
遲咗好多,但點都唔會走數嘅~

呢排會出得比之前密好多
文啊
咁快濕咗
文呀,正
沖完涼之後,我嗱嗱臨着好睡衣,用頭巾行出廁所。

「阿媽,妳可以去沖啦!」我喺廁所外面向住客廳嗌,然後就入咗去自己間房,但係聽到阿媽緊隨我腳步行緊過嚟。一擰轉身,見到佢二話不說咁行埋入我間房,擺低咗隻碟喺張書枱度,裏面有幾楷橙:「咪提咗妳食橙囉,阿怡,沖完個涼又無咗件事啦。」

「咦?係喎。哈哈!」我向阿媽苦笑,心諗自己可能真係有啲攰,所以先至唔記得咗。

阿媽搭一搭我個頭:「食埋橙,抖多一陣就好瞓啦,唔好太夜。知唔知呀?」

「知啦。」我用半敷衍嘅口吻答佢,不過佢應該聽唔出。

「乖啦。」然之後問我:「係喎,聽日妳會跟埋我哋一齊去㗎呵?」

「吓?」我 load 咗一陣佢講緊嘅「一齊去」即係去邊度,跟住就醒起:「係喎!」今日係平安夜,即係聽日聖誕節嚟。每年嘅聖誕節,阿媽間教會都會舉辦一個慈善聖誕晚宴。由細到大,佢都會帶埋我同家姐去食飯、睇人表演唱聖詩同跳舞。阿爸唔使做嘢嘅話都會一齊去,至於家姐就近呢幾年都無再出席,因為佢年年都約咗人出街。其實我有少少覺得佢應該係刻意避開唔想去,所以有人約、無人約都好,都照話約咗人。

我就無乜所謂,反正留喺屋企都係無嘢做,仲要自己嗌外賣。上年我就係因為感冒而留咗喺屋企食飯盒。係就係有得煲劇,又可以一個人霸哂成間屋,但係諗起都幾悽涼吓。

我同阿媽講:「我聽日應該得呀。」

「咁聽晚我哋照舊六點出門口啦喎。」阿媽佢最憎人遲到,自己亦都好少會遲到出席任何場合。

我又再敷衍咁應佢:「哦。」

「好,咁我沖涼啦。」阿媽行返出睡房,然後走廊就傳嚟廁所閂門聲。

我亦都閂埋自己房門,攞起櫃上面嘅風筒吹頭。吹到個頭差唔多乾嘅時候,我諗起 Hannah 頭先搵過我。唔知佢覆咗我未呢?於是我望吓張書枱,又望吓張床 ⋯⋯ 咦?電話呢?
沖完涼之後,我嗱嗱臨着好睡衣,用頭巾包住啲頭髮,然後行出廁所。
成日出完文先發覺睇漏眼,下次 check 清楚啲先
新讀者

有興趣嘅話可以睇埋 pin 咗嗰個短篇故
我醒起頭先入房嗰陣時都無攞住部電話,咁即係漏咗喺廁所度啦。我行去走廊,聽到廁所門後面啲花灑水聲。既然阿媽已經沖緊涼,唯有等佢出嚟先攞返啦。

我入房食哂碟橙,然後攞返隻碟入廚房。阿爸同家姐仲喺度睇緊戲,而 Keybo 就攤咗喺沙發上面,阿媽頭先坐緊嗰個位度,喺度望嚟望去。我諗佢應該係貪阿媽頭先坐暖咗個位。Keybo 係我哋屋企隻貓仔,喺我中一嗰陣開始養佢,而家已經四歲幾。印象中,佢個名係我家姐改嘅。嗰陣我哋帶佢返屋企途中,喺度傾隻貓仔應該叫咩名好。

「叫芝芝好唔好呀?」阿媽喺屋企樓下問我哋。

「咦~ 咁普通。」睇嚟家姐唔多鍾意呢個名:「不如叫做捉伊因啦,好唔好?咁我哋以後咪可以同捉依因玩捉依因囉!」

我同家姐講:「捉伊因聽落好奇怪囉,又長。」

家姐反駁:「妳識咩吖?外國有啲人會將啲寵物改成希臘神話裏面啲名𠻹,咩普羅米修斯、潘朵拉、西西弗斯嗰啲咪仲長!」

「潘朵拉係咪即係 Pandora?」阿媽眼前一亮,睇嚟佢諗到嘅 Pandora 應該係珠寶首飾而唔係神話人物。「都好喎 ⋯⋯」

「簡單啲啦,長到隻貓都唔知係嗌緊佢啦。」阿爸即刻 ban 咗潘朵拉呢個名。講講吓,我哋已經返到去屋企門口。

阿爸打開門,然後將抽鎖匙隨手擗咗喺飯枱度。家姐見到就指住抽鎖匙話:「呀!不如叫 Key 仔,或者 Key 寶?」

大家都認為 Key 寶呢個名唔錯,又幾特別,於是就咁決定。慢慢我哋為咗方便起見,就慣咗寫佢嘅英文名 Keybo,一直叫到而家。

「Keybo!」我喺客廳度嗌佢,又𣚕佢過嚟。佢只係向住我喵咗一聲,然後又繼續瞓喺度。我行過去 Keybo 度,雙手抱起佢,然後就同佢一齊入咗睡房。

「Keybo 呀 Keybo~」我一路摸佢個肚,一路叫佢個名。佢喺張床度郁嚟郁去,好似喺度伸懶腰咁。我望咗佢講:「乖啦。」然後就聽到廁所開門聲。

正想起身行過去,點知阿媽已經攞咗部電話入嚟:「阿怡,妳部電話呀。」我一手接住,然後望吓個電話。

係 Hannah send 嘅 message:「something happened between you and 1Q?」
我醒起頭先入房嗰陣時都無攞住部電話,咁即係漏咗喺廁所度啦。我行去走廊,聽到廁所門後面啲花灑水聲。既然阿媽已經沖緊涼,唯有等佢出嚟先攞返啦。

我入房食哂碟橙,然後攞返隻碟入廚房。阿爸同家姐仲喺度睇緊戲,而 Keybo 就攤咗喺沙發上面,阿媽頭先坐緊嗰個位度,喺度望嚟望去。我諗佢應該係貪阿媽頭先坐暖咗個位。Keybo 係我哋屋企隻貓仔,喺我中一嗰陣開始養佢,而家已經四歲幾。印象中,佢個名係我家姐改嘅。嗰陣我哋帶佢返屋企途中,喺度傾隻貓仔應該叫咩名好。

「叫芝芝好唔好呀?」阿媽喺屋企樓下問我哋。

「咦~ 咁普通。」睇嚟家姐唔多鍾意呢個名:「不如叫做捉伊因啦,好唔好?咁我哋以後咪可以同捉依因玩捉依因囉!」

我同家姐講:「捉伊因聽落好奇怪囉,又長。」

家姐反駁:「妳識咩吖?外國有啲人會將啲寵物改成希臘神話裏面啲名𠻹,咩普羅米修斯、潘朵拉、西西弗斯嗰啲咪仲長!」

「潘朵拉係咪即係 Pandora?」阿媽眼前一亮,睇嚟佢諗到嘅 Pandora 應該係珠寶首飾而唔係神話人物。「都好喎 ⋯⋯」

「簡單啲啦,長到隻貓都唔知係嗌緊佢啦。」阿爸即刻 ban 咗潘朵拉呢個名。講講吓,我哋已經返到去屋企門口。

阿爸打開門,然後將抽鎖匙隨手擗咗喺飯枱度。家姐見到就指住抽鎖匙話:「呀!不如叫 Key 仔,或者 Key 寶?」

大家都認為 Key 寶呢個名唔錯,又幾特別,於是就咁決定。慢慢我哋為咗方便起見,就慣咗寫佢嘅英文名 Keybo,一直叫到而家。

「Keybo!」我喺客廳度嗌佢,又𣚕佢過嚟。佢只係向住我喵咗一聲,然後又繼續瞓喺度。我行過去 Keybo 度,雙手抱起佢,然後就同佢一齊入咗睡房。

「Keybo 呀 Keybo~」我一路摸佢個肚,一路叫佢個名。佢喺張床度郁嚟郁去,好似喺度伸懶腰咁。我望咗佢講:「乖啦。」然後就聽到廁所開門聲。

正想起身行過去,點知阿媽已經攞咗部電話入嚟:「阿怡,妳部電話呀。」我一手接住,然後望吓個電話。

係 Hannah send 嘅 message:「something happened between you and 1Q?」
「Keybo 呀 Keybo~」我一路摸佢個肚,一路叫佢個名。佢喺張床度郁嚟郁去,好似喺度伸懶腰咁。我望佢講:「乖啦。」然後就聽到廁所開門聲。

又係咁

話時話,係我個 app 問題定點,點解會有兩個 #238 嘅?大家係咪都係見到咁樣?
238 239
我而家都係,有兩篇相同

啱啱一開始係 #238 #238
之後喺電腦見過 #238 #238 #239
而家 app 同電腦都係 #238 #239

唔緊要啦,總之大家 ignore #239 存在就得~
1Q
本身想睇吓有無人留意到,但一直都無人講
我返咗嚟啦,可能有我理你
有文加速加甜,thanks
你無事喇
甜瓜巴

好掛住你,仲以為你已經 ⋯⋯
早1星期解決了,番左來追文了 ok la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞