【全連登最甜+最重口味】一年之間我由 A0 學生妹變身成為 SM 女皇

362 回覆
50 Like 18 Dislike
既然係咁出多幾篇文賀下
新讀者#1 開始睇
不推文

點都好,多謝妳入嚟
你做得好 我會睇
睇哂?
主人唔掛住我了?
當然掛住啦

歡迎吓新讀者嘛,多啲人開心啲
出文
單嘢係咪告一段落㗎啦?
今晚會出
留低tg講吧
Shit!點解佢會知㗎?

正當我呆哂咁望住個電話螢幕,疑惑緊 Hannah 到底發現咗啲咩嘅時候,阿媽問我:「乜嘢係一 Q 呀?」

我望一望阿媽嘅眼神,發覺佢似乎喺度試探緊我咁樣。我當然知道 1Q 呢個 term 係咩嚟啦,睇阿媽個表情,佢應該都係知點解先會專登咁問。我將內心嘅不安收埋,保持住語氣平淡咁答佢:「唔係一 Q 呀,係 one Q,即係允翹嘅簡寫囉。」

1Q 呢個花名喺我哋中一嗰陣,唔知由邊個同學改嘅。當時有幾個同學咁樣嗌佢,然之後就喺度笑,但係我嗰陣仲未知 1Q 點解,於是靜雞雞問隔離位到底係咩嚟。允翹一開始好憎呢個花名,次次有人咁樣叫佢都會嬲到想打人,同埋有啲老師聽到都會制止。不過呢幾年間,大家私底下都會照嗌佢 1Q,有時佢心情好嘅話,甚至會應機𠻹。

「哦 ⋯⋯ 翹翹呀。」阿媽恍然大悟,但係仍然好好奇咁問:「乜妳同佢鬧咗交咩?」唉,我都希望呢個 something 只係普通鬧吓交,橫掂我同允翹每一次有拗撬之後好快都會好返嘅。反而,今晚件事如果傳咗出去嘅話,就真係水洗都唔清,仲可能會令到允翹同 Anya 本身已經麻麻哋嘅關係繼續惡化落去。不過,呢啲嘢阿媽係唔需要知嘅,更加唔應該知𠻹啦。

「唔係呀,啱啱同佢哋食 dinner 吖嘛。」我是但老作啲嘢出嚟:「翹翹又成日鍾意亂噏嘢,咁我咪扮躁佢底囉。點知佢以為我真係嬲喎 ⋯⋯ 所以 Hannah 先想問清楚我,到底係咪仲嬲緊咋嘛。」

「哦哦哦。」明明作得咁牽強,但阿媽又好似 buy 喎,仲勸我:「唉,玩還玩,下次唔好啦,嗌霎始終都傷感情呀。」

我話:「知㗎啦,阿媽。我而家咪打算同佢哋解釋返囉。」

阿媽繼續同我講耶穌:「妳哋而家仲細呀,都未出到嚟社會,有啲咩事都可以傾返掂嘅。最緊要就係互相體諒,互相尊重,咁先至 keep 到份友誼㗎嘛!」

「好啦,我知㗎啦。」我揮一揮手,示意想自己抖吓。於是阿媽都識做,只係講咗句:「妳早啲瞓啦吓。」然後就行返出客廳。

我閂埋門,同床上面嘅 Keybo 對望咗一眼,再望一望電話嘅 message,嗰種不安嘅感覺又再返返嚟。我打開電話,一方面想問佢:「what do you mean?」,睇吓佢到底知道啲咩,但另一方面又唔想同佢講落去,驚越爆越多。可能佢只係講緊其他嘢呢?
唔好啦,私事都係無謂過問好啲

知道你無事我已經好開心
總之算已經可以擺低先
再有事先算
好慢
加速plz
但我諗極都諗唔到會係咩其他嘢 ⋯⋯ 而家因為多手而搞出個大頭佛啦,點算好點算好點算好呀?

我坐咗喺張床度,個心越諗就越亂。Keybo 好似睇得出我內心有幾咁不安,用個頭揩一揩我手臂安慰我,於是我又摸吓佢:「點算呀,Keybo?」

唔通係允翹同咗 Hannah 講?我睇多次允翹嘅最後上線時間:「最後上線於今天 20:47」。佢都係無上過線喎。我擺低部電話,腦裏面浮現咗幾個可能性出嚟:一、允翹回程嗰陣同咗阿淇、麗恩講,然後佢哋再同 Hannah 講;二、允翹直接同 Hannah 講;三、Hannah 唔知點解睇得出,又或者係自己估到。

首先,以我認識咗允翹咁多年,佢嘅為人係點我好清楚,所以我信佢唔會立亂同人哋講呢啲事。就算我幾唔啱都好,佢都一定會同我私底下傾返掂佢,而唔係走去同唔關事嘅人講。其次就係,如果 Hannah 係直接由允翹把口得知嘅話,咁一定係經電話講啦,因為頭先 Hannah 係同我一齊走,而允翹就係跟阿淇同麗恩㗎嘛。但係允翹一直都無上過線,而且佢畢狃都無打電話呢個習慣,所以除非佢絕到 block 鬼咗我,唔係嘅話,呢個可能性都可以排除埋。如果唔關允翹事嘅話,咁即係純粹 Hannah 自己亂估?

我攞起電話,打開我同 Hannah 嘅 chat,見到佢 online 住。我打咗句:「what do you mean?」,但又唔係好敢 send 出去,諗諗吓都係 del 返。吸咗啖大氣之後,我剩係打咗個:「what?」去覆佢,就睇吓佢之後會講乜。

Hannah 無幾耐就覆返我:「in the washroom....」

佢真係知 ⋯⋯ 不過點解會知道先?

「1Q told you?」我追問佢。

電話又震咗兩聲:「no laa」「I just saw you two holding hands」。

哦!原來佢好似我頭先搵允翹咁樣,喺度𥊙廁格下面條罅,之後就見到我同允翹兩個喺裏面拖住手 ⋯⋯ 咪住先,允翹嗰陣跪坐咗喺地下,咁咪即係 Hannah 都見到佢下體裸露住?

話口未完,Hannah 又 send 多個訊息過嚟:「and she was like naked...?」

呢鋪真係水洗都唔清。

睇到呢度,相信大家都應該知道 Hannah 係一個幾八卦嘅人。雖然佢係我好姊妹,但性格有時都真係幾麻煩吓。好似之前咁,試過叫咗佢唔好講出去嘅嘢,一個禮拜之內就已經畀咗其他同學知。所以,為咗我同允翹,我必須要諗個辦法,令呢個秘密唔會傳開去。
邊個咁快 like?抵錫
題外話:

一直追文嘅大家一定留意到,我喺故事入面有時會用一啲平時好少見到嘅字眼。其實嗰啲通常都係大家日常會聽到嘅字嚟,只不過未必知點樣寫,好似啱啱嗰段咁,「畢狃」係「不嬲」嘅正寫嚟,「𥊙」就係讀「裝」。

講故台有人用書面語,有人用廣東話口語。我選擇咗用口語嚟寫故,所以我都盡量希望可以用返正字,一嚟係我本身寫嘢嘅執着,二嚟希望可以保留香港獨有嘅語言文化,相信大家都明白嘅。

如果因為咁而睇唔明故事入面某啲句子,可以隨時問我㗎,唔使怕醜。
有留意到,特登用港字好有心
主角今次大獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞