IT討論區(84) IT狗逆市好好揾? 實情:有job offer但比hr壓人工 低過之前果份2k

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
web要日日學新野

cobol/400/vba 呢堆唔駛
同事用vba 黎test我d python function output 係咪同佢vba output match
cobol 7年exp有幾多
其實合理
我地係C++ python互test
我等咗兩個月
我果度係慢慢fade out vba
其實要快都得

都係精算果堆人用慣vba
COBOL AS400 喺 FI 唔會高過 VBA?

我而家呢個數喺 FI 叫中下

但放眼就可以叫唔錯
IT狗比較適合可能係market risk果D位
用vba多
有D avp/vp grade都60k
我等左兩個月second in 點知係出offer
小心,佢worksheet果隻data type唔係float
唔知係乜q野黎
有時準過float少少
好多搵緊4-5萬做開middle office都要惡補vba,反而IT狗入去學人D business野容易勁多
日後條path做番business
做緊依d濕鳩野
勁撚痛苦
list又無dict又無generic type又無
list又無dict又無

are you sure?
collection
list冇buildin,要load .net 既出黎
我細細個就知有
個時大概小五小六
咁呢2個月你係咪返緊其他公司
我唔會裸辭
果陣有keep 住見工
咁睇嚟過多兩年我都冇咩路揀 上唔到 Sen / Lead 可以收皮
¥巴tech了得移民好過
最唔方便都係無datatable無generic type無linq, 無得select where
要vlookup
好多野無intelligent
依幾個月覺得每一件事都舉步維艱
如果俾我裝個vs, 1個星期既野3個鐘就寫好了
善用adodb sql query番自己
想問吓電訊商solution assistant其實係做啲咩工作
啱啱報咗China telecom solution assistant
好似幾啱用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞