IT討論區(84) IT狗逆市好好揾? 實情:有job offer但比hr壓人工 低過之前果份2k

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
3.6k無人幫到你
【武漢肺炎】中電重組IT部門即炒6經理 餘下部份員工須重新面試或飯碗不保
https://lih.kg/2042692

Here is not an elderly garden
走完9個黎多廿個 唔係點得黎咁多agent
可能係講緊好多都屎忽都唔想再求變或者去學新野
存在既價值只係main緊一d 史前系統

好多公司都有儲緊呢一班人
average 36k/month 寫錯
連登個sample有bias
上得連登都係叻仔叻女
一定高D
可能我老左時都會咁諗 但系統可以重新寫過晒 做tech係汰弱留強 唯有keep住學新野
唔好笑
有冇巴打3字頭
最近發覺好多中文字唔記得點寫
cognitive function 開始下降
我廿歲已經唔記得點寫
依賴晒打字
自己手寫英文愈黎愈樣衰
有時jot notes個陣都唔知自己寫咩
50歲叫你學新tech真係未必搞得惦
上YouTube見到D18歲細路可以連續30日做Murph, 30歲以上身體一定恢復唔到

Murph = a one-mile run, 100 pull-ups, 200 push-ups, 300 squats, and another one-mile run, all done consecutively.
咁好難講 智力應該係隨年齡上升 起碼 七十先下降啦
姜越老越辣啊
智力分fluid intelligence 同crystallized intelligence
咁 fluid 平均係 50 歲開始走下坡?
Many aspects of fluid intelligence peak in adolescence and begin to decline progressively beginning around age 30 or 40. Crystallized intelligence continues to grow throughout adulthood.
即係三四十開始轉數慢
https://www.cup.com.hk/2017/09/01/the-good-old-brain/

有年近 60 者成功背熟 10,565 句失樂園詩句;近年愈來愈多研究也反映成人大腦遠比預想中豐饒。

不過,現實中還是有眾多長者自覺腦力大不如前,又是為何?學者指,缺乏自信是一重要原因。
腳唔好懶

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/health-34764693
Older women who have strong legs are likely to fare better when it comes to ageing of the brain, a decade-long study of more than 300 twins suggests.
係 而家學新tech已經唔掂
唯有製造新tech
其實唔難
我一直覺得個表只代表老左的人懶左
因為人工已經滿足左 所以學習慾減低左
社會又吹奏埋 先令人心理上覺得唔得
btw 我公司有個60幾的鬼佬仲日日學廣東話

同埋慣左懶 到又想發奮個時boot唔起
覺得keep住用腦無問題
唔駛負重其實唔難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞