IT討論區(84) IT狗逆市好好揾? 實情:有job offer但比hr壓人工 低過之前果份2k

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
佢冇直接咁講 佢用解散咗條Team 呢個字眼
F=MA搵到Full time添
PM角色 =
客:想整個wtapps
PM: OK

PM再將呢個idea帶去曲佬層面
比著班曲佬去見客又問埋L埋d requirement
又話wtapps難整又問要咩顏色
咁你就知點解一世做唔到PM
應該係話如果唔係好識溝通既CODE佬可能大部分都會著眼係整呢樣功能用咩LANG最快,咩FRAMEWORK最好。成個系統個架構要點,點樣先最易EXTEND等等1

開會傾REQ果陣個客想點點點,CODE佬可能會狂BAN話咁樣做唔到WO,因為咩咩咩咩咩咩(講一堆個客聽唔明既TERM),諗住拋窒個客就可以用自己方法做(或者唔想做?)

又或姐開會果陣好針著係做唔做到、點樣做,或者直程同自己同TEAM CODE佬開會果陣拗用咩野做最好,跟住騎劫左成個會....

最尾就BAN鬼晒個客D諗法/想要既功能,跟住自己諗自己做,屌勁個客唔識野又要咁樣做。結果做完之後完全唔係個客要既野,跟手屌個客唔識野咁樣先好

不過我諗咁自我既CODE佬應該唔多? 點都會識同唔識IT既人溝通掛
本身hd 畢業讀it 去左去做bank cs 幾年
而家3字頭想做返it 工轉唔轉得切? 人工預可以開到幾多?
平時有幫frd 個網寫下php sql js ajax, 有學過少少python
點解要做翻it
it條路難行 3字頭仲要學野慢
因為做bank cs 都無乜前途 (非sales)
想問下我聽朝要in份工,但係果份job ad係jobsdb已經close咗
咁即係已經搵啱人定點?
唔關事照in
jobsdb close只係佢預設個日期到咗...
冇degree一大段空窗期
不過想試都可以試下

最基本version control 識唔識?
Framework識邊隻?
佢點同
補返個degree先
30仲degree?
其實個位巴打想轉IT都明,係難做但有心都唔會太差

但香港個market係好痴線
有理冇理睇左個related bachelor / master先
HD做IT慘過做狗,三十歲樓下廿個唔知有冇一個上到SA

仲要睇住後浪追上黎
冇degree好多公司門口都入唔到
35k樓下應該都仲ok,但一過35k就好難搵
睇你接唔接受到後面fg一兩年就30k,轉頭做埋你個head
degree 係要
但pt讀好似好d
咁緊係啦邊有青春full time 讀
邊執倉邊讀degree
HR見到冇degree? CV直送垃圾桶
你本身幾多
可能 iBank 係嘅 但好多工都唔睇學歷 我就是成功嘅例子
下 我無比人垃圾桶喎
hr問我點解冇degree,我話台灣天才唐鳳中學都未畢業
偶像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞