IT討論區(84) IT狗逆市好好揾? 實情:有job offer但比hr壓人工 低過之前果份2k

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔得啦,YouTube 最近加咗類似支那河蟹文化,如果係出一啲負面批評人嘅片 (eg. 藍黃互片、講肺炎疫情 etc.),你點會收到一半廣告商嘅錢,盈利會減大半
想請教下
我一年developer經驗,之後再讀左MSc CS,搵新工可以開到幾多價
唔係好熟啲行情
零關係,你睇吓自己八字再㨂官運好嗰陣搵工仲好過讀 master

IT 𠵱行都係睇經驗 + 際遇,你經驗夠 + 入到好公司不斷跳,人工自然高
P算易入行係CS grad就易同埋本身你鐘意code又有野睇 但對code冇太大興趣但又想做IT呢行 P對佢地就唔叫易入行
憎code就做network
經驗 + 際遇
多過睇學歷啦
IT狗:
你唔做咪走 加一千幾百叫隔離個人做埋你果份
Network, BA, Sales eng都得既
network 都要打code

咁得番BA/support/sales 最少掂code
做pm 咪得
講起support,我公司個support狗裝個PDF用左成粒鐘先裝好
算快
唔急既話
啲野緊係慢慢做
做得太快人地只會俾更多野你做
咁你覺得佢有冇做到野 PM呢個位又的確唔使精通code 但又唔可以唔識唔了解code同系統原理,如果下面班細玩野會玩死佢,唔玩野就應該冇乜事

就好似建築界班判頭/工人就係tech lead同software eng 。同判頭deal 果個PM都唔使精通起樓識紮鐵識石屎果d,但如果同個判頭唔岩又完全唔了解起樓技術就會比人玩死,了解識少少流程既話都仲有d牙力,但又唔使乜都識晒精通晒既應該
一排冇追Post 幾時有間
__system
有冇多啲提示
想問下如果仲讀緊書,識D好普通既Web design係唔係好難搵到PT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞