IT討論區(84) IT狗逆市好好揾? 實情:有job offer但比hr壓人工 低過之前果份2k

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
係 大約都知 full stack要識要學好多野
先諗唔到點樣由0入手
我再之前都遇過d咁既老細
但覺得果下先死死地
姐係自己唔係一個真既full stack俾人當係full stack咁用
就覺得自己真係要學做一個full stack
1. 你唔知點令自己有滿足感
做啲你目前識既野 你覺得無滿足感
做啲可能有滿足感既野 你又覺得可以超出能力以外
不如你講下自己有咩興趣 我地比下topic提議你

2. 唔好諗拎出黎見人
因為拎出黎見人 同個project易定難無關
可以一個超易既project都大受歡迎 因為係講求需求 而唔係實力
拎唔拎出黎見人同練手完全無關係
有關係既係拎出黎比IT狗見下 去玄耀自己實力 聽下其他IT狗葡萄既叫聲

3. 自己起server 你用cloud唔會練到任何手
唯有自己起server先可以學到sysadmin同network
入門黎講整個crud app 就差唔多
framework都係大路幾個
java/spring(boot)
php/laravel
python/django
C# .Net
nodejs
...
其中Java c# 一般黎講人工高d 因為大把舊系統寫落
做fintech 就c++ ,java , python 常用 做fintech仲要數學algo 好

frontend web 就係基本html css js 搭個react/angular/vue

mobile 就一係native 一係hybrid : flutter/react native/ionic/xamarin/nativescript
web mobile就有d 19

database 就 m$ oracle mysql mongo....

cloud platforms 就aws gcp m$ mongo atlas(mongo db 嘅cloud service)
各大cloud platform 都有試玩

邊你望下jobsdb 請邊d多 就揀黎學 唔會學得完 唔會學得曬
唔好講笑 制裁既話分分鐘連chip都買唔到
好感動 巴打咁有心答我

都係我自己個心聲 因為我剩係熟多d frontend果邊
就以為自己興趣剩係係frontend 但後尾發現
自己控制到既野愈多 個感覺好好
但唔識相關既野 所以開始會接觸少少backend
再深入先知後面仲有好多好多野
興趣係咩 都仲搵緊 但想各方面都認識左先
之前份工有個乜都識既CTO 覺得佢好勁

多謝巴打建議先
仲有龍芯
但到時要學埋點樣救電火
會有一大堆國牌買唔到

因為人地係磨走label當自己出

Btw唔駛特別學啦 一早識點用cpu煎煙肉
咁呀 試下我細個玩既project 整個blog system出黎
好!試試先!唔該你!
唔算舊啦
我做過一間 build .class 上 tomcat
jsp 直接駁db 冇git
Jsp駁db有咩問題

利申 反MVC
問題唔算大
不過細佬我寫慣mvc 用慣spring data jpa
同埋間公司 version control 基本上做唔好
全部都 xxx.jsp_20080501咁
仲要有其他地區同事
有機會同時改同一個file
一個改ui 一個改logic 都係同一個jsp
最後又要solve conflict
想問下呢度in 過hktv d 師兄
駛唔駛做 test
請我
單身實走
唔好呃人啦C#人工高
夾係中間 得三皮幾
你轉左做QA姐
Quantum analyst寫Q#
放心 未過十萬都係夾心 十萬開始可以當自己有啲尊嚴
朽木難雕
無尊嚴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞