IT討論區(84) IT狗逆市好好揾? 實情:有job offer但比hr壓人工 低過之前果份2k

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想請教下 一個frontend web developer想成為一個full stack developer
個learning path可以點安排好 唔知點入手好
選一隻backend framework玩
俾你上到位都唔知點撐住
又無經驗 交接又唔知有無點會俾你一口氣跳幾個位
可能有人空降多
20k -> 22k 唔過
50k -> 55k 我已經執好行李
橫掂都係去外國,俾我揀會去d回報高d個d。
食台妹同食美國妹既分別
通常岩岩開始入手
除左睇basic code, documentation
有冇咩話方法可以更幫助自己去容易d去理解一隻framework

我宜家工作上會接觸codeigniter 最近先叫了解左咩叫HMVC
想用自己時間學多隻framework

不過devops, server, security, database, infra嗰堆都未算識
岩岩入行 task未開始掂到咁多野 都剩係改下frontend
唔敢去請求d senior
諗緊點可以充實d自己
搵份full stack 工 邊做邊學
我冇乜經驗 都唔係CS出身
不過叫做岩岩入左行
但感覺上覺得宜家份工 唔似會有機會俾我學到點做full stack
所以想轉工之前 提升下自己實力先
過來人經驗 自己由零起一隻project出黎玩就知自己欠乜技術
最好自己棟埋server
太遲了 我已經上左飛機
d野係咪好舊
拉隊走人係好美好既事

利申 成隊走過
Weak
最好自己整埋啲chip

利申 weak
銀行咪仲舊
睇你公司用咩backend就學咩
到時搶埋人地飯碗
依家香港咁樣我反而點都去
呢日唔知聽日事 起碼拎個居留權都好
做爛市
一般黎講
fullstack 係由電腦構做 零件生產 砌機 network infra software dev deploy test security 見客攞requirements legal issues profit forecast 都識做
我都係最近開始諗想由零起d野出黎
自己一手一腳砌個可以放出街見下人既
之後就先發覺 自己除左識改下野拎下資料之外 係乜都唔識
唔係好知自己需要認識d咩concept
同砌個project之前 需要考慮要d咩
不過未諗到自己想整d咩project已經kickkick地

想問下揀server呢d 宜家係咪都主張玩cloud技術 而好少再自己做infra
都有睇過下oracle, aws之類
諗緊報唔報佢既foundation黎學
漏左finance marketing同地緣政治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞