IT討論區(84) IT狗逆市好好揾? 實情:有job offer但比hr壓人工 低過之前果份2k

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

即係純client side rendering.?
都好快render得
以為你用next.js
唔係,係睇做唔做到 enterprise structure

至少都要 support 到 MVC, 同 ORM 啦

類 Spring 嘅 framework 就要 support 到 IoC 或者拆 module (可以睇吓 Nest.js)

類 Rails 嘅 framework 至少要做到 convension over configuration

另外可以 base on 個 framework 寫到 test case

同埋要 support 到 database migration (eg. Rails 嘅 active record migration, Spring 嘅 liquibase)

另外要 support 到 JWT Auth 同 Roles 啦 (eg. Spring security, Rails 嘅 jwt / devise & pundit)

最好 support 埋 GraphQL
根本 SSR 幫助唔大,除咗為咗做 SEO
有d屎忽痕老細好鐘意用ssr
你反而應該要多謝𠵱啲腦細,佢肯掉錢俾你研究新嘢
要感恩 睇黎就要比埋份糧
好多要寫過 Spring 𠵱類嘅 framework 嘅 IT 狗先會明白到 enterprise structure 嘅概念

如果唔係佢哋只會徘徊喺用乜 language 最快,即係仲諗梗 node.js 定係 Golang?

一個 framework 嘅 code base scale 唔起,啲狗唔可以做到愈寫個 system 愈完善,你幾撚快都冇用

不過如果鍾意玩新嘢嘅可以試吓 Serverless 嘅
好過啲廢港垃圾公司叫你 raw php 死掂佢啦
又有你道理
外國做it 既youtuber 真係易好多
香港人如果你用廣東話真係冇咩人睇
Spring Boot, Spring Cloud 定舊版 Spring MVC 先

如果係 Spring MVC 我又覺得太累贅

同埋我記得電視部仲係寫梗 ASP.NET 冇 MVC 嘅 Webform,你喺 PKKW 有得寫 MVC,已經算幸福

btw, 願楷哥祝福你
我窮狗唔想出樣啫,如果唔係仲型,整個「百踩廢港 IT」channel,幫香港創科助吓興
即係笑香港it 咁?好慘
我支持
收到
我想講,如果我打 vendor 工,腦細肯同我玩拆帳分佣,我都會咁做,多勞多得有咩唔好

但如果收定薪,你點 motivate 我,我都彩你有味,袋錢嗰個係你同班 sales,唔係我
vendor 寧願請個pm 卒你都唔肯加人工bonus motivate你

其實vendor 最少野學
學下俾人卒俾client蝦另計
冇嘢㗎,其實我覺得我哋做 IT 好似開間餐廳咁

你試吓請個經理返嚟齋卒人,樓面係咁亂接 order,睇吓廚房佬會唔會炸型

Worse case 係個經理帶埋班廚房佬下屬過檔,你就知死
理想:
IT佬: DLLM 我唔L做辭職
現實:
IT佬: DLLM (放工上連燈開PO)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞