IT討論區(84) IT狗逆市好好揾? 實情:有job offer但比hr壓人工 低過之前果份2k

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問下係jobsdb 既工係咪伏多?

send左兩個月cv 終於有兩份interview

今鋪終於唔係agent 係真係間公司

會唔會俾人壓價壓到仆街
其實又係世紀大矛盾

搵 agent:
肯同你叫高啲價(agent 要食水),但唔保證係咪伏工(通常腦細請唔到人先搵 agent,因為都幾貴吓)

唔搵 agent:
好多廢港公司唔撚識 IT 行情,亂開價亂壓價,都係唔保證係咪伏工
唯有希望唔係伏工

今次兩間似係細公司
魚精有咩用
如果係傳統公司轉型出嚟嘅偽 IT production firm,9 成伏

In house 另計,即係冇乜 R&D 成份嗰啲 hea 工
傳統公司姐係咩?

一間係上網都search 唔到好多料既vendor仔

一間係賣股票product
個web做左幾錢
以本窮狗經驗話你聽

第一間伏極有限,最多 chur projects 同執垃圾同久唔久 OT (當然你 in 個都感受到個腦細係咪屄 / 傳統行業屎忽痕轉型出嚟嘅仆街)

第二間你話係細公司,咁就睇吓個老細係咪 ibanker 類二世祖,如果係最多都係 chur,因為 banker 同大家一樣都係睇錢份上,睇錢份上嘅人做嘢都理性嘅。如果唔係就有機會係其他類二世祖,通常覺得自己 idea 好撚得,又冇做過 research,𠵱類天馬行通嘅垃圾腦細會搞到下面啲狗好無奈,大家死路一條。
最近jobsdb send左cv去間公司
要求3年programming 經驗
我開33K
HR打黎話太高,叫我減啲.......
我問佢直接講budget啦
佢話22-28k......
我回佢31K算
笑左 直接打黎講價都有

我諗你講完31k 應該都仲要壓

又要馬兒好 又要馬兒不吃草
呢啲project 其實點接到返黎
同佢講明31k係底線
仲要壓請過主
以前我intern時exactly做過細公司二世祖天馬行空idea 個case 蚊型公司 淨係得我同老細

chur撚到

不過我見linkedin 幅相都有30-40人到間股票公司

vendor就linkedin都search唔尻到
今時今日仲用php真係

如果份vendor問我識唔識php 真係唔柒想做
真心講,我好撚憎啲傳統行業老細見 IT 有得搞就叉隻腳埋嚟搞 IT,你想整個 app 咪搵我哋 IT Vendor 寫囉,我哋都係收返你公道價。

你又唔係喎,係要搞間 IT firm 出嚟,水鳩啲 fresh grad 入去幫你寫。自己外行人又唔識諗,諗到啲嘢天馬行空,做下屬又當然唔敢 ban 你啦,最後你個 app 咪又係出唔到街

又唔見我哋唔識 printing / 唔識裝修,又叉隻腳搞返間 printing house / construction house
非八大 cs fresh grad 白紙搵工搵到好迷惘
自己又冇料做p,係咪target 去support好
唉,入行又死唔入又死唉
咁舊嘢都要有人 main 嘅,main 都有錢收。

其實 node.js 啲 framework 都唔係咁完善,我幾年前已經用梗

真係做到 middle size system 嘅,得 Java Spring, ASP.NET Core, Ruby on Rails 或者而家嘅 Nest.js

如果你玩 real-time 嘅,可以考慮 serverless
唔好做 support 啦,遲啲啲嘢行晒 cloud,真係冇得做,除非你轉到做 DevOps
自己無料做p?
p算易入行做啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞