【病獵大師】《病港II》(4)

984 回覆
823 Like 10 Dislike
話説有冇講過香港以外嘅地區變成點
文阿文阿
未講到
聽日
嗰到係多樹嘅區域,樹鄉=有人住嘅個個區域
我將巨牛吃餘的前腿打包好,拿走強盜們的弓和劍,並從他們身上發現到一封信件。

致,復仇營親愛的兩位兄弟:

兄弟們,我今晚要去獵隻肥雞做晚飯,所以唔能夠親口同你哋交代!

關於即將舉行嘅「七月祭」,用嚟慶祝雙子強盜大帝嘅貢品,目前仲係遠遠不足,唔夠大家狂歡七日七夜,我哋需要更多更多嘅酒水!食物!!女人!!!

霍奇爾,穆少其,我哋三個上次喺牧場到偷走啲牛,係咪仲有一隻瘋牛未偷,將佢困住咗?隻牛宜家應該餓死咗,快啲去拖佢返嚟!呢件貢品夠份量,話唔定我哋三個會俾雙子強盜賞賜!

看來,當時襲擊牧場的賊人有三名。

這群強盜,是隸屬一個叫「復仇營」的勢力?

從信裡的內容來看,食品公司的牛大概是給這伙強盜奪走了。

如果我要把牛搶回來,都應該超出了B級任務的範圍。

因為我有預感,那將會是跟一個強盜集團的對戰。

「呼......」先回去吧。

上山困難,下山易,因為夕鯨國每到夜晚,就會亮起珠寶般的燈光。

燦爛得讓身處黑暗的人,都會不知不覺往那裡靠近。

我就像個老獵戶,揹住一條血淋淋的牛前腿,在倖存區裡行走。

可能肉真的太珍貴,路上不少人都眼饞饞地盯著,周不時更會有婦女過來問一片肉的價錢。要不是我服裝有點生人勿近,可能會有人強行搶肉都說不定。

我從鯨寨進入橫跨了近數小時的路程,才回到巴爾市回報任務。

上到去吳書文公司的辦公室時,接待處的時鐘已指向八時半,而辦公室裡唯一一位在末世都需要「OT」的文員告訴我,吳書文經理一早下班,大概去花天酒地去了。

「你知唔知道佢會去邊?」我進一步問。

「我諗下先啊......」文員抓抓頸子,細想著:「應該喺歡樂街嗰邊。」

「歡樂街?即係......」我不懂他們的地名。

「Fashion Walk嗰邊啊。」

「不如你講中文啦。」

「金百利中心至到海倫大廈呢!一出地鐵站就係。」

「麻煩哂。」本來我打算問完就走人,可是見她這麼努力地解說,就割了一小塊腿肉獎勵她:「請你食~」

「吓!」她接不住那塊肉,使得掉了到地上。

但她不介意,更連忙撿起來:「咁多謝啊!!五秒定律,無事!」

入夜的銅鑼......巴爾市,看起來很多姿多采,可能是因為人們都不願窩在住所裡吧。

街上的人可以簡單得圍在一起跳友誼舞,不然就是站在一顆不知擺放了多少年的聖誕樹下,一起合唱聖詩的歌曲,當然少不免街頭賣唱的、街頭表演雜耍的,更誇張的有在街上打乒乓。

抬頭望上高可以見到某些大廈的天台上,有一群隨時會變耆者的老人正在耍太極練武功。

最熱鬧之處,可謂歡樂街的歌劇院和賭場,外面往往都是排滿人龍,但他們沒有因此感到焦躁,反而和周圍的人有說有笑的打成一片,樂也融融。
或者,這裡就是一個紫醉金迷的世界,讓外人忘掉世界的痛苦。

如果有人像我一樣,想發動對病者的戰爭去破壞這份歡樂,在某些人眼中的確是罪大惡極。就算我只是在這裡逛了一圈,都可以感受到這裡的快樂氛圍。

我有否勇氣,又有否資格,可以打破這群人的快樂?

「先生、先生!入面啲少姐五百籽任做!埋嚟啊唔好怕羞!」人群中,忽然一位中年婦女拉住我。

「唔需要。」我把她推開。

「好抵嫁!未成年都有啊......」她小聲地喊。

我停住腳步,回望她店舖的名字──「天上人間」。

「有興趣啊!?」中年婦女喜形於色。

「我一得閒,就會嚟拆咗你間舖。」說畢,我就轉身離開。

倏地,人山人海的行人街道中,不少市民抬頭望上了天,紛紛發出驚嘆訝異的聲音,原來有個身穿西裝男人站了在商場的天台邊緣上。

「呀啊啊啊啊啊啊!!!!!」那企圖自殺的男人,領帶紮了在額頭上,而且手握住一罐啤酒,根據一副準備好自殺的樣子。

但......

我有必要阻止他!因為那傢伙正是我的委託人吳書文先生......

「我啲牛呀!去哂邊啊,牛啊牛......」吳書文悲痛地大喊。

幸好,我是個盡職的人,有早一步來找他回報。

「你隻牛喺到!」地面上的我,舉起那條牛前腿。

「啊?」吳書文彎低身子,瞇眼俯視:「點、點解會得返條腿嫁!!!」

「我......我去到你牧場見到嗰陣,隻牛已經得返隻腳。」我說。

「咁,咁其他牛呢......」

全部給什麼強盜奪走了,要這樣說嗎......

他可是站在天台邊緣的人。

「為咩要自殺,就算啲牛死哂,都唔及你一條命珍貴。」我轉換第二個說法。

「你......你......唔明嫁,你哋、你啲低等人,唔明中、上環區班「環人」,佢哋可以覺得一隻貴婦狗嘅價值,仲大過呢到成條街嘅快樂賤民......我同佢哋打開交道,專門賣肉俾佢哋,如果注資我公司嘅富豪無收到肉食......會殺咗我,一定會!!」吳書文飲泣、跪了下來。

「啊啊......嗰班人,都不過係人類,點解你覺得自己會輸?」

「因為......」

「咩鬼公司,好心你就執咗去,末日之下仲搞啲咁嘅嘢,唔破產都已經偷笑。」我說。

「呃噫......」

「落嚟吧,一齊分咗呢條腿肉嚟食。」我向他招手。

「好......好......」吳書文一副準備跳下來的樣子。

「喂喂喂!唔係叫你跳落嚟,我叫你樓梯行落嚟啊。」我立即叫住他。

「喔......係喎......」吳書文返回安全地區。

「講得好!」、「係啊係啊,班有錢嘅「環人」真係垃圾嚟!」、「支持你──」一陣掌聲、零聲的支持吶喊,大家就繼續各有各去。

吳書文他亦從天台落到樓下,一副醉醺醺的模樣:「病獵先生......係咪有肉食......」

「係啊,成條拎去。」吳書文接過腿肉,咬了一口:「生嘅?」

「自己返屋企慢慢煮,我嚟係同你回報件事,你啲牛已經俾堆山上嘅強盜搶走哂,連你請嘅飼養員都死埋,係咁多,準時入錢去協會到。」交代完畢。

「強......強盜!!?」吳書文很激動。

「嗯。」

「有冇得幫我殺死班強盜拎返啲牛!!!」吳書文捉住我的手。

「我係病獵。」

「所以呢......?」

「只殺病者,唔殺人。」

除非,逼不得已吧。

「咁我即係咩都無哂......就只係因為一班區外嘅強盜!」吳書文慢慢鬆開我的手,精神愣然:「咁啱撞見到我嘅區外牧場......」

「有時候生意就係有風險,我都唔應該再同你講咁多,再講我就要收心理咨詢費。」我索性把強盜的弓和劍都交予他,說:「呢個時代,係靠呢兩樣嘢搵食,明?」

之後我就真的不理他了,不想再和酒鬼說人生道理。

今天的時間,不經不覺就打發完了。

最充實的一刻,就是發現名為「寄生眼」的病物時。

反正也閒著,我就走到附近一間名為「巴爾歌劇院」的地方,想看看葫蘆裡賣什麼藥,畢竟這種地方,連最發達的艾寶琳都沒有。

這裡面,正在上映四套歌舞劇:

《病港:無限之戰》

《歌聲魅影》

《離魂記》

《將軍澳的羅曼蒂克史》

我要選哪套看呢......
本來我還在猶豫這幾套舞台劇演什麼,但門票的價錢直接把我念頭打消。

「三千籽一張戲票,睇人做馬騮戲?」

「死啦、死啦、死喇!主角去咗邊啊......」忽地,歌劇院跑出一個年長的男人。

那男人托托墨鏡,手足無措地橫視街道的人流:「一智啊,一智,去咗邊呀......」

最後,他將目光凝固在我的身上:「你喺到啊!嚇死我啦,你做咩鬼帶住個面具啊......」

「你認錯人?」我呆怔。

「係你嫁啦!夕鯨國得你一個會留咁長頭髮嫁啫。」他一手把我鳥嘴面具摘下,見到真面目再次露出啞然的神色:「你......係邊位?」

「問人之前,先報上名來。」我把鳥嘴面具戴回去。

「我係蔡一智先生嘅經理人,Paco!」頭髮稀疏的他,將墨鏡掛到白色馬球衫的領上:「你可唔可以幫幫手......」

「點幫你?幫你搵嗰個叫蔡一智嘅人?有幾錢酬勞?」我了當地問。

「唔洗唔洗!唔洗搵佢啦,地方咁大,場show都就快開始喇,我要你幫手做蔡一智啊!」Paco真是妙想天開。

「我只係一個病獵。」

「嘻,戴咗面具之後邊有人會理!最緊要有個頭標誌性嘅長髮,你肯幫手演出嘅,五萬籽實走唔甩。」Paco的開價很難令人拒絕。

話雖現在的我身家有上千萬籽,不過一旦要用到的時候,就會如長江的流水這般湧走。

畢竟,未來真的想向病者發動戰爭的話,預算多少開支都遠遠不夠吧。

五萬籽,我想大概只足夠維持五名病獵參與一日戰爭的開支。

「我要點演出?」我有意談下去。

「好簡單,跟我入嚟,我俾份劇本你睇。」Paco工作的聘請下,我得以免費進入歌劇院。

歌劇院前身應該是間商場,入面裝潢改建成昏昏沈沈的色調,某些大型廂房內隱約傳來美妙的歌聲,來觀賞的客人幾乎都穿著正式服裝。

Paco將我帶到歌劇院的員工室,入面有一車車掛衣架,全是亮麗的舞台衣服。在化妝檯前,不少得一堆五顏六色的香水,濃妝艷抹的演員們每個在交頭接耳,或是忙於自我演練。

「劇本喺到,你上到台跟住做就得。」Paco放下一本厚厚的劇本。

劇本名稱:「將軍澳的羅曼蒂克史」

「係演咩?」我又問。

「打開嚟睇睇。」Paco只是微微一笑。

劇本大綱:將軍澳的愛情故事。

「五萬籽呢?」我抬起頭,望向Paco。

「嘻,事成之後你即刻收到!今日係呢套嘢嘅結局,你要做得好好睇睇啊。」

接下來將近一小時,我就在翻閱熟讀這份劇本,務求演出成功。不過在我讀到第三分鐘,一股睡意就侵入腦袋,可能是字太多吧,今天又勞累疲倦,我打著呵欠就不經不覺睡著去。

睡了不知多久,突然有個化妝師過來為我更換戲服、弄頭髮、化妝等等,我才醒過來,手上的劇本一頁都未看完......

「訓醒啦?十一點就正式公演啦,期待你演出。」化妝師笑盈盈的。

「玩完......」我有股衝動馬上逃出歌劇院。

算了,這劇本的內容不外乎談情說愛,根據自身的直覺去判斷和反應就好。

一切準備就緒後,暗紅色的幕布拉開,沒想到有不少願意掏錢看這一齣爛劇,至少我眼見是座無虛席。

我被換上一套西裝,舞台場地被設計成舉辦婚禮的樣子。

「係個關於婚禮嘅故事?」趁旁白仍在說話,我多看幾眼劇本:「我個角色叫......「阿天」。」

第一幕,舞台燈光亮起了。

一名英俊的男演員,一名清秀可人的女演員飾演準備結為夫婦的新人,一起挽住手臂在禮堂宣誓。
補600正評
「好期待你嘅演技。」Paco忽然在背後拍拍我。

「我比較著重即興發揮......」我生硬地淺笑。

「請問現場有冇人反對兩位新人結為夫妻?」扮演神父的演員說出台詞。

「喂,到你出場!」Paco雙目發光,遞了我一把武士刀道具給我:「你唔記得拎埋道具啊!」

「係......武士刀!?」我被Paco推出舞台。

「噹」舞台的聚光燈,現在全都聚焦到我身上。

觀眾們都把目光呈向我,我明顯是有一些讀白之類要讀出。

武士刀還有婚禮,會有什麼化學效果?那編劇將這兩個元素組合,讓我莫名想起了一個劇情,就是搶婚。

於是我將武士刀拔出,大喊了一句:「背叛我嘅女人唔會有好下場!」

說畢,我提著武士刀往周遭的東西亂砍,什麼茶杯、椅子、桌子、食物,任何道具都斬上了一遍,但我見演員們都目瞪口呆,觀眾都沒給予我任何反應,我只好連在場的演員們都作勢砍過去!

「哇、哇!你做咩啊......」、「唔好啊,唔好斬我呀!」、「走呀,跑啊,癲嫁!」演員們紛紛逃難,更不惜跳落舞台。

飾演兩位新人的演員,全程瞠目結舌的望住我靠近。

從他們表情來看,我做錯了。

這應該不是劇情的發展......

「我係咪做錯咗......」我問新娘子。

「係、你,你做錯哂......」新娘子望望周圍,一副想逃跑的模樣。

回望後台的Paco,他都發愕了。

「對唔住。」我以手掩臉,沒面目望向台下的觀眾:「我真係......」

「呢一幕嘅你,原本係以舊情人嘅身份趕入嚟婚禮,見證我美好嘅幸福,然後一輪你嘅內心獨白,再、再用武士刀為我哋切新婚蛋糕,大團圓結局......」新娘子小聲把劇情概要全都告訴我。

「點解會係武士刀切蛋糕,如果佢俾把切蛋糕膠刀我,我或者都估到劇情發展......」我小聲回應。

「因為背景設定你係一個鑄造武士刀嘅工匠啊!」女演員的臉越來越漲紅了。

「咁無計......」我一手捉住新娘子的手,說:「走吧。」

「走!!?」

「你想留喺到俾人掉蕃茄、掉雞蛋、俾人噓啊?呢套舞台劇擺明已經俾我玩爛咗。」我說。

「點走啊,我嘅舞台生涯俾你搞衰咗啦......」

「背叛我嘅女人!係唔會有好下場!」我扯住新娘子的手跳落舞台,一起奔跑出歌劇院大門。

我發誓不會再進來這個地方一步了。

「嗄......」女演員還喘著氣。

「你係個好演員,但你或者可以向住病獵方向發展,再見。」我簡單安慰完,就正要離開。

可我突然想起,自己的服裝還留在後台,於是又跑回入去。原本以為只會聽到觀眾們一片愕然和嘩然,沒想到傳來了一陣陣熱鬧的掌聲,很多人在討論著。
或者,這裡就是一個醉金迷的世界,讓外人忘掉世界的痛苦。

係咪有得加文
信唔信一陣間佢話嗰啲霓虹燈係紫色
婚宴潮文都出埋嚟
呢啲咪識quote文囉
一智
睇左咁耐病港
真係要讚下墨B 寫病者發出既聲音既擬聲詞好傳神
我唔要一智啊
咦姐係話M個樣唔似蔡一智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞