【病獵大師】《病港II》(4)

984 回覆
823 Like 10 Dislike

由於本系列為前作字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在紙言閱讀《病港》故事:
https://www.shikoto.com/articles/140642.html

《病港》第六冊已在書局上架。
————
覺得好睇可以俾個正評感謝支持

每100正評加半更,約1500字

————

另外《我女朋友全家變咗隻蛋》,將於書展推出。

七、八冊會在七、八月分別推出。

《我被陽光照耀的日子》、《背叛者》都印咗第二版,已推出。

之前買唔到嘅讀者,可以遲啲去買

想知道最新消息就留意下我ig同fb!

ig:maksyut20030164
fb:墨說
紙言:https://www.shikoto.com/authors/2208.html
—————
最後,如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證。
https://maksyut.com/[/quote]
留名
lm 正評
留名
我愛墨說
正皮劉銘
lm
留名
留名
果然是墨巴
留名
墨b唔好拋棄V14
lm
留名
LM支持
就正當眾人觀摩著DR.D奧妙的堅固軀體時,甲板之下傳來一聲炸響,撈船亦隨之搖搖晃晃,難以站穩。

「咩、咩事啊!?」梁文俊驚問。

「下面好似有爆炸聲......」梁文豪把耳朵貼住甲板,仔細聆聽:「啲引擎摩打聲好似停咗咁......」

「唔係呱咁大鑊?」王達尼苦惱掩額。

「落去睇睇先。」我建議。

如是者,我和王達尼通往甲板下船底,且看是發生了什麼回事。

結果,如我想像之中的事情發生了,原本正在運作的引擎正冒出黑煙,部份機件給火焰焚燒著,一陣焦味於船底久久不散。

「著埋火?哇!點搞啊大佬,救火呀!救火呀!!」王達尼立即上去,打撈幾桶水撲滅火焰。

「吓!?著火!!?」梁氏兄弟嚇了一跳,馬上幫忙盛水救火。

我們船上五人合力澆水,好不容易才幫引擎滅火,卻又發現引擎無法發動了。

「嗄啊...嗄啊...」梁文俊喘著氣,不忘把事情扯到DR.D身上:「一打撈個金像上嚟就無啦啦起火......佢會唔會係咩神明嚟嫁......老闆啊,不如扔返佢落海喇?」

「更加重要嘅係,宜家隻船郁唔到。」梁文豪神情不安。

「更更重要嘅係,你睇下嗰天。」薛墊仁坐在船底梯級上,指一指上方的天空。

今早的藍天,不過曇花一現。

病港經常出現的烏雲、陰風、雷雨,開始悄悄湧現。

微微的雨水毫無預警地落下,甲板很快變成光滑一片的倒影,浪濤亦開始拍打船身,搖搖晃晃之感一直持續。

「船又郁唔到,我哋又無救生小艇用,點搞?真係游水返去啊?」王達尼單手插腰,觀視海上這波濤起伏。

「睇嚟得宜個辦法。」我說。

「吓,認真呢?」王達尼怔然。

「嘿,如果你兩個認為可以捱到天晴,就只能說太天真。」一早握好木弓的薛墊仁,似乎做好了打算:「病鯨好快就會出沒~點解我會跟你呢兩條友嚟送死,唉。」

雖然正處身於壞情況,但薛墊仁沒梁氏兄那般驚慌,反而像我和王達尼那般平靜。

「你係邊個?」於是,我出自疑惑地問。
「吓?」薛墊仁瞧向我。

我再走近一點,問他:「你係咩人。」

無論行為和反應,薛墊仁都不像個凡夫俗子。

特別是出船之前,他亮出的那把小短刀......

鋒利而精良。

「你把短刀嘅質素,唔係一般人買得起吧。」我說出他的破綻。

「喔~咁你幾時開始懷疑我?嘿嘿嘿。」薛墊仁禁不住獰笑。

「唔係話!!隻船假嘅,連船員都假嘅!!?」王達尼受到二重打擊。

「從一開始吧。」

「咁我就實不相瞞,返正大家可能死喺到~嘿。」薛墊仁取出一張執照。

「病獵協會成員,薛墊仁,大病獵......?」王達尼傾前細讀,卡片上的資料。

我稍稍抬高目光:「大病獵?咁得閒調查我。」沒想到眼前面目陰深的傢伙,就是全國十二菁英之一。

「嘿,我不過係受人委託~只係無諗過會死喺到咁白癡啊。」薛墊仁說。

「受邊個委託?」我進一步問。

「我當然唔會講出委託人係邊個~」薛墊仁望望遠處正在靠近的病鯨,轉念一想:「不過既然都就快死,講出嚟都無所謂~要我調查你嘅人,係我哋尊敬嘅會長大人。真係好,你有幸見證到夕鯨國僅有嘅其中兩個大病獵死亡~我推測呢,應該唔會好似馮覓死得咁慘嘅,最多溺水窒息而死啫。」

「調查我?都正常。」我一進倖存區動作就這麼大,有點腦子的人都會先起我的底細。

「嗚哞────」病鯨的獨特叫聲正逐漸接近。

「死之前就當做下善意,同啲賤鯨搏鬥下啦嘿嘿。」說罷,薛墊仁做出拉弓姿勢,面向海面。

他拉弓的動作,極之標準有力,眼睛如鷹一般銳利,我看這箭他有心的話,要射中病鯨並沒難道。

但這箭,沒必要射出去。

「噠」我伸手將薛墊仁正準備拉射的木箭徒手折斷。

「噫!」薛墊仁像反應過敏一樣,立即向我起飛腿。

我舉起右手,擋在自己右頰前。

「呯」擋住了。

而薛墊仁,沒把腳縮回去:「你做緊咩。」他一改語氣,嚴肅冰冷地反問。

「呢一箭唔需要射出去。」我說。

「箭手已經拉動嘅弦,無人可以中斷。」

「隆隆──」雷暴隱約地閃動,猶如天神喉嚨深處發出的咆哮。

「病鯨唔會攻擊我哋。」我續說。

「呢個我死之前,聽過最好笑嘅笑話。」

我鬆開格擋的手,逕自行到船頭,俯視正在靠近的病鯨,不知不覺低頭沉思著。

「......M?」王達尼不明所以。

在這片蒼蒼大海,我的記憶又再與白鯨重疊。

他生前作為海洋研究學家的記憶,深深浮現到腦海內。

長期於海底進行研究的他,經常會遇到比自己大出不少倍鯨魚,雖然兩者在深海隔著一個小小的抗水壓獨立研究倉,但時常紀錄鯨魚赫茲的白鯨,不知何時逐漸了解到鯨魚的聲音。

可能鯨魚的聲音本質上聽來,就十分幽怨孤獨,所以長年累月在海洋下一人研究的白鯨,就在不知不覺中,學會了所謂的「鯨語」。
鯨語,更像好比人類世界的「歌」一樣,亦有人稱為「鯨歌」或「鯨詠」。因為在海底之下,嗅覺和視覺都無用武之地,因此鯨魚十分依賴聲音去交流。

作為病港前的海洋生物研究學家,白鯨的研究項目便是「鯨魚的語言」。對很多人而言,鯨魚只是單純發出一聲的「哞」幾乎是毫無意義,但他相信從鯨魚從20至10000的赫茲之中,每個頻率都有牠想表達的意義。

於是乎這份理念、這份記憶、這份知識,一如他對付病者的智慧一樣,傳遞給我了。

如今,我鯨語也隱約在我海腦浮現。

那刻,我恍然察覺到之前對於病鯨的安心是出自何處,自己又為何能在水中暢游深潛那麼久。

白鯨的精神記憶,毫無疑問已經深深植入腦內。

「喂M、M!?」王達尼的呼喊,將我喊醒。

「嗯?」我轉首。

「你啱啱做咩係咁發出啲怪音......」王達尼愣然一問。

「怪音?」

「係啊,你啱啱行到船頭之前就一直低頭沉思,然後喉嚨就無啦啦吟出一啲好怪嘅聲音出嚟......」

「奇怪...點解啲病鯨,無襲擊我哋?」薛墊仁捉住欄杆,觀望船邊。

「係......啲病鯨仲好似幫我哋推緊嫁船咁。」王達尼也愕然起來。

「嫁船郁得返啦各位!?」梁氏兄弟感覺到船身在動,都跑了上來。

「唔係郁得返......」王達尼一邊橫視船下,一邊掩住驚訝的嘴巴:「係啲病鯨幫我哋推緊船!」

位於維港海中心的我們,正被為數十多隻病鯨輪流拍打船頭浪湧,讓浪潮推使船隻郁動回航。

「你......」薛墊仁瞪住我,一副啞口無言。

似乎,我剛才在無形之中,跟病鯨進行溝通了。

不過,這能力未免太過詭異......

要是薛墊仁相信是我指示病鯨這樣做的話,我跟病者的關係肯定又拉上了。

「神蹟啊!!」梁文俊仰天高喊。

「轟隆──!」又一條雷電閃過。

「沙啦沙啦沙啦──」雨水變得密集。

薛墊仁那孤疑的眼神,沒有從我身上移開過。

我只好找點籍口行開,轉移一下焦點:「引擎無啦啦著火都可疑,去睇下咩事。」

「我跟埋你。」王達尼跟在後面。

「M啱啱係你控制緊啲病鯨?」見四下無人,王達尼不諱地問。

「嗯,我諗係。」我答。

「雖然我成講宜句,但今次我真係要講多次......」王達尼凝視住我的臉孔,說:「你係點做到?」
我站到已停止運作的引擎前:「我都唔知,好自然咁做出。」

「唉,都係,世上太多嘢都無辦法解釋,但都係千真萬確。」王達尼把目光放到摩打上。

「唔似故障引發嘅火苗。」我摸一摸金屬造的引擎,破口位是向內凹陷。

「係......正常機件故障,唔會有咁明顯嘅爆炸痕跡,衝力係由外向內,應該有人搞過個引擎嚟。」王達尼托住鄂,苦苦思考:「會係邊個,係咪就係嗰個大病獵......」

「佢無炸船嘅原因,亦都無落過甲板。」我替他辯護。

「咁又係,咁梁梁呢?」

「雙梁?佢兩個無咁嘅機心。」

「都係,佢兩個睇落唔似,咁仲有邊個上過船可以做手腳?」

「有......俾船我嘅人,李氏財閥集團。」

「呃噫?嗰班友......佢哋點解要咁做?」

「為咗滅口?邊個知。」

時機成熟之後,自然會知道。

「差唔多返到去喇!!」梁文豪大叫。

我和王達尼一同回到甲板上高,我們的確差不多回到夕鯨國碼頭了。

「老闆,呢舊嘢賣到幾錢呢?」梁文俊搭住DR.D肩膀。

「賣到都唔關你哋事啦,你哋人工一做就傾好咗~」王達尼說。

「唉!早知你哋係嚟打撈寶物,我就同你哋傾高啲價先喇。」梁文豪大力拍腿。

「以後仲有機會跟我哋搵食啊。」王達尼搭住兩兄弟膊頭。

「病獵。」我行到薛墊仁面前,說:「已經平安返到屋企。」

「哼,我見到~仲要係一堆病鯨帶我哋返去。」薛墊仁站起來,毫不忌諱地說:「我會照樣將呢件事同協會交代,除非你喺到殺咗我~嘿嘿。」

我沉默良久,默默微笑:「你係人類嘅珍貴戰力,我唔會捨得殺你。」

「嘖,咁你可能會後悔,呢個係你唯一機會,之後我再追蹤你,你就好難發現。」

「隨便。」
lm
新po lm

第二季角色 讀者畫作

【東京 艾匡】

【鷹學派】

【甜心達尼】

【五年後 貴華】

【十四歲的艾匡】

【滿天 大本營研究生時期】

【滿天 黑暗風】

【王達尼 港產片版本】

【滿天X貝果X瓦禮】

【友達以上X戀人未滿】

【不破尚左手 滿天】

【三腦之戰 滿天】

【黑白雙煞】

【Sweetie】
【小試手刀】

【黑夜叉懸賞令】

【S級卡片 董倫】

【惡法推手】

【歐美 艾匡】

【滿壁咚禮】

【禮貌的盧小晴】

【克蘇魯 M】

【病港日報草稿】

【病港日報頭條】
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞