【病獵大師】《病港II》(4)

984 回覆
823 Like 10 Dislike
我幻想drD係女人嚟
嗰啲好癲喪嘅女人
佢應該係男

「Hey!What's Wrong With You?」
live
白鯨病變咗都變柒頭啦
我立即扯開話題:「話說......白羅剎上面懸賞金寫住八千萬籽,我已經殺咗佢,係咪宜家可以令到。」

fatfat
似Jedi Order多d
又係12個大師 又係師徒制
1%生存唔到架 人體唔夠脂肪 用張紙介下你都會死
「佢表面有層極強硬嘅不明金屬,推測應該係佢嘅最終保護機制?嘿,幾得意。」李歪觀察觸摸一會,就得出這樣的結論:「係呢位M先生打贏佢~?」

「係。」瑪昆替我回答。

「咁M先生~我有冇講錯,你當時應該迫到佢入退無可退嘅絕境。」李歪又問。

「係,佢差一步就會死。」

「凡人之身居然可以打贏白羅剎......」李歪哈哈大笑,嘴角滿含意味:「哈哈有趣,非常有趣。」

我道出最大的隱憂:「我比較擔心嘅,係佢點樣解除呢家嘅封印狀態,既然佢施展得出,就自然會留一後路俾自己,但到底條件係點......無人知道。」

「我哋協會慢慢試,嘻嘿嘿用千百萬種方法試下可以點樣真正殺死佢。」李歪那月湖般的笑眼,又像月亮彎起來:「真係攞正牌嘅虐待......」

「咁李歪,白羅剎就繼續交俾你研究,會長係咁交代落。」瑪昆說。

「放心~放心~病獵協會應該得我一個可以長期面對病者,都唔會有任何負面不適嘻嘻嘻嘿嘿嘿。」李歪如同個白袍藥師,發出不明的笑聲。

「啊,瑪昆,咁會長有冇話我保護運送白羅剎有功,諗住俾啲著數我咁?」薛墊仁插一句嘴,問。

「叻。」瑪昆停頓幾秒,再說:「呢句係我對你講。」

「嘖~」薛墊仁行開到一、二邊。

及後,協會內的專業研究人員亦開始搬運各種儀器,來監視和研究DR.D的身體。

「M,雖然好麻煩你,但都請你上一上去去會長室,因為會長佢有少少行動不便。」瑪昆續說。

「無問題。」行動不便?是雙腳殘疾麼。

離開的路上,我兩眼一直落在不同的玻璃囚室中,去到詭人那一間驗屍房,瑪昆好像特別在意的停下來。

瑪昆眼角稍稍瞄向我:「M,如果你連白羅剎都殺得到,病獸又可以自己一個單獨對付,咁搵出詭人對你會唔會有難道?哈哈,搞到你好似專做不可能任務咁。」
「對付病獸好困難?」我反問。

「如果一個準備充分,做好哂事前工作,設下哂所有陷阱嘅病獵去對付,應該就唔難,但我睇新聞你係突發應付一隻,喺後面突然追擊出嚟嘅病獵吧?喺無準備嘅情況下,任何人面對呢種情況都九死一生。」瑪昆越說越振奮,潔白的笑齒都呈現而出:「但呢件事都唔夠你,之後喺記者面前講嘅說話......對於我哋病獵嚟講,好有意義。」

「有意義?你哋都可以得閒發表下,反正你要有嘅嘢都有齊。」我是沒什麼財力、地位、聲望,才需要透過這種方法將理念宣揚出。

「已經好難,民眾只會隨年月慢慢排斥病獵協會嘅存在。」

「因為「安穩」,係種慢性毒藥。」我說。

「每一次死傷慘重嘅挫敗,已經令人唔想再戰鬥。」瑪昆雙眼注視著,房間內的詭人:「最近一次,就係呢班詭人造成。」

「點做到?佢哋唔係無任何殺傷能力。」

「就係呢一點先夠恐怖,佢哋會混入人類倖存區,然後密謀一啲計劃我哋都唔會知,最近一次應該就係北角、天后、灣仔呢三個地方,原本嗰到都有人類居住,但佢哋將嗰到變成疫區,更重要嘅係,嗰三個地方係成個夕鯨國糧食嘅主要生產地,你話佢哋唔係夾埋一齊斷人類糧食都無人信,宜家倖存區啲糧食庫,好似只係夠頂一個半月左右......」

「咁嚴重?仲等我之前先喺到大魚大肉。」我回想自己吃連吃數塊牛排的那晚。

「咁係因為政府將新聞壓落嚟,暫時對外宣稱糧食仲足夠,物價先未上升到癲嘅地步。」瑪昆嘆一口氣:「信我,好快呢個國家又要開始捱餓。」

一離開九樓這層,皮膚終於擺脫那出自冷氣機的冰冷寒氣。可能要凍結病者的身體不發臭,剛才溫度真的跟雪房沒太大分別。

「運送嗰陣,賤人有冇令你心情唔順?」瑪昆淺笑。

「賤人?」

「薛「賤人」啊,呢個係佢喺協會嘅花名,因為佢有少少嘴賤。」瑪昆補充一句,續道:「不過佢係一位好厲害嘅箭手,技術比我仲好,聽聞以前係代表國家隊嘅箭術選手?唔知真定假。」

「佢都只係會長派過嚟監視我。」

「你唔好介意,始終你起清你底細。」

「喀──」

推開會長室的大門,會長一如既往看不見外貌,大長袍套裡住他整個人的軀體,一動不動的坐在椅子上。
「我已經收到你擊敗白羅剎嘅消息,M。」一來到,會長也不說客套話了:「如果邀請你加入病獵協會,你會接受?你嘅實力,可以俾你成為「病獵大師」。」

病獵大師,會長以下的最高級別地位。

「咁我要確保,你哋理念係同我相同。」我說。

「大致相同,但夕鯨國勢力係比想像中複雜,唔係僅憑協會之力就可以影響到所有人。」

「你哋做我嘅柴薪,我做你哋嘅火苗。」我直接說出簡單的比喻,去說明可以持續的合作關係:「我哋最後目的都一樣,燃燒起旺火。」

「協會可以適時咁提供情報同資源俾你,只要係關乎病者嘅事務。」

「但病獵大師......呢個職位聽落太多責任。」

「咁俾協會顧問嘅一職你擔當?係獨立於職級之外,你唔需要有任何義務,去協助我哋解決某。」

我略略思考了幾秒,才回覆他:「合作愉快。」

「瑪昆,一陣去幫M先生整張執照。」會長交託。

「係。」瑪昆點頭。

「祝你好運,有執照你就擁有大部份執行權力,你需要病者情報時,都可以搵館長或者瑪昆問一問,宜家病獵協會全力面對緊一個難題,我諗你可以試下解決。」

「所有生產糧食嘅倖存區,都被攻陷成疫區?」瑪昆剛才跟我說了。

「嗯,詳情就交俾瑪昆去同你細講,成功捕捉白羅剎嘅懸賞金,佢都會幫你全權處理。」

當我行出會長室大門後,便多了一個身份。

「病獵協會顧問,你真係全國第一個。」瑪昆剛說完,就遇到同樣站於走廊外的薜墊仁。

「顧問?我好似聽到啲,好了不起嘅嘢。」薛墊仁勾起嘴角。

「以後M就係協會嘅一員。」瑪昆直行直過。
辦理執照不過半小時的事,瑪昆很快就處理完畢,而我之後要面對的,自然是運送DR.D過來時的騷動,相信又觸動到不少記者的神經了。

「搞掂,你之後就橫行無忌。」瑪昆落到大堂,將病獵執照交給我。

「會長好信任你。」我將執照收下。

「咁係因為......我算係少數見過會長真面目嘅人。」

「真面目?」話說回頭,他有什麼理由不能讓面貌曝光嗎。

「我條命都可以話係佢喺病者手上救返嚟,當年佢仲會出征嗰陣,佢就喺三隻病爪手上將我救走。」

三隻病爪,都不太易對付。

「好啦,你之後有咩打算?」瑪昆沒打算把故事說下去。

「夕鯨國面對緊好大問題吧?糧食方面。」我問。

「嗯,政府同傳媒仲壓緊消息,因為呢個都仲係不健全社會,啲人一知就快無嘢食一定會癲,到時犯罪率、物價咩都暴升,所以外面嘅人完全唔知糧食儲備得返一個月,而喺嗰三個倖存區負責生產糧食嘅商家,都不斷向我哋施壓,要我哋盡快奪回啲供應鏈源地,因為有好多製造糧食嘅機器喺哂嗰到。」瑪昆走到壁佈板,指一指夕鯨國淪陷的三個地方。

「將每個倖存區設立生產單一資源嘅缺點已經出嚟,但詭人居然可以同一時間做出破壞之餘,三個地方之間都隔住一個倖存區,但偏偏佢哋就淨係揀生產糧食嘅去做,證明佢哋聰明之餘,仲好有謀略。」

謀略,並不是病腦那種天才級智慧,學習和發明什麼都很快。

謀略是藏於日常,讓人難以察覺的小計謀。

就如詭人,他們目的很明顯......

是要餓死倖存區的居民。

「一個月左右,病獵協會奪唔奪回到另外兩個倖存區?」我記灣仔,他們已經奪回了。

「老實講無可能,就算係灣仔奪回戰,我哋最快都用咗成四、五個月去研究地型、制定計劃、做好準備,先成功將傷亡人數減少到二十四人,如果我哋咩都未準備好。就入去另外兩個倖存區想要奪回土地嘅話,咁我諗病獵協會好快就會團滅......」瑪昆面有難色。

相信他們不是不想出動,而是輕率出動,定必會帶來嚴重的傷亡。

而夕鯨國病獵都是社會上最精銳的戰力,不能隨意犧牲。

但是一個月內奪不回生產糧食的倖存區,夕鯨國會更多人餓死。

的確,是兩難局面。

所以......

「交俾我。」

我對瑪昆說。
我將以前教我數學嗰個痴線阿Sir當做dr. d 係一個冇乜頭髮嘅阿伯
M又要一個人單挑一個倖存區
會長係咪ff7ac 神羅社長feel
M應該練下劍,之後創鴉之呼吸
M準備單挑疫區
劇透慎入
M
唔夠喉
「交俾我。」
根本就係大屠殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞