【病獵大師】《病港II》(4)

984 回覆
823 Like 10 Dislike
之前啲文講過港島區係有新嘅病者生態
青茶講過後尾先知將軍澳區係新手區
病港後記講過天腦可以控制思想?

病勞嘅演化原因未肯定
例如啱啱間課室入面全部學生都係病勞嚟
同埋之前病勞出現都係幾隻幾隻咁出現
如果根據之前咁講係咁啱咁多人一齊過勞死嘅機率應該好低?
即係病勞出現嘅條件未必係過勞死?

如馮覓所言,病勞是普通病痛積勞成疾而成,就是說任何人都有機會病變,變成如今我眼前這一種怪物。

而且暫時淨係懷疑病勞嘅角色係取代人類

而上次喺度禱告嘅病者M話係新型病者
佢又同天腦有咩聯繫?
俾天腦控制嘅人又會唔會變成病者
病勞同天腦會唔會有咩關連

重睇咗次發現好多伏筆
push
「你身為大病獵咁高位,居然無參與成為狩獵嘅一份子?」我行到棺木前插腰,凝望面無血色的女病童:「唔知嗰位富豪,需唔需要死咗嘅病童。」

「因為宜單生意,最後幾乎俾一個病獵大師全部包攬,嗰個人係病獵協會僅有嘅高手之一,湯婆。」富馬史一邊說,一邊搬開掩蓋地洞的數塊木板。

「可以講下佢?」

有實力者,都是我未來需要拉攏的對象。

「無人知道佢太多事情,佢應該喜歡獨來獨往,只係知道係個上咗年齡嘅女人,有人話佢同病者戰鬥嗰陣,就好似一隻蝴蝶起舞。」富馬史將木板一一搬開後,那猶如深淵的地洞終於呈現:「入面係通去邊到......」

「呢到好似有啲嘢。」我注意到棺木裡,藏有一封信。

那信件一開始被女病童的後腦勺壓住,所以沒能察覺。在我把信件拿出並細閱後,對眼前已魂歸天國的病者,多了一份認識。

信件內的字跡極為慌亂,應該是在混亂或危急的情況下撰寫:

「倖存區外面好似發生混亂......出面好嘈、好多人跑嚟跑去,我唔知發生咩事......宜家我同嗰女,仲有一啲住客匿咗喺唐樓到,但我已經、已經開始聽到樓下單位有笑聲......係病者嘅笑聲......安全起見,我叫嗰女匿喺棺材到再鎖實,諗住帶佢出去,咁就算我俾病者殺咗,佢都唔會有事......讀到宜封信嘅人啊!請你好好照顧我個女......病者已經用力拍緊我門口......十字鎬......我要搵我嘅十字鎬......」

信封內還有一張小照片,是個女兒騎在父親肩上的合照,那女兒戴住個玩具王冠,結合前文後理,我猜測書寫信件的這位父親,便是竊屍王。而她匿藏在棺材中的小女兒,應該就是眼前死不瞑目的病童。

難怪,這名竊屍王是揹住棺木在身,可惜的是她女兒依然受感染了,即使是棺蓋沒有打開的狀態下。

「咩信嚟?」富馬史見我讀了書件好一會,便問。

「無嘢,就只係一件悲劇。」照片我放回棺木中,並將棺蓋合上:「安息。」

富馬史疑惑一笑:「同病者講安息?」

「成為病者之前,佢哋都係併命想要生存嘅人類。」

富馬史無話可駁,轉了別個話題:「有無興趣睇下,下面到底有啲咩。」

「個洞入面?」我低頭凝視那漆黑一片的地洞,連它有多深都不知道。

「下面應該俾呢個竊屍王,挖咗一個通道出嚟,我喺對面大廈監視咗竊屍王好耐,佢一到朝早就會跳入去。」富馬史隨手拿來單位裡一枝原子筆,將它掉入到地洞內:「聽下有幾深先。」

「噠」
三秒左右,是原子筆從手上跌落到地洞最底的時間。

但是,我們更有意外收穫......

「嘎嘰!」

我和富馬史聽見這一瞬即逝的聲音後,都不自覺抬頭望向了對方。

「係竊屍賊。」那聲音我一聽就知道。

「果然呢件事仲未完,直覺話俾我聽下面會有大豐收......」富馬史凝視下面,眼神看來不願放過。

「下面大概七米深。」我估計完深度,再估計探索下面的死亡率:「但我哋宜家狀態落去,應該得三成機會可以平安出返嚟。」

「都啱,我已經開始攰。」富馬史聽完我一言,就把眼睛從地洞移開:「擇日再嚟。」

「你真係好戰份子。」我抱手,說。

「既然成為病獵,將病者趕盡殺絕就係我嘅職責。」富馬史只是簡單回上老土的一句。

「咁暫時離開吧。」

回去的路上我把苦等許久的王達尼一併接走,他第一眼見到富馬史就話題多多,跟陌生的人都聊過不停,看來我去殺病者的時候把他悶著了。

「富馬史先生,點解你打扮咁鬼似佢呢?又係面具又係袍咁。」王達尼托住下鄂,自問自答:「你哋啲病獵風格嚟?」

「厚袍可以確保減低接觸感染,面具可以顯示你兇殺嘅一面。」虧富馬史會認真回答他。

「即係咩意思?」

「有時候,病獵唔單止要殺病者。」富馬史有弦外之意。

相信,只有一定閱歷的病獵才會明白。

在炮崗嶺往天后關口,我們和富馬史暫且道別,他說要去工坊購回個長盾牌,再向病獵協會回報一下任務情況,適當時候會再來找我一起探索探索。

「天后嘅事仲未完,M,疫區係有好多秘密,就好似倖存區咁。」這是富馬史和我們分別前,最後一句。

「你又會突然搵到個同伴嘅?」王達尼始才問。

「喺入面無啦啦遇到。」我伸一伸手,拉拉筋骨:「勞動咗成日,要搵個地方休息先。」

「都咁夜~由鐵路返去巴爾市都有排。」王達尼望望手錶,有個提議:「不如喺到搵個地方休息算?」

「嗯。」

我和王達尼在這個一地污水、滿牆油煙的地方,決定要找間旅館休息。說真的,在工業區不寄望能找到好地方休息,只要不太擠迫就行。

但幾乎不熟識炮崗嶺地圖的我們,誤打誤撞下找著了個好地方。

「歡迎兩位!搵緊酒店啊?」在經過一間寬廣的廢車場時,門口有個周圍物色顧客的人將我們攔住。

「你又知?」王達尼張望那廢車場入面。

「嘻,兩個男人夜媽媽喺炮崗嶺走嚟走去,應該都係嗰啲嘢啦~」對方只笑不答,續說自己的事:「搵酒店就啱啦,我哋呢間係全夕鯨國首個「露天廢車場酒店」,只係80籽一晚!可以隨便入去揀嫁廢車去訓,廢車場中間有投影機播電影,嗰啲位就140籽一晚!」

「咁搞笑,露天廢車場變咗做酒店,不過睇嗰樣好掂喎......好多人喺入面訓咁。」王達尼覺得這生意頭腦很高。

在「露天廢車場酒店」入面,有些車疊放了三、四層高,但你仍然可以看到有居民在裡頭訓覺、跟附近的人閒聊,或是觀看酒店提供投射的電影。

「M,你意下如何啊?」王達尼問我。

「你拎主意。」我答。

「好,就兩位。」
「咦,原來播緊《鐵達尼號》。」王達尼遠眺窗外,投射在牆壁的電影。

「達尼。」我說。

「咩?」王達尼他望望倒後鏡。

「無嘢,我講緊鐵達尼號。」

M 咁搞鬼
好似係佢哋返去巴爾市途中,發生咗爆炸,實際上我都唔太清楚。

同之前係船上引擎爆炸係同一款?
今日咁少
啱啱睇返留言 個人覺得竊屍賊有啲似多比
星期六
未講
頂依個位停
等我估下先
無乜戲份既肥仔死既機會率高達八成
湯婆呢個名
諗起千與千尋個湯婆婆

我都覺得係
病港二出場既都冇好下場
push
貴華都未死啦
中二病 肥人 出嚟搞笑係有特別待遇
反而認真 正直嗰批死嘅死傷嘅傷
劍坤有甲應該冇咁傷,瑪昆成身肌肉應該頂到下
我估係肥仔
劍坤有甲應該冇咁傷,瑪昆成身肌肉應該頂到下
我估係肥仔
爆炸喎有甲=焗爐
肌肉就算啦
瑪昆同青茶有connection可以推劇情,斷估唔會咁易死
認真
可以allin 東東
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞