【病獵大師】《病港II》(4)

984 回覆
823 Like 10 Dislike
想問不破尚係咪真死亡?

有無機會再出現
北賢同董倫喺酒吧隻揪嗰時有講
墨b今日休文?
whwywhy
睇ig
聽日咁會唔會出返兩更
十少傷心
好撚正阿
墨巴支持罷工
依句睇咁多次都仲有睇關家姐既感覺
咦 原來我追到live了
深夜推文
Push
墨巴安全嗎
感覺倖存區得60隻病者
好似有d少
啲病者都唔識扑嘢繁殖
「你覺得我會唔會問佢借到?」我問。

「佢係一個嗜好大劍嘅人,而你係個對大劍即用即棄嘅人......」身為弟子的劍坤,略為評估了一下:「我諗你哋係會有啲火花。」

劍坤又道:「大劍師傅通常就喺四至六樓,你可以去睇睇。」

「好,三日後嘅中午,炮崗嶺地鐵站會合,今日解散。」我宣佈。

「呢個簡直係我參加過最短、最唔可信嘅會議......」西門東東傻愕愕地出去。

「劍坤,點解你會加入呢次行動?」在他出去之前,我多口問句。

既然西門東東是為了再能喝到麥茶,那氣勢凌人的劍坤都肯定有原因吧。

劍坤把門開到一半,稍為回首:「我想睇下可以單獨對付病獸同白羅剎嘅你,實力到底有幾勁。」他也說得很直白。

短暫的會議結束後,我帶住王達尼逛了一遍病獵協會,順便加深自己的認識。

在四至六樓中,可謂最吸睛的一層,因為那裡是病獵的訓練室,三層統一教導學徒如何在惡劣環境下生存、基本的科學知識、訓練自身體能、對付病者的技巧。

男兒的吶喊聲,從未在這層停止過。

在六樓寬闊的空間裡,是提供病獵和學徒任意訓練的地方,大家會以木製武器模擬戰鬥。

我從遠處一望,能加入協會成為學徒的都是具備強健身體質素之人,應該不會有混水摸魚的存在。

之後能否通過病獵考核,就看他們的天份。

「咦,嗰條友係咪你要搵嘅大劍師傅?」王達尼留意到六樓某塊小空地,有個外表粗獷的男人正揹著大劍行走。

他抱著雙手,在訓練中的學徒之間遊走,並在每個人身上都留下審視的目光,一看就知非等閒之輩。

「成層得佢一個用大劍,應該就係佢,過去吧。」我這就出發,去會一會這位師傅。

「你自己去啦~我搵下嘢玩先。」王達尼走入一間供人實習鑽木取火的練習房間。

「大劍師傅......求下你啊!」

利申,這一句不是我說的。

是我行到大劍師傅附近後,有個學徒正卑躬屈膝向他哀求什麼。我見他們正在說話,就先在一旁待著,不打擾他們了,但他們之間的對話不免溜入我耳朵。

「唔得......唔得......你完全唔合格,你唔係一個可以拎大劍嘅人!」大劍師傅嚴正地告訴他。

那名學徒咬牙切齒,暗暗握緊拳頭:「你話我力量唔夠支撐大劍嘅重量!我就去用半年去精練手臂,點解仲唔肯教我用!?」

「因為,你無嗰份用大劍性格!」大劍師傅指出。

「性格,咩性格!?」

「大劍並唔係膽小鬼可以揮舞嘅武器,係只有無畏嘅強者先可以用,知唔知點解?」大劍師傅問。

「我既然加入得想成為病獵一份子,就唔會畏懼任何嘢!」學徒激動地說。

「錯,答案唔係你諗咁簡單,唔係講下自己內心有幾強壯就啱。」

「因為大劍係唯一用攻擊取代防禦嘅武器。」對大劍略有感悟的我也想發表一下,便多口答了他:「一旦有怯懦、猶豫,就可以同世界講一聲再見。」

失去任何格擋防禦的能力,去換取恐怖的攻擊力,某程度上要不畏死亡的人才做得到。當初在炮崗嶺邊境我之所以能砍破病獸的堅硬皮層,都有乃大劍的力量。

要是像以前用什麼傘子、小刀,應該花十年也弄不破病獸的甲殼。

「答得好,係邊位答嘅?」大劍師傅轉頭,我被他深遠的眼神矚視著:「你係......協會新加入嗰位顧問?」

「嗯,正是。」我答。

「果然有啲見識同閱歷......」大劍師傅點點頭,續向學徒說:「所以你明未?由你一開始只要有一絲懦弱嘅表現俾我睇,你就唔會擁有使用大劍嘅資格,身體質素都只係其次,最重要係個格!你要有配得起大劍嘅力量之餘,仲要有配得起佢嘅氣勢!!!」

說著說著,變成了單方面大喝。
「知...知道。」學徒無言以對,低下了頭。

心有不甘的學徒離去後,大劍師傅才正式面向:「在下,陳一劍。」

「M。」我跟他握手。

「我已經喺下面資訊板見到你嘅加入,協會需要多啲你宜種人,可以單獨對付病獸同白羅剎嘅強者。」陳一劍表示歡迎。

「我見過你徒弟劍坤。」總不能開口就問借劍,先跟他混熟一下。

「喔,劍坤?佢最近點啊?佢係我暫時最後嘅一個徒弟。」

「佢準備加入一場我計劃嘅行動,三日後就開始。」

「行動?哈哈行事果然夠爽快,入會唔夠兩日就即刻做嘢,係咩行動?方便透露?」陳一劍有興趣知道。

「奪回天后計劃。」

「奪回天后......我印象中,都有唔少病獵小隊商討緊,點樣攻入去。」連陳一劍都感到驚愕,問:「你咁快就決定要入去?」

「每遲一日,倖存區就會餓死唔少人。」我說。

「哈哈哈,你未免太睇小末日下生存到嘅夕鯨國居民喇,我哋食草都可以生存一年啊。」陳一劍開完玩笑,就繼續說:「係,短時間內市場糧食可能會明顯短缺,但係夕鯨國居民都唔係單單靠市場搵食,呢個地方仲有炮崗嶺遠近馳名烤鼠肉、鯨寨嘅五色雜蟲大餐、近海嘅裙帶菜、近南面山野綠林嘅樹皮同小果實,全部都係喺末世因為過量繁殖,而俾人當做糧食嘅嘢,如果單單依靠正規食糧,我哋死咗十世喇哈哈哈哈!」

「咁又係,你哋港島可以靠山吃山,靠海吃海。」這群人地理位置優越,不像將軍澳區什麼都貧乏。

「你係邊到嚟?」陳一劍好奇一問。

「過海嗰邊。」

「喔?原來嗰到都仲有人類生存緊。」

「不過嗰邊最發達嘅城市,都唔及你哋一個行政區。」我說的是艾寶琳。

「唔好似鯨寨咁就得喇,亂過黑社會。」

我開始將話題轉移:「你把大劍幾靚。」其實我不知道他大劍的品質如何,但像他這種大病獵會揹出街的,應該不是劣質品。

「喔?你都幾有慧光,俾你清楚咁望下。」陳一劍將大劍插到地上,地板隨即裂出一個小裂隙。

「唔......唔錯唔錯。」我點點頭,裝作很懂得賞識。

「敲下佢。」陳一劍蹲下來,用指骨敲敲劍身:「聽唔聽到......」

「噹」

「噹」

「聽下啲聲,幾咁清脆。」陳一劍不知不覺間,自我陶醉起來:「再仔細啲聽聽!......入面有回響嫁。」

「......」

「再摸下佢、輕撫下佢,摸下佢質地,感受佢劍氣。」陳一劍捉住我的手,強迫我撫摸他的大劍:「M老弟......你有冇越嚟越興奮啊!!?」

「咁靚嘅嘢,我都係唔摸太多,損毀咗佢品質就唔好。」我將手收回。

糟糕,他把大劍當正自己老婆一樣,還能怎樣向他借劍......

唯有......

婉轉地問一下。

「一劍師傅,你知唔知邊到有賣大劍?」

「喔?你對付病獸嗰陣,唔係有把同自己出生入死,應該視對方為終生戰友嘅大劍咩?」陳一劍居然可以在大劍和我的關係上,加上這麼形容詞去描述。

「我嗰把同我出生入死,視對方為終生戰友嘅大劍,好不幸喺嗰次戰鬥之後損毀咗。」我假裝黯然,把故事編下去:「我用咗重金將佢埋葬喺一片無病者嘅土地上以示紀念,希望佢可以唔洗再同病者戰鬥,獲得真正嘅解脫。」

「噫、嗚......」陳一劍表情有些悲傷的波伏,眼角隱約變得水潤。

「所以,我宜家需要新嘅同伴,我需要一把可以再次同我出生入死嘅大劍!」說著說著,連我自己都太入戲激動起來。

如果他知道我棄劍如吃菜,他會立即斬死我嗎?

「好......」陳一劍拍住我的膊頭,喉嚨感動得有點咽喉:「我陳某生平,最尊敬你呢種視大劍如命嘅人!」

「知道病獵協會入面有志同道合,真係好。」我亦拍住他的膊頭。

「炮崗嶺富威閣入面,有專門鑄造大劍嘅師傅,你就同佢講係陳一劍介紹,佢應該有啲存貨可以俾你。」陳一劍將方法告訴出,更額外提點一句:「不過你最好都係盡快搵一把可以認定終生嘅大劍,否則發揮嘅威力始終有效,大劍用熟咗就等同自己一雙手咁,可以自如操作。」

「唔該你。」我得知要如何找劍後,便回復那一貫平淡的語氣:「再見。」

「啊,M老弟!你會唔會,或者應該係話你想唔想......」陳一劍把自己的大劍從地上拔出,然後右手單舉大劍指向了我,左手則握拳搭在右邊膊頭:「試下同我對戰一次。」

陳一劍這個姿勢,令我腦海再次閃現一些畫面。

白鯨他,也曾經在某個地方,做過一樣的姿態。

用右手把大劍單舉指向對方,然後空出來的左手則握拳搭放到右邊膊頭上。

但到底......

為什麼眼前的陳一劍,會做出跟白鯨一樣的姿勢?
我不知道眼前的姿勢有什麼意義,但在我心裡卻油然而生出一種尊敬感。

令我,不得不接受這一場邀戰。

「我接受。」

我回答。

緊接,我們兩個似有共識地前往某個比較寬闊的地方進行格鬥。

我不知道自己為何會接受,按正常情況來說,我不是這種愛自找麻煩的人,但那一刻我腦袋真的無法控制自己,吐出了那一句我接受。

「兩位老師,呢到係你哋要嘅大木劍......」一位學徒把木製的大劍各交我們一把,就快快離去。

因為我們的對決,引起了全層正在訓練的學徒注意,連一些位階是「大病獵」和「資深病獵」的成員,都特意走來這層觀賞。

我們各站左右一端,手持起大木劍指向了對方,做出跟剛才一樣的姿勢。

「有戲睇啦!」、「快啲上六樓!有得睇大劍師傅出手。」、「各位唔好迫、唔好迫。」、「讓開少少,後面睇唔到啊。」、「嗰個打贏白羅剎叫黑色賢者嘅都好似喺到啊!!」

還未開始,觀眾經已聚了一伙在旁邊。

我把木製大劍拿上手後,隨意揮動幾下。

「呼呼──」都有一定重量。

「準備好未,M。」陳一劍再次做出相同的姿勢。

「準備好。」我亦下意識地,做出那姿勢。

戰鬥開始!

我搶先出手快步疾走到陳一劍的面前,便往其天靈蓋位置一劈!

「呯格」

陳一劍將大劍橫舉格開,再往我腰側方向砍去,我立馬使用滾避方式,避開這重力的一擊。

要是被砍中的話,肯定馬上出現瘀傷。

「喝!」陳一劍沒打算讓我鬆口氣,緊接舉高了大劍像劈肉一樣,不斷往地上狂砍。

我則要不斷滾身回避,沒空檔可以拉開距離,於是我決定轉守為攻,被動化為主動,提起大劍刺向陳一劍的胸肺位置!

被這樣一戳,陳一劍氣息變得混亂,退後了數步。

在場人士都看得目不轉睛,生怕會錯過一秒的畫面。

突然,陳一劍眼神稍變,眼裡之間多了份凶狠!繼而像有無限體力一樣,右臂像條鞭子不斷揮舞著大劍,令我完全沒還手的空間,更逐漸逼入到死角......

白鯨劍法......

滔水。

把手裡的大劍,看作被滔水依附流動。

就像川流不息,涓涓不壅,不斷地往前方流向。

霎時間,我們都以不斷的攻擊為主旨,兩把大木劍無止境地交纏又離合,連握住劍柄的虎口都隱約受震,想要脫手而出。

「呯格格──!」在某個瞬間,我們兩方都因為太過用力,產生了較大的僵直狀態。

我們都看準這麼一剎那,各自往對方的身上橫砍過去!

「呯格──」陳一劍的力度大得把直接砍在我手臂上的大木劍,弄得粉碎破裂。

至於我,則紮實地往陳一劍手臂砍上一記,紫黑色的瘀血即時現形,但我的手亦受不住力度,大木劍脫手而出跌下來。

我們雙方,皆兩手空空了。

「嗄......嗄......精彩。」陳一劍說了句。

「嗄......」我摸一摸自己手臂,是又熱又酸的肌痛感。

「今次就當打和。」陳一劍向我握手。

「嗯...」我同意。

隨著戰鬥結束,觀戰的人亦回到自己位置上忙。

此時,陳一劍才說:「M。」

「嗯?」

他拋了枝跌打藥酒給我:「其實頭先你第二劍已經贏咗我吧?不過,都多謝你俾我繼續領教。」

我抿笑。

他說的第二劍,是我提劍刺向他胸肺時那一招。

「如果剛才手上個把唔係木製大劍,係真正用鋼製嘅......」陳一劍仰天大笑,說:「哈哈哈,我應該已經俾你插穿肺死咗。」

「我想問下,你開局嗰陣做嘅姿勢到底係......」我有一件事想知道。

「你話呢個?」陳一劍再次單手把大劍指向了我,空餘的手則搭住右膊:「呢個叫「劍禮」,係大劍使用者以示尊敬、禮儀、勇於挑戰嘅證明動作,呢個禮儀已經流傳咗好耐,每個手持大劍嘅人,都會識。」

難怪,會在白鯨的記憶裡出現。
繼續
在四至六樓中,可謂最吸睛的一層,因為那裡是病獵的訓練室

墨巴你平時睇咩多,成日用支國詞彙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞