【病獵大師】《病港II》(4)

984 回覆
823 Like 10 Dislike
點解白鯨同OP有關係
海洋公園隻病腦點咗佢去西面估係鴨脷洲or數碼港
衝啊
黎明
Lm
up
Lm
你對孖仔幾時做主角
雖說DR.D一動不動,但薛墊仁沒因而放鬆警惕,那裝作漫不經心的眼睛,仍然不時往DR.D身上盯。

「白羅剎,真係你殺?」差不多靠近碼頭,薛墊仁問了這一句。

「唔算係殺,你可以理解為......封印。」

我答。

「你應該喺到暗暗自喜緊?用唔盡嘅獎金、無時無刻都俾人注視嘅名氣,就喺你上返陸地嗰刻,就會即刻擁有。」薛墊仁很不爽的樣子。

「係咩。」

「咁輕描淡寫?你唔洗隱藏自己內心嘅呢一面喎,嘿!」薛墊仁咧嘴一笑。

「如果你需要嘅,狩獵白羅剎嘅功績就歸你,你只要送佢去協會就得。」我給他提出一個優惠的方案。

「噫...你講咩話......」

「你需要嘅虛名嘅,就即管攞去。」

不過能否承受這份虛名份量,就看閣下了。

如果他有面目跟眾人說,白羅剎是自己殺死的話。

名不對等的人,把別人的成果搶去,都不過是為自己增添重擔。

薛墊仁似乎想通了這一點,開頭還真的流露出那貪婪的神情,但隨後可能越想越覺不妥,最終回絕了我的好意。

「唔需要你施捨,我會自己爭取~」

「嗚──」船貼近碼頭後,病鯨悄然地潛水離去。

我們試著用巨鉤把DR.D放手推車上,並用布塊等將他掩蓋住。

薛墊仁是第一個下船的,身份已揭穿的他沒有繼續逗留的意義,雙手插住兩褲小袋就默默離去。
「籽都唔要,真係巴閉。」王達尼雙手插腰,搖搖頭道。

「佢賣咗張證件,已經夠喺夕鯨國生活一世。」我說。

正所謂錢財不可露眼,我們付了點籽叫梁氏兄弟去買些布料回來,好讓我們好好包裹住DR.D的金身,才運出中環碼頭區。

王達尼和我坐在船邊,遠眺大海:「整枝?」他拿出包煙。

「唔洗。」

「呼~」王達尼吸了一口,馬上精神抖擻:「醒神......呢啲口味喺艾寶琳係做唔到。」

「薄荷?幾籽。」我瞅一眼他的煙盒。

「係~好似成十四萬籽,一枝一萬籽左右。」王達尼含住煙,不呼也不吸:「呢到供貨需求都算好,唔似得艾寶琳、大本營呢啲地方,永遠都係長期缺乏住物資。」

「嗯,至少我哋喺時代廣場嗰次,食到成年都無食過嘅肉先。」我說。

「哇......你真唔好再提......」王達尼極之苦惱,眉目緊鎖:「唔食都好啲,一食完之後我啲食肉本能即刻發哂作,發誓賺到錢之後要瘋狂叫!」

在將軍澳區,肉品一般只有兩個途徑獲得:

一,你是艾寶琳的皇室成員。(入王宮偷肉?死路一條)

二,透過獵戶,高價購買他們在外面打獵到的飛禽走獸。(肉身未經安全檢查,有細菌病毒的可能性)

其實還有三,這一點亦是最簡單、最直接可以嚐到一口肉的途徑。

猜到是什麼嗎?聰明的你們,猜得到吧。

梁氏兄弟買好布料已是三十分鐘之後的事,有員工的好處就是不用勞煩自己處理雜碎事務。他們照王達尼說的,買了最便宜的粗布,試圖掩飾內裡蘊含價值連城的「白羅剎」。

用粗布替DR.D打扮好,我們就合力推著車子,打算把DR.D運往病獵協會,沒想到行出碼頭不到幾步,已經一堆來勢洶洶的人,齊整地行向我們。

他們有的人帶刀、有的人帶弓、有的人帶劍,護甲和裝備都十分精良,人群中行最後的是早應該走遠的薛墊仁。

「點解你......」王達尼眼睛都定在他身上。

不是真的來搶「白羅剎」吧?
「諗住四丁友仔運「白羅剎」過去協會?嘿嘿,知唔知好危險,跟我行吧。」薛墊仁沒眼地轉身,為我們開路:「呢到所有人都係一般病獵嚟。」

這裡為數十五人左右,他們各站在我們八個方位上,以我們作為圓心持續移動,一直去到病獵協會。

「咩事啊?我係咪錯失咗啲咩?」梁文俊抓抓頭,一頭霧水。

「老闆,點解身邊咁多人護住我哋行?」梁文豪則懂得發問。

「你當佢哋係保鑣就得。」我答。

沿途上,路人紛紛投以好奇的目光,往我們這裡望過來。

這就是在光明底下工作的辛酸。

「哼,真係夠哂隆重。」王達尼環顧周圍。

不知是病氣氣場太強,還是身份太過受人側目,大街上的路人都很自動為我們讓出一條路通過。

由於這時代太多人閒著,他們有些更跟著大隊伍的後面,想一看究竟。

「M,你真係放心交DR.D俾病獵協會研究?」差不多到達前,王達尼又問一次。

「總好過,放佢喺大海入面浮沉。」

「你預計之後會發生咩事?」

「大概,又會有報紙採訪。」我說。

「哇,咁你......」王達尼算一算手指,說:「嚟咗呢個倖存區之後,都叫做咗成三件功績。」

第一件功績,入勞隸營

第二件功績,對付病獸

第三件功績,捕捉到DR.D。

「嗯。」

「真係今時唔同往日~哈。」王達尼在地面上定睛,泛出淡然的微笑憶述:「記唔記得,我哋當時喺大本營掙扎求存嘅日子?」

「記得,永遠唔會忘記。」

記得我以前第一次入去大本營,就是偷他們的食物。

「大家成長咗啊。」王達尼雙手托住後腦勺。

「唯一不變嘅,就真係你。」我說。

「還好啦~貪心嘅人係好難改變。」

「各位,已經到。」病獵護送隊,皆停了下來。

巍然聳立的病獵協會,就在大家面前。

「所有人,合力托佢上嚟。」薛墊仁率先行上樓梯,指使一旁的病獵做事。

「喂,好重嫁喎。」梁文俊提醒他們。

病獵們沒有回應,只是用力量去說明一切。

數個人都無法搬起的DR.D,八名病獵就托得起。看他們那臂肌結實地外露,就可以知道他們是受過多嚴格的力量訓練。
「細路,你唔好當病獵係食素先得。」薛墊仁繼續指使他們運送DR.D入去,並向我喊了聲:「入嚟喇主角~無咗你點成事,其餘閒人就免啦。」

「梁梁、王達尼,你喺到到等下或者做自己嘢先。」入去前,我交代。

「我帶佢兩兄弟食啲嘢先,你慢慢。」王達尼兩手搭膊,把他們帶走。

「我請客,每人十籽啊。」

「吓!?」

「十、十籽?食得啲又瘦又細嘅地瓜......」

一進入病獵協會,暫時就可以鬆一口氣。

病獵把DR.D放到大堂中央處,而帶隊薛墊仁則向櫃檯職員通報什麼,對方即時用電話通知大樓內的某些人物。不久,來了更多的專家人物,別說我為什麼知道,因為他們就是長著一副天生研究者的樣子。

到此,DR.D又轉交由其他資深病獵運送,其中包括我認識的瑪昆。

「你係......M?」瑪昆第一次見我紮辮的樣子,沒太看得清。

「嗯。」他一如既往,揹住複合弓。

「阿墊仁師傅話你運送咗啲最高級機密嚟協會,咩嚟?」瑪昆瞧向那被布塊蓋住的DR.D。

「自己掀開睇睇?」我說。

於是,瑪昆就走去輕輕掀開一點粗布,待他看到裡頭之物時,好奇的神情一轉驚愕:「佢係......白羅剎!?」

我點頭:「呢個就係你哋要嘅證明。」

之後,他們又利用升降機,將DR.D秘密送到九樓之上。

一個全密封、略為昏暗、極為冰的一層。

從這裡工作的人看來,應該是協會內的研究室之類。

再往入走深一點,開始有為數不少的強化玻璃室,它們作用跟囚室無異,關放住很多奇形奇相的病者。

其中,有隻被割開了肚皮躺在驗屍房的床上,但他的外貌竟跟人類毫無分別,完全不像一隻病者。

瑪昆見我如此留意,便向我說明:「嗰隻係詭人,係我伏咗成個月先捉到。」

「就係外表同人類無分別嗰隻病者?」我說。

「係,好難追蹤到。」

行到樓層的最入之處,有一間寬闊的強化玻璃室,這裡將會是DR.D的安眠之地。單單是門,就有三重保障,如有人員需要進入需要輸入密碼、指紋認證、最後左一端及右一端各有一個刷卡機,如欲打開最後大門,必須要有兩名「大病獵」或以上職級的人士同步刷卡。

玻璃囚室外站著不少研究人員,他們對於DR.D議論紛紛。

「測試佢有冇生命跡象先。」勞隸營事件遇過的李歪,也是研究團之一。

在玻璃室內的李歪,將聽筒放在DR.D的胸口上。

怦...

怦怦!

「有生命反應。」李歪有些恍惚,他用針棒輕輕掃住DR.D皮膚堅硬外層:「心臟仲跳緊,佢應該有意識,不過行動受到限制。」
live
零解大師
做咩
眠爆天敵
插死病獸
大家快D去買6!白鯨番外填坑
加速!!!貨金撚表示唔夠喉
More
硬係覺得帶Dr D入去會好大獲
可能本身就係Dr D既目的
Dr D點先會解封
唔通要劏開佢做實驗
點樣變咗金屬都仲可以有心跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞