月亮光光《廟街有殭屍》月亮光光 3大結局【由高街鬼屋及長洲異變說起】

988 回覆
264 Like 3 Dislike
好簡單啫
轉性
Live喇,Gay廉今晚要幾多發?
三萬...
三萬thanks
三萬隻死全家 Thx
殲滅三萬,點等呀?
「蔚。」

「婆婆。」

「妳要記住,做一個驅魔師唔可以有太多情緒,一定要無情,如果唔係你會好容易同情嗰啲殭屍嘅遭遇而唔敢殺佢哋。」

「知道。」

「記住同情還同情,為咗蒼生,殭屍,一直都不能少。」

「知道。」

「劍指太低。」

「係。」

「墨氣唔夠。」

「係。」

「婆婆,咩Jollibee?」

「收聲!食慾喪志,以後唔準再提。以後食菜就得啦」

「係。」

「婆婆,點解我一定要殺屍。」

「因為呢片土地,有危險意識嘅人唔多,就算有,都無乜人會願意企出嚟,我哋一家,係點都要守住呢個土地。」

「點解要我哋,我哋放棄呢個地方得唔得?」

「唔得。」

「點解?」

「因為生於斯長於斯,世上無第二條根。」

「妳醒啦?」我問。

她滿身是汗,看來是作了一個長夢。
「韓壬辰。」

「嗯?」

「你有無後悔過識咗我?本來你係為咗我可以保護你,但而家陷入絕境。」

她雖是香汗淋漓,但睡了一覺後,精神是好了不少,不過仍是高燒不退,臉頰是火紅得如蘋果。

「無。從來都無,我覺得做咗妳嘅助手係人生中最正確嘅事。」

「即使今日我哋有可能會死喺呢度?」

「無錯,人故有一死㗎啦,可以同妳死埋一齊都算唔錯。」我開玩笑道。

她微笑,有點婉惜的說:「但我都係幫唔到你解開謎團。」

「唔緊要啦,我都早有答案⋯⋯上司同殮房嘅事,九成都係同政府有關,妳都已經救咗我好多次,咁樣已經好足夠,無妳嘅話,我已經一早俾殮房唔知邊隻殭屍殺咗Lu。」

她笑了。

「放心,我會帶妳出去。」

「你?」

「喂,唔好咁睇少我先啦,雖然我學唔到妳一成,但殺一啲白屍絕對係綽綽有餘。」

她輕笑,還是有氣無力。

我說:「之前妳叫我訂嗰隻船,佢嚟緊。」

「佢願意嚟?」

「當然係一個天文數字,但夠佢亡命咁救我哋。」

「好,但要出去都好難。」

外面屍橫遍野,實在難以突圍。

「我叫咗佢去東灘,應該都係一段路,五分鐘路程好近。」

「嗯。」她面上仍有擔憂,我倒是明白。

「我聽日會開一架裝滿喇叭嘅車出去大街,引開大部分嘅殭屍,然後同妳會合,妳去海灘就得。」
Live
「生於斯長於斯,世上無第二條根」
Jolibee
拉拉拉闊。。。。
「三萬個都夠香港淪陷。」她氣若柔絲地說。

Gay廉呢幾篇真係
頂住呀,即使炸哂長洲嗰三萬隻喪屍,政府都仲會繼續煉啲藍屍紅屍對付佢地
一發都唔得
試下掉啲冰出去引班殭屍
why not both
郭文貴啲販冰兵仲未運到啲貨過黎無冰用
希望都有船黎救我地
唉仆街又live咗
船都要靠自己call㗎付出嘅可能係天文數字
「唔得。」

「得 。」

「你會死。」

「我唔會。妳對我無信心,都對自己有信心。」

「咩意思?」

「做咗你助手咁耐,點都有料。」我說。

她好不容易被我說服。

明日一早上,我就把教會內和附近民居所有的喇叭搜來,放在一架小型車上,因為白屍最敏感聲音,這絕對會把所有的殭屍引來。

把一切架好後,我說:「我好哋好快再見。」

「我都係跟你去。」

「妳仲燒緊,去只會拖累我,唔好啦。」

「⋯⋯」她把驅魔劍交給我,說:「咁呢個你護身。」

「妳呢?」

「我有符,同埋你最危險。」

「咁好啦。隻船十點到,如果十點三都見唔到我嚟,妳就走先。」

她點點頭,說:「⋯⋯小心。」

道別後,我駛著車,手有點震,其實我的內心也是非常緊張,不過為了南門,這是唯一的方法。

駕車駛到路中心,近食街的附近,已看到滿街都是殭屍,數量驚人得可怕,我打開嗽叭,頓時,群屍湧來,叫聲衝天。

我從未見過如此恐怖的場面。

「嚟啦嚟啦!」

我踩動油門,車全速前進,一下子推開了數隻殭屍,不過在茫茫屍海中,只是滄海一粟而已。

牠們全都不要命都衝來,像看見食物一樣,不絕而來來。

我踩盡油門,馬力最大,衝碼頭衝去,把他們摔在身後,牠們窮追不捨。

碼頭大街的殭屍更多,少說也有數千隻,堆滿在碼頭,一聽到引擎聲,發瘋般湧至。

「死死死!」

牠們口中不斷唸著死字,像惡咒一樣,面上盡是飢渴,狠不得把我碎屍萬斷。

十時零一,還有三分鐘,船應該差不多到,我只要繞過一圈就可以,誰知前路又突然湧出數千隻,千多隻殭屍堆在一條大路,車也有點受不住,車速開始慢了下來。幾隻殭屍見狀,立馬堆成一團,跳上車頂,欲從上襲擊我。

我一個急彎轉身,牠們站立不穩摔了下來,車卻轉彎減速,其他殭屍見狀,趁機上前用身軀頂翻車。

危急之下,我只好跳車,掏出青冥,血紅色劍身突出,左揮右撥,想在重圍殺出,但談何容易,眼前是重重圍困,數千隻殭屍圍得團團,我心中一涼,可能真的要命喪於此,現在只害怕南門蔚,她到底安全上船沒有?心裏正惆悵之際,眼前遠方酒店的頂部卻站了一隻殭屍。

黑色的西裝、紅色的領呔,脫下墨鏡後,露出黃色的眼睛⋯⋯是牠。
有文
快啲分享畀朋友一齊追故啦
同埋Follow me
IG:https://www.instagram.com/west_wingm/

FB:https://www.facebook.com/coooooolicecream/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞