月亮光光《廟街有殭屍》月亮光光 3大結局【由高街鬼屋及長洲異變說起】

988 回覆
264 Like 3 Dislike
都係嘅
你計埋呂嬸?
sure一個
唔早啦
放心 我係絲
我唔係gay
都差唔多完
咁係好定唔好
恭喜
又呃人
在小君死後的幾日,AV仁一直消沉不樂,躲在自己的房間,什麼人都不見。

待了一星期後,他終於出房,神情是好一些,黑眼圈極深,如熊貓一樣。

「無事嘛?」我問。

「無。」他說。

「我以為你死咗。」我開玩笑說。

「的確係。」他說:「我都以為自己會死。」

「去食啲嘢?」南門蔚問。

AV仁不說話,看來是對南門蔚心存芥蒂,始終殺小君是由她下手。

我們來到串燒店,婆婆知道AV仁心情不好,送了我們好幾碟雞肉串,又是雞髀又是雞軟骨和啤酒,說我們慢慢坐,這枱是我們的,即使再多人也不做生意,真是說不得的人情味。

AV仁默默地吃著雞肉串,不願多說話。

「你最後講嗰句係真?」我一邊吃着雞串一邊問。

「咩?」

「基。」

他喝了一口啤酒,簡潔回應:「嗯。」

「咁你平時又睇咁多AV?」我問。

「掩飾。一個咁咸濕嘅正常人,無人會懷疑佢係基佬。」他說。

「其實你點解唔可以大方咁認,而家呢個年代都多咗好多人出櫃。」我問。

AV仁的父母是極度保守的人,由細到大都極憎恨同性戀,認為會搞亂社會的家庭價值,作為他們的兒子,當然害怕給人知道,所以他只會裝成一個正常人。

在小學裝成普通的男生樣子;中學為掩耳目去追求女生;長大後故意裝出咸濕的模樣,一句到尾,不想被歧視,為要在這個社會生存。

「咁樣唔會覺得好慘咩?扮到咁攰。」我問,腦海想起當初會面時的一刻,原來都是假裝。

「當唔知社會有病,定我有病嘅時候,我只能夠用呢種方法生存。」他幽幽說道。

「韓𡈼辰,我諗你上司消失呢單案後,你都係唔好再返工。」南門蔚忽然道。

「點解?」
「點為整死你上司嘅人,好可能都等緊你,特別係之前都咁多人搵緊你。」

「唔會掛。」

「唔信你可以返工,不過後果係點我唔擔保。」

忽然有一位六十歲的老伯站在我們旁邊,身穿道士服,白髮斑斑,長鬢及腰。

「邊位?」我問。

「聚星樓少保拜見南門僕射。」他道。

「僕射咩咩僕射?」我問。

「過嚟。」南門蔚跟他去到一邊聊天。

「南門僕射妳好。」老伯點點頭。

「僕射?」

那個老伯對南門蔚甚為恭敬,像下屬對上司的態度,讓我跟AV仁都大為不解。

「僕射,我諗妳都收到消息。」

「嗯,我知道。」

之前他們竊竊私語,說些什麼我們都不了解。

「咁可能呢件事要麻煩妳,小心。」

「得,你走先。」

「小心。」

他離開後,我們想追問之先,她了解我們的疑惑,兀自說出一切。

「僕射、少保係捉屍工會職級。驅屍工會喺18區都有分區,分區有駐守嘅驅魔師,而我係僕射,比佢高一級。佢嚟搵我係因為長洲近排發生多宗命案,全部都係不尋常嘅屍變,有可能嗰度將會發生社區爆發,更麻煩係,長洲嘅工會驅魔師被殺,係殘殺,所以要搵人入去調查同阻止。」

「喔,咁搵妳組團?」

「嚴格嚟講,係我一個。」

「妳一個?點解?唔係講工會18區都有人咩。」

「雖然18區都有,但係每區驅屍師人數好少,前排仲要忙住捉殮房走屍。」

「但少極都有百幾二百,點會得妳一個。」

「工會並唔係你想像中咁正義同團結,好多派系,事實上,香港出現殭屍,最大力嘅推動者係政府,其次係工會。」
一入嚟就有文
好矛盾 想有文但又唔想個故咁快完
巴打係咪喺武漢肺炎拎到靈感
love u
早晨
噗⋯射⋯
終需有一別
工會養匪自重
AV仁可以見到個串燒婆婆
一見到少保就諗起鰲拜
Btw P牌正皮唔到
文學總是現實的反照
淫佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞