月亮光光《廟街有殭屍》月亮光光 3大結局【由高街鬼屋及長洲異變說起】

988 回覆
264 Like 3 Dislike
我等到變紅疆喇
LIVE
快 出文 我頂唔緊啦
推到有下個 post
push
大家頂住。
輕輕一推
牠一躍來到地面,笑了笑,其他殭屍對牠甚是害怕,像動物看見更猛獸的可怕,紛紛退後,本來塞得水洩不通的街道頓時騰出許多空位來。

本來激戰得喘不過氣來,忽然靜如止水,有點違和感。

牠拉一拉自己的領呔,說:「我哋又見啦。」

「今次唔着唐裝啦?」我問。

牠拉開黑色的西裝外衣,內裏還是唐裝,西外中內,格調古怪,不倫不類。

這一次終於認真看清牠的面目,雖然牠滿身皺皮,但跟其他的殭屍不一樣,牠除了眼睛是黃色外,沒有其他地方像殭屍,沒有殭屍的面色蒼白,反而如一個普通人有血色。

「師兄啲Taste幾有趣,係咪啱啱出省城,使唔使我幫你執執佢。」我問。

「啱,講多啲嘢,我怕你之後無得再講咁多。」牠說。

「啱嗰個係你,你上次殺死小君條數都未計。」我說。

「係你哋嚟搵我,怨得邊個。」牠嘲笑說。

「明明佢只係一個普通人。」我說。

「可以報仇呀,我無所謂,反正我接到命令,今日長洲一定要有一個人死,而家長洲已經再無活人,所以嗰個只會係你。」牠脫下西裝和領吠。

「或者你計漏咗,死嗰個係你。」

我疾劍刺去,牠往後一退,一退便是數丈外,輕鬆逃過我的劍。我應勢而上,偷吃身步,右掌擊出黃符,左手向下猛斬,牠又是一退,用手抓住我的右腕。

「太慢。」牠說。

我掙脫開,回身一掃,牠用利甲一擋,我左撥右刺幾下,劍勢雖快,每下都差點中劍,但牠躲避更快。

「哈哈。唔錯,但比起你個靚女南門一族都仲係差得多。」牠笑着說。

「咁你無理由殺小強都要佢出手嘛。」

牠怒目而視,說:「你真係好多嘢講。」

「Ok啦,對住啲就死嘅人,我都想同佢講多啲嘢,驚無機會。」

「我就睇下你係咪仲咁嘴硬。」

忽然,眼前又再出現母親的影子。

「阿辰。」

「媽媽⋯⋯」我搖搖頭:「唔係⋯⋯妳唔係真。」

「阿辰,你唔係我哋個仔,喺我哋家庭入面只係一個外人。」

「唔係⋯⋯」

「你係外人⋯⋯」

我抱頭大叫,一下拍打自己的頭,眼前幻覺又散,出現的是牠的身影,正嘲笑不已。

「所以話,人類係低等。」牠說。

我持劍前衝,牠轉身避開我的突刺,一手抓住劍,我竟然完全發不上力。

「你哋啲所謂墨氣呢?唔係話可以克制我哋咩?」

丁點都移動不了,我是被牠完全壓制住。

「好啦,小把戲玩完,死啦。」牠說。

我左手欲揮拳解困,卻被牠一手捉住雙手,啪的一聲,牠往外一拗,我感到雙手關節位發熱,如火炙劇痛,扭曲成彎,顯然已斷。

「已經係廢人一個,你無救啦。」

牠露出獠牙,想往我的頸咬去,我嚇得後退,牠一躍來到我身後,速度快得驚人,完全是人類的眼球不能捕捉的,從後捉住我。

「認命,加入我哋。」說罷便往我的頸一噬。
下午一更
明嘅,有心情再睇
多謝
你可以同我講
我好似無寫甜文
唔知你用咁多紙巾做咩
Love U too
非機
又live
屌!我第一次覺得男主角好煩
通常細節都好少人留意
係 好mk
恭喜
準備睇出租陪葬服務
live
中意你啲故就係中意啲細節同埋鋪排
算係咁啦,對住黄礓仲講到野。
好擔心你隻眼對咁耐電腦會攰
咦個故有書https://dreamakers.hk/product/%e6%88%91%e6%98%af%e5%87%ba%e7%a7%9f%e9%99%aa%e8%91%ac%e5%b8%ab/
不如睇書
主角係咪準備進化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞