[DSE MATHS 2020] M2 3>5** 心得分享,祝大家成功

992 回覆
74 Like 18 Dislike
估下姐唔使咁惡
16開始係明顯深過14、15嘅
不過我覺得section b system一定淺過section b matrix架喎
所以最多偶爾一次半次,應該唔會平分秋色
最少有一個數學major,純數stream
phy/bio
geog
中史
好on9
好明顯係system係B先好
12分安全
考cfa frm
白老鼠中左伏sosad
我覺得選科組合鬆過會考本身係好事,例如全文全理唔係個個handle到,但係校本要自己有返少少restriction

例如無理由俾人phy bio唔讀chem
或者文理商各自一科,最多都係2+1
我指出卷角度matrix多野玩好多

個人來講system係高分過matrix嘅,但係全世界都高分,同埋我本身極不小心(唔係舊年M1食左糊),呢啲鬥小心硬爆題次次都唔會全對
我星期三考完星期四仲要考車
好撚刺激
system 呢啲變化不大
只要練好個手勢
再加埋 cal機 check 數輔助
要全對不難
揀到咁既原因係我亂跟中三個成績percentage揀
可以話係弱智
Cal機check到錯
然後個學生搵極都搵唔到邊度錯
一路傷心住咁去到收卷時間
我成日都係咁
試過有年步驟計啱,到最後抄漏咗個square
扣分

係開心嘅
想問一個問題

Let OAB is a triangle.
P is a point of OA

想問
OA•OB 等唔等如 OP•OB ?

書定past paper 以前做過係等如
個concept 上又好似唔等如
因為|OA| =/= |OP|

而家好亂
一定唔等於
只係比例等於
OAP=r:s
OA•OBP•OB=r:s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞