[DSE MATHS 2020] M2 3>5** 心得分享,祝大家成功

992 回覆
74 Like 18 Dislike
ching咩grade
求m1高手幫手計計(c)(ii) 想知自己岩定marking岩 感激不盡

Marking = 0.1340
M1好似考閱讀理解咁
即係
贏左eaa呢次就唔再玩就唔怕會輸返比佢
Canteen見
係街
一陣幫你睇
cii)

3個case
1. 1個lucky draw中+7個lucky wheel中
8C1 x 0.1525 x 0.5 x 0.8413^7 x 0.95^7

2. 1個lucky draw中+6個lucky wheel中+1個lucky wheel唔中
8C1 x 0.1525 x 0.5 x 0.8413^7 x 0.95^6 x 0.05 x 7C1

3. 1個lucky draw中+1個lucky draw唔中+6個lucky wheel中
8C2 x 0.1525^2 x 0.5^2 x 2 x 0.8413^6 x 0.95^6

應該係
我好似計到0.2588....
4. 有1個人冇得抽獎

加哂係0.265651127

dse玩到咁大會點
(b) 目測同 M2 關係不大
應該唔會咁玩

btw 想睇下 marking 點寫
其實我自己都做到個range(不過無化簡到)
但真係諗唔到要check range...
btw想問dse對於 or equivalent既答案既要求大約係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞