[DSE MATHS 2020] M2 3>5** 心得分享,祝大家成功

992 回覆
74 Like 18 Dislike
其實再諗下係唔會out range,因為兩條式個graph一樣,不過tan果條會discontinuous at x=npi+pi/2
不過都係要check
支持
係咪我本野?已經唔記得
13條trigo d我覺得好經典,不過由15到而家全部都係普通curve calculus有啲悶

curve sketching會唔會真係考叫你畫返出來lol
你打算點減,求教
佢地D case D 次序唔同( 有D 同前果D 相同,有D同前果D不同)
純粹將佢個model ans改改
跟機

rate of change
vector
integration
matrix

補充下 shaded region係咁
scanner scan唔到灰色

其實我覺得題型上幾有jointus味道
不過唔知點解啲長題目個難度好大落差 有啲好深有啲又好淺
好高難度wo ,你要格硬1- 減走個P(Lucky wheel and win) 個case such that those case have same 次序( 8!/6!) ,之後又加返P(Lucky wheel and win)
唔算好特別
比我冇ans都係咁做
我直接當一係wheel有獎一係draw有獎一係咩鳩都冇
得3個結果
就會諗到
其實1減唔麻煩,係考慮 order 果下麻煩D,不過check 數果時可以用呢個方法check
唔好諗次序
總之8人入面其中6個wheel 1個draw 1個冇獎
就會係8C6x2C1咁多個方法
唔洗諗感歎號
都係嘅
原來r ching都係ust math
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞