[DSE MATHS 2020] M2 3>5** 心得分享,祝大家成功

992 回覆
74 Like 18 Dislike
70分 lv5 大唔大機?
即使你做咗 PR=RP=0
但即刻就話 matrix 版本嘅 binomial theorem 成立
呢一點要睇 marker 接唔接受
我係咁寫的
當然詳細少少
但就真係冇用過b(i)
所以肯定可以2021了
尾2行左手邊
bii 三分姐
前面五分都係送嘅
好好執架啦

太耐無做matrix我都唔係好諗到bii

代k = 1/2 未必ok ,要咁做....
設題者個利用 (b)(i) 明顯就要做 diagonalization
我現場嗰時有寫多一步嘅,solution先省略佢
好似跳得太急
果然死喺curve sketching
即時放榜,計錯咗f''(x) + point of inflexion
HKEAA表示歡迎明年再次光臨惠顧
我d左10分鐘
88 5**
79 5*
70 5
58 4
46 3
35 2
咁上下
Point of inflexion係咪 -4,0 only 所以no
Check左幾多次😅
兩至三次,用fraction同partial fraction D完check過都係衰
實力不足
88有5**或者你仲有呢
會考巴咁多年應該貨金超過10000....
有嘅不過機會率太低
尋晚訓唔到 😭比我訓到洗撚卡呢條垃圾
如果唔好彩5*左仲黎唔黎過..
本身都會考,焗住再玩返M2
Section B就認為都出得深
塔巴士有題condition 我諗勁多人會寫1- 唔係condition-
Trapizodial rule d2次個證明又係伏既 sub t=2應該係0 個range又會俾人扣
最尾有題計limit 應該係用 t去到無限 都係=4 而條curve 係decreasing 咁一定會有情況大過4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞