[DSE MATHS 2020] M2 3>5** 心得分享,祝大家成功

992 回覆
74 Like 18 Dislike
又唔係好離地姐其實都諗到係呢個方向
不過要check range呢樣野算係開左眼界
呢set野好似係m2界既jointus
係喎,真係數漏左
咁佢marking個0.13係咩
錯既
條式少左野
不過用減快好多
出個咁嘅爛數
出題者誠意差少少喎

or equivalent 係由 marker 判斷
我自己本身都係咁計
2、3、4個case嘅次序都係(2c1)(8c2)或者8!/2! 因為都係ABBBBBBC咁嘅pattern 所以一齊抽起前寫方便d
同埋1d中同6w中嘅概率都可以抽前 因為大家都必經的
Btw thanks a lot
呢題用減落到場會唔敢寫
我自己會check,因為係base on x =\= 先變到tan條式,再用tan條式先變到條inequality。如果x= 嘅話又out of range咁咪fail晒
(有少少馬後炮)
想知如果個數唔係個range入面咁要點present (例如y=k>b)
a<=y<=b or y=k 咁樣?
咁唔可以將tan條式change back,不過條題目咁問到應該唔會
放左榜再嗌交ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞