[DSE MATHS 2020] M2 3>5** 心得分享,祝大家成功

992 回覆
74 Like 18 Dislike
我強烈懷疑係我計錯
x y兩個solution放左個k入去之後可以再約 但z約唔到
大機會係我個z爆錯
同分母約*
我因為唔夠時間做 所以都唔肯定 但我記得三舊野都可以約 同埋 h=-3 嗰個一定唔關事啦 因為k都唔係等於-2(好似)
上一part唔係prove that (E) is consistent iff k=-2咩
係喎 無睇到添 總之我delta細過0就直接draw咗conclusion 頂又無2-4分
我唔肯定會點比
如果delta事實上細過0既話 應該兩個case都要check
不過我計到delta大過0 應該直接爆左
我大把時間🤣
精算都讀master唔係學士黎架咩
Yes 我岩岩只係是但做下
你本身讀咩先
可能我錯呢 呢份卷我覺得睇落去真係唔係好深 但做落去好麻煩
條rate of change...
仲有vector最尾個part
係咪20 印象中呢題反而唔算好煩 相比起其他
我冇做到 一開始見到已經覺得唔係善類所以skip左
最尾唔夠時間
最煩應該係system同f’’(x)個兩part
d到人都癲 但係得兩分
又唔出prove that送少少分黎洗下
一錯後面就攬炒
會考巴係咪有答案
多謝你今朝上我身,curve sketching 啱晒
佢個f"(x)炒咗喎
但係佢d2x/dy2都錯左
應該係因為上左你身
合我同佢2人之力啱咗
Sorry 會考巴,錫翻
其實似係抄pure maths 嘅curve sketching 我將 (x-4)^3 轉做 (x+8-4)^(3) 再用binomial爆開 其實唔係好複雜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞