[警世] 千祈唔好買變頻窗口機

1001 回覆
1161 Like 39 Dislike
個外型好特別,知唔知幾錢?
我係裝左2部,2部都有呢啲聲,唔會2部咁啱一齊有問題掛
買過另一款裝,當跌左幾千蚊
咪就係個個人對聲音頻率接受能力唔同,我老婆都話好細聲完全接受到
最攞命係佢隻聲穿透力好勁,係廳都聽到震震地咁,度幾大聲就冇謂,估計只有20分貝
我明阿,d聲細但長期響有人係頂唔順
低頻聲能量大穿透力好強,你帶耳塞都擋唔到
但老實講,定頻窗口機都有咁既聲架喎,你要轉真係唯有窗分
我新搬屋,呢度本身用緊樂聲定頻2年前款,其實好靜,冇長期嗚嗚聲,我係訓到覺,但溫度冇咁舒服,開low cool 6.5都凍醒,再細就好撚熱。以前住嗰度吹開三菱電機分體,本身諗住換珍寶窗分368,但咁啱今年出左呢部變頻窗口,好似樓主講唔通係天神嘅禮物,咪屎忽痕試下,因為窗分裝工都3000,以為衰極都有譜,點知部機對我黎講係地獄黎嘅折磨,我已經訓左幾日廳

我估佢都講到明有低弱嘯聲
香港嘅細匹數冷氣市場係一個笑話
窗口機就算吧啦 無技術可言
有要求都係裝返分體

Hitachi一堆機都係大陸設計
垃圾級別嘅logic board
有靚嘅自家產scroll compressor都無用

珍寶而家都係上海廠造多
但又唔入平靚正嘅Fujitsu nocria

三菱電機係上海合資廠
算係貴但質素一般
係日版嘅閹割版
同埋都好耐無更新過

東芝好似幾好
但最近都多左MIC同用美的compressor
但有部1拖2嘅室外機係MIJ
應該唔差
可惜係淨冷

carrier york家用市場唔洗諗
全部都係支那廠設計 可能QC係會好小小
得data center級數嘅水冷機係靚嘢

Panasonic係過得去
但同日版都係差好遠下
睇返啲模同日版係唔同

大金得泰國產算係好小小
但大金嘅logic board功力一般
得部ururu sarara係靚嘢

總結:有要求嘅話起日本買單相200V機返嚟用好過
即係簡單講你寧願要一時冇聲一時嘈,趁冇聲果下訓著
不過真心貴,我直接去信興(isquare)買3/4連裝4960
同樣panasonic窗分都係3500
裝睇情況2-3K,其實圍起條數差唔多或者貴小小
但窗分以靜既角度又好過窗口
東芝toshiba窗口係垃圾中既垃圾
舊果部用左十年以上,又靜又凍,俾夠120分
係用到尾生晒銹同窗框漏水,索性一次換窗換冷氣
見前績咁好,就再買多次toshiba
買返黎已經嘈到仆街
扇葉轉又嘈,風聲又嘈,壓縮機又嘈又大聲又震,訓係床都feel到震
連個出風口個摩打仔都可以唔順格格聲
今年第三年,忍多一兩年等變頻成熟d,廣泛d平d就轉
p牌窗分4級能源定頻黎,廿幾年前產品,1級窗分只有珍寶368 1隻
想問下巴打靜果部定頻係咩model
冇啦,依家轉晒r32機,聽講會嘈少少,p記得1隻機,分有遙控同冇遙控
Lm
聽人講過新冷氣雪種要用大d壓力去運行
所以對比舊款雪種嘈d,唔知真定假
Toshiba窗口機近呢十年好似都係100%美的設計
十幾廿年前出過部自稱33db 雙摩打係幾好

Btw Toshiba賣點係45W電都keep住製冷同twin rotary compressor
兩樣都係用起分體機上邊
同香港都無

依家定頻咪左邊2部,我就係右邊嗰部
我舊機就左上個樣一樣樣,雪種唔同
多謝你幫我推文錄音
因為睇得多心煩 所以懶得再推文
點知有同道中人

我諗緊買呢隻wifi 遙控
睇下臨瞓前校30度 force 佢熄壓縮機
再定時20分鐘後轉返23 度
到時我瞓左就唔撚理了
寄到再包膠

佩服你咁有心力再買機
如果信興肯退錢俾我 我都換機算
但邊有可能

有得唔換咩,我應該比你嚴重,我本身係好醒訓嘅人,好易醒。我係試左幾日都訓唔著唔通訓廳訓到佢壞
應該係 你見我拖左成個月先買呢舊遙控就知
我臨瞓覺得佢煩就熄鳩左佢 攤一陣再開返
佢又會等一陣先開機
開機又過一陣先去到個煩膠聲mode
有時攰就已經瞓著左
但係都有時重覆呢個動作幾次
應該好易壞
但壞左就撚就啦屌

換左368 些牙下
你啲包膠應該好可信
我廳5月裝左1.5匹 368,冇窗台吊鋁框裝,感覺幾好,完全聽唔到室外機聲,打開窗去聽室外機有少少聲,但關左窗係完全冇。風扇有4檔,開1,2檔冇聲,3開始有風聲,冇其他怪聲,我平時就set 22/3度,2檔風。雖然唔夠我舊屋部三菱電機正,但都好滿意,暫時。。。
但就裝左31xx蚊
基本安裝1500
鋁架400
防凍膠轉米色200
去水又好似200
拆舊機百幾
高空工作又300咁上下
封玻璃400

真係幾金,如果唔係裝要3千我一早裝晒珍寶368
好似以前 威士汀窗口機
屋企推部機出去都高空
等我以為1500 真係全包
咁撚多雜費
btw轉米色笑左
強逼症到一個點
佢要個捐個頭出去鑽窿上螺絲,計高空
裝過分體就知1500 其實係乜撚都唔包,1500應該係包抬部機去個架同駁喉
上面漏左變頻線$200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞