[警世] 千祈唔好買變頻窗口機

1001 回覆
1161 Like 39 Dislike
其實我唔明點解今時今日裝修佬仲咁那西?
唔係話而加呢D工種同地盤佬都好多大學仔入行咩
唔撚明點解呢D行業做響左個朵。一傳十十傳百咁樣口卑唔係仲好。點解仲好似以前咁求撚其其就完工。你要加錢咪加錢。咪撚錢變左又求撚其其
用R32雪種,又點會完美
好心把安裝家居冷氣機的人,不要叫冷氣師傅啦

係唔係都叫「冷氣師傅」

外面油油的人,今期天氣熱,要人安裝冷氣機,忽然是冷氣師傅」,泥水佬無野撈,又可以係「冷氣師傅」⋯
去各相關牌子的客戶服務熱線,打個電話問下啦
價錢未必會貴過街邊檔
舊機鋼水好好多
r32 唔好咩 啲人話r410a 唔凍
識貨
VRV 係比100匹以下的樓/屋用,再大D,還是安裝chiller 較化算。
R410a =R32+R125
所以VRV根本就不適合做太大匹數的場地
個人認為最好在40匹以下玩下就算
有得換
只是人工貴
好似我覺得嘈,咪整撚聾對耳囉!!!清靜哂
同個窗口共鳴
VRV 好處係可以多好多變化,可以行 reverse cycle 甚至玩 3 pipe system

再唔係行 Water cool VRV 都有...
不過香港就真係好少見。

調返轉講,因為 VRV 太多配搭,
亦引申左好多估你唔到的騎尼問題出黎。
如果裝係天井位,散熱差少少都會自動停機(出 error code果隻)
揾 panasonic維修部睇過,話部機要保護自己唔好過熱喎
講得出呢句大家都知乜事。
燒得黎人工都應該貴過部新。
chiller匹數唔夠大,COP好似幾低下
4x噸嘅vrv都有
個人覺得VRV好處係慳返水管位同唔洗點打理,最大壞處只係有咩問題都要call原廠搞
以前裝部冷氣200蚊,一日裝3部賺600
一個月做廿幾日袋萬四蚊夠供樓養家
依家一部賺300,一日裝3部賺900
一個月做廿幾日袋兩皮夠供間劏房住同食飯
仲未計一大堆呃飯食

不過你講得冇錯,我加錢都唔撚想你求求其其
咁岩 我都想買 變頻窗口機 2匹
因為e 家廳部2匹 d 電費好貴2千7 左右
同埋都成8年 有時個壓縮泵唔行

其實你窗分 未又係咁嘈

申利 唔怕嘈 隔離打麻雀 都可以秒訓
其實想問分體式同窗口機係咪同樣都要加雪種? 同埋邊款唔使成日加雪種?

thanks
窗口機加雪種=呃錢,好似係

利申:比人呃過
裝修時師傳度過要窗分就咁推唔到出去, 都係要搭棚,
搭得棚來就更加貴架啦, 所以咪焗住用
佢又無講錯喎,
我睡房都係開1格風+23度, 唔嘈得來又夠涼, 係幾舒服
2千7

你一日開幾耐
時間 1800 - 0800

星期日 0800 - 1800 不定時開下停下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞