[警世] 千祈唔好買變頻窗口機

1001 回覆
1161 Like 39 Dislike
點分邊D係大陸代工
入面有零件

jiangsu sanjiang electric
至理名言
要靜就分體
變頻只係慳電
知唔知點解唔好呀???因為會變貧呀!哈 哈 哈!!!
呢d係高頻聲
部部機都有
係裝工唔好就中伏
正常雪種唔會少左,
會少左種的原因,就係因為有微漏,
可能係機頭或者雪種喉有 hairline crack,又或者有其他地方有問題

有漏唔去 check 邊度漏,而只係去補種,
即係好似而家海洋公園咁...
蝕極都重有。

至於點解冷氣“師傅”通常話係漏種?

lm
謝謝
如果遇到咁 叫師傅補漏位而非補雪種?
唔駛咁複雜
直接問佢邊個位漏已經 OK。

小弟屋企用日立小涼伴
都唔錯幾靜,當然冇去到完全冇聲咁誇張
我都係, 仲要係二手, 人地俾, 窗口機幾好又夠凍, 部死人分體機壞左幾年, 今年頂唔順唔開佢算....又漏水又開幾分鐘自己熄.... 又嘈.....
謝謝, 下次記住呢幾點
小弟剛用緊菱機, RB07MB 3/4 匹窗口式冷氣機
夠靜夠涼,分體機就完全無興趣宜家又要搭棚
部野宜家仲做緊特價都係2千蚊多dd ,我買個時仲送極同剪pan
買電器咩都唔想煩最好就p記
因為p記咁多年都係慣性買人地勁既技術黎用
你睇反咁多年消委會介紹p記既電器差到極永遠唔會包尾
但p記係比較貴,黑名單我首推日立,廢到一個點
好記得當年買黎用第一裝機,未裝上去個師父己經主動唔要部機
部野一開漏水加燥,同埋冷氣機靚到極10年換一次差唔多
宜家d電器點同以前?以前我上一輩雪櫃都30年先壞
宜家d電子產品係裝晒程式運到某個點幫你自動減壽
根本成個市場係鬥快整壞你部野換新
仲有美的我用過d風扇,我可以話全球最差之一
我間房裝佢掛牆,幾年之後佢夠膽死係自動分體
即係上面同下面會溶能左.......我好彩個日無sleep 係度,唔係一早見報
我仲要係個日無開過,美的電器送都唔會用,如果我講大話永世不得輪回
其實冷氣 洗衣機都好撚污糟多菌,最多5年就要換啦
我有定期自己清潔同維護既
但我睇左咁多頁好小有人真正既噪音
其實係出面d 雀,每晚3-4點成班陪你sing ,根本部冷氣機靜到無聲都好都解決唔到d雀,你都知香港學人搞所謂環保綠化(笑料黎) d樹多左,d雀又多左
就黎要學以前d皇帝燒樹林同打獵
你認下 成條冷氣喉路都係密閉
好似水樽咁 會唔會d水冇哂 但個樽冇事
所以完全無考慮過用,窗口機唔係想象中咁差
用得耐話有燥音通常係你個架開始生誘,你越唔定期保養咩機你用都死
宜家d師傅好能鍾意唔同你整個架用4隻腳抬住就倒
on9 唔打風你個人行出去都得嫁,呢d仆街我通常會同佢講出左事一定你負責,一定影全照加打手指毛,佢地一聽完咪又死死地氣做反標準野
有d仲夠膽講話唔洗加水管落去水位,話部機出水會自動排出
屌你老母,冷氣機流水落街
大金商用冷氣是Top 3 ??
你是在冷氣行業打滾的嗎???
有分體唔用用窗口真係on撚9
小弟無知,大金係咪業界中幾高grading 既牌子黎?
其實保養好易
我屋企三部份體都係自己拆自己洗
講緊係千幾蚊買把25bar水槍黎噴coil同豬籠已經搞掂
全球三大冷氣分別是Trane ,Carrier,York
大金的商用機,即係麥虧(除了VRV外),見到麥虧都怕怕
坊間還有不少意大利,英國的牌子機,香港間唔中都見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞