[警世] 千祈唔好買變頻窗口機

1001 回覆
1161 Like 39 Dislike
即係壓縮機要裸跑
我果部拆過黎睇,有個黑色套套住,個質地似吸震隔音墊
我以為係吸音用
所以呢幾年買啲冷氣我都以為喺有問題唔夠涼
帶開耳塞瞓既人買窗口機, 痴撚線
溫度上係一樣,但體感有d唔同
我以為係我問題
我都煩惱緊買呢部定裝珍寶368
420 FTWX變頻冷暖掛牆窗分機
呢啲纖巧型係窗台分體,420高但好闊,窗口分體得p記同珍寶,高,闊同窗口機一樣
而家d機用環保雪種個制冷效率差過以前
前期轉環保雪種個陣,d廠都係靠加大個風流量黎谷大個制冷所以而家d機風聲點都大過以前
又冇以前冰凍個感覺
想靜緊係裝分體架喇傻仔
查實有d 窗口大小小係裝到大金420高果隻機 不過安裝果陣都好驚險
搵d 水壓槍 或者搵d 雪種吹一吹就通曬
老老豆豆 冷氣機我覺得三菱電機係最好 好過大金
岩呀 窗口機都可以分體架 尤其是依家出左咁多
我果部之前都係咁, 只要開高過23度就有臭味
你可以試下開dry mode 一個鐘, 睇下有無改善
壓縮機技術全部日本都好。最好其實係Panasonic 同日立。其次係三菱。

但全世界最好賣嘅壓縮機係lg 同samsung.
總體而言 我覺得三菱個電腦係做得出色d 同埋安裝都較易
以前我屋企全部4部冷氣都用大金 依家3部三菱1部大金 用落係三菱出色d
同埋R410a 都就唔用得。 GWP過1500(2xxx)
F-Gas 下一個phase 2021 一月(已包含grace period) 之後就禁止進口。
2022 年就r32 都唔用得。下一個phase 係gwp 低於150.
裝工好金下,1匹基本1600,跟住冷暖又加錢,鋁架又加錢,封窗又加,線太長又加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞