[警世] 千祈唔好買變頻窗口機

1001 回覆
1160 Like 39 Dislike
說小弟我係個好撚怕嘈又怕忽冷忽熱既人
咁啱屋企裝修 就順便換撚埋部10 年既老爺冷氣啦
爬文做咗好耐功課
總結都係幾點

1. 窗口機pan 記用料靚 最靜 其他多數格力代工
2. 分體式好睇裝工 香港冷氣佬做野求撚其 俾幾千蚊安裝費最後谷鳩氣
3. 1級能源慳好撚多電費
4. 變頻先唔會忽冷忽熱
5. 分體式易壞 保養得1年

咁啱p 記今年新出部3/4匹變頻窗口機 又變頻又窗口 1級撚樣 3年保養 r32雪種
嘩屌你老母完撚美 莫非係上帝既指引 天神既禮物
而家諗返先知係魔鬼既詛咒

用咗個幾禮拜 先君子後屌人

1. 個恆溫係ok 既 成晚都唔覺得忽冷忽熱 朝朝早起身個feel 係一樣
2. 天氣涼既時候係靜既 因為佢個compressor 無撚點郁 怕街嘈開冷氣係ok 既

雖然係咁 但如果俾我揀 我真係用返部10 年機算
點解呢

1. 窗口機嘈最主要係部compressor
定頻機開一陣熄一陣 熄嗰時理論上係分體機咁靜 係瞓著既黃金機會
相反變頻機佢長開既優點反而變成佢既致命缺點
佢高頻既時候唔使講 同定頻啲聲差唔多
低頻既時候係靜啲 但其實只係100 同70 左右既分別
而且係啲有節奏既低音瘟瘟聲 我戴anc 耳塞瞓教都擋唔曬
而且夜媽媽靜英英 你仲會好自然咁留意啲聲有乜變化 成晚瞓唔著
最撚攞命既係 佢啲瘟瘟聲唔知係我錯覺係點 係唔撚規律 即係可能係
瘟—瘟—瘟—————瘟—瘟—瘟————瘟————瘟—瘟—瘟————瘟
咁撚樣 逼撚死啲強逼症 即係我

2. 除左compressor 佢啲風扇聲都係幾撚嘈
明明dry mode 既時候佢靜撚到無開咁
但cool mode 就算開左quiet 同fan 最細
佢啲風聲都係做唔到咁細聲
又試過dry mode 瞓啦 係靜好多既
但唔知係咪佢個dry mode 本來都唔係for 你咁用
佢會好似定頻咁開一陣熄一陣 (有錯細力屌) 風扇最細
結果最後又係熱醒

如果俾我再揀多次 我真係寧願車鳩左隻窗佢裝珍寶368 窗分
又或者裝pan 記部4 級能源標籤既窗分算
多咗啲電費咪當慳返啲醫生錢囉dllm
成晚無瞓朝早7 點打驚世文呀dllm

肺腑之言 歡迎打手代理用家賜教點改善

p.s. 3月21 夜晚7 點元朗panashop 買 歡迎代理聯絡退貨換機
最多補錢換窗分啦 ...

最後補返個廣告
https://www.youtube.com/watch?v=OC2MvJd-TrM
鬍鬚佬 我屌你老母呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
變頻多隻香爐多隻鬼,絕對比傳統易壞囉

同埋聲可能係裝工差
見隔離POST 幾多人想買 想勸佢地咪撚做傻事
我見個師傅都裝得幾斯文企理 如果係真都無計 ..
已經搵信興買
心態要正 窗口機點都嘈架啦,開大啲風冚過啲聲
裝分體機關鍵係抽真空,其他無乜分別,裝修之後仲裝返窗口機某程度上嘥左但裝修開支
就係上網啲人都話香港啲師傅 個撚個都求鳩其抽 或者啤氣算鳩數 先做傻事買左窗口 ...
嘈過定頻嗰野戇鳩呢 ...
panasonic 窗口機咪又係代工
主要要夠匹數就得,唔夠力令佢要長期full power 運作一定易壞
呢啲事買新樓送冷氣果啲發生得多,時間趕呀嘛
試吓收緊啲螺絲 我屋企部垃圾美的啱啱撞到好多雜音,原來係個仆街師傅裝少咗兩粒螺絲。
係咪同啲風扇19 自然風mode一樣
佢得個架有螺絲 今晚陣間扭扭佢 驚飛左個士巴拿落街
應該唔係 因為佢乜撚野MODE 都係咁 ...
只係你唔適合 唔係代表部機唔得
咩一開一熄 熄機係訓覺好機會 呢d都on撚鳩point
高質
咪用冷氣,轉開風扇算啦仲靜過冷氣機聲
你on9 唔買分體姐
根本樓主個心態都錯撚哂
冷氣風扇機器郁就梗係有聲架啦
要靜訓教就乜都唔好撚開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞