公屋富戶好撚仆街

498 回覆
1551 Like 45 Dislike
葡萄連登仔個條貧窮線真係跟足政府
成班人係都要話公屋要比最有需要嘅人
然後就要趕走班有需要,但唔係最有需要嘅人

如果啲樓價係令到倍半或者兩倍租嘅人可以負擔得起
個個都爭住交番間屋出嚟啦

根本富户成因就係公屋量太少,同埋樓價太高
大家就喺道德高地到屌啲富户
幾兄弟姊妹先十萬其實唔算咩富戶,仲要未計父母係咪做野

但仲擺住間大既,以前我會屌,但依家唔好走呀,我唔想同新香港人做鄰居呀
退休警察拎既公屋,受唔受富戶政策限制?
求高手解答
2個人做野only 唔計搬左果d
為左班所謂更有需要既人, 所以踢走一班都係有需要既人
社會問題繼續輪迥 戇撚鳩
但呢排唔使返學
啲童黨又出返晒嚟
童黨都變晒歷史文物啦
同埋住私樓就冇童黨?
香港唔係港孩就係童黨
一擔擔
照講囉,有咩問題,住公屋唔講得咩?
租樓仲儲到錢買樓?
嗅到好大陣酸味
兒登學生雞痴屋企人住
轉頭笑鳩人住公屋
但自己乜都冇
如果講社會流動
按你個概念係要全民公屋先會行得通
即係有身份證就有一間果隻
睇返政府公共房屋政策係有設入息同資產上限
如果會造成減低社會流動就一直都存在
好多人申請上樓都辭工轉工去迎合個限制
而且原意係比低收入既人申請
再睇返公屋建屋量每年都唔達標
即使唔達標土地發展私人發展比例永遠比公屋多
根本成個公屋政策只係照顧緊社會最低收入既人而唔係富戶

再者公屋富戶政策本身就係一種酌情處理
而當而家愈來愈多人利用呢個灰色地帶就應該全面廢除或者收緊
而唔係理所當然
緊急
急需請求大家支持本土文化戰線

我地小隊係做整合香港本土YouTube channel
但我地小隊依家面對緊一個極嚴重問題

就係冇哂貨
急需各巴打瘋狂報料

覺唔覺得香港真係無乜本土YouTube Channel? (3)
https://lih.kg/1965140
都已經犀利啦,不過咁就供一世
cant agree moreeeeeeeeeee
仲要好多都係因為退休公務員所以有公屋,noted that they originally have 長糧&19幾萬樣福利&在職時很有錢already (唔計those賭錢輸身家)
兩個都唔應該住公屋
以前因為老豆做公務員
住左十年
雖然同一條行
都係公務員 正正常常
但係到期即刻買樓走 交租都On9
供層樓每月都係五千幾
買層樓當儲錢好過

我細個去過同學啲公屋屋企 真係好撚差
又殘 又冇人做家務
架車都要佢名
好多租埋車位都係要埋牌薄
驚你高賣
童黨
好似d廢老成日講舊屎咁
其實聽過有d 係幫朋友抽, 實際上架車唔係果位公屋住戶

利申: 有朋友同我講
如果富戶之前買落間公屋仲有冇得搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞