公屋富戶好撚仆街

498 回覆
1551 Like 45 Dislike
其實如果好似新加坡咁唔分公屋同私樓階級,樓價都唔會咁貴
咁個頭都幾大入兩次油都唔見一個月租
慳一個月租為咗入兩次油
你既房屋問題得呢樣?
社會問題得呢樣?
根本唔乎合成本效益
我意思係你叫更窮既人住,趕冇咁窮既人走
房屋問題一直存在
你連理解都好似有問題咁
資產超額咪俾貴租囉定你假定全部人都走法律罅?
咁你仲唔去政府請願
趕晒搵多過果萬幾蚊既人走
你都on撚9
公屋根本要加租,咁平租比人濫用
改咗制,之前個制度係幾正
事不關己, 公屋同租樓都唔關我事
去政府請願留比有需要的人
家庭月入14萬都真係幾多
每人30,000先12萬,但3萬月入已經唔算低下層
200萬唔夠比首期?其實你係咪弱智黎?
房屋問題有幾多同我既論點冇關係

我亦都見唔到有能力既公屋富戶出返去租私樓會造乜嘢社會問題

反而公屋富戶有能力租樓但濫用公屋資源就一定會令房屋問題更惡劣

唔好將公屋富戶搬走同解決房屋問題掛鈎

即刻解決唔到整個房屋問題亦唔代表濫用資源冇問題

亦都同成本效應無關

唔好本末倒置
你自己出去睇吓呢個價錢計埋經紀費律師費印花稅買到啲咩私樓
銀行批唔批俾你都係另外一件事
做人最緊要真係唔好咁自大
咪低能啦
可能唔會有靚市區樓
但要買500~600萬樓8按加其他野,二百幾萬有咩問題

除非你話一定要市區咁無得好講

btw, 咁你答到未
上限係政府定,關住戶咩事?住戶有幾仆街呢?
都係果句

我睇唔到有能力既公屋富戶出去租私樓會有乜嘢社會問題

況且濫用資源同房屋問題無關

咁你有冇諗過點解房處要對公屋住戶設入息同資產限制

咁係防止有能力既住戶濫用公屋

個界線就係公屋住戶入息同資產超過上限就應該搬走

呢個界線唔係我定既所以我唔知咩叫「冇咁窮」

再者每個人對窮既定義都唔同

客觀上就係只可以房處定既界線做標準

真係唔知邊個理解有問題
大部分「富戶」 都唔係富, 只係普通基層家庭, 好多時都係仔女岩岩出黎做野多份收入咪變「富戶」囉

要屌富戶, 不如屌撚左抽居屋個制度啦
一堆18歲, 零收入的學生都有資格, 根本就係幫背後屋企人炒樓,講濫用公共房屋資源, 呢啲咪仲過份
唔計大陸,應該都係父母住公屋仔女靚車

用父母名租車位
3人200萬就要踢走, 根本就係黃遠輝用黎托樓價的政策, 你班「富戶」唔撚出黎買,佢d樓價又點撚繼續升落去

不過上面有條道德高地友唔明架啦, 遲下樓價再癲升落去, 住緊套房既都要讓位俾住床位, 住床位既要讓俾訓街果個架啦

要個本身都窮既去接濟個更窮既🤷‍♂️
搬走唔除名, 年尾都要報收入架, 超5倍咪要踢走囉
除非你話成屋都係打現金出糧工
除晒名啦
酸撚到呢....
今時今日要3個人拎住二百萬去租樓, 然後讓間公屋俾可能住緊劏房既家庭

睇落好合情合理呀, 有能力既讓位囉, 但事實上呢啲根本唔叫「有能力」

响呢個資產上限要求下, 只不過要一堆窮人家庭塘水滾塘魚

拉低一個家庭的生活質素, 然後拉高另一個家庭的生活質素, 根本對整個社會就冇任何改善

高昂的樓價,同政府的不作為官商勾結唔去屌,走去屌d基層住戶, 真係傻撚左

望下個濕鳩空置稅,講撚左兩三年啦,咪又係落實唔到, 呢啲又唔去屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞