公屋富戶好撚仆街

498 回覆
1551 Like 45 Dislike
買架tesla都未超過資產上限
有個親威早期拎左個公屋大單位
幾個兄弟姊妹結晒婚搬走晒
個返個仔同父母住700呎
成屋人搵成十皮一個月
This is Hong Kong
真係好撚廢 唔明點解重有人讚香港
收皮啦,假兩難推論,點解一定要衣兩種可能

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%81%87%E5%85%A9%E9%9B%A3%E6%8E%A8%E7%90%86
富戶資產上限超過一百倍先係違規
真心on9

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/HD1120(C)(3-2020).pdf

五人家庭渣住四球 月入廿萬先要遷出
屌你老母

普通港人租間私樓要萬幾蚊
問過連登仔未?
要求以後房屋署批公屋要逐個Case上黎開Post申請
要有2/3正評先可以過
仲有兩倍同市價租
香港人最鐘意就係睇人仆街
睇人慘過佢
班租租睇班公屋撚睇到扯火
走去開Post
法理上係,但實際呢d人有冇過資產,揾幾多,心照啦..
啲新屋邨一堆堆Tesla
起碼一定過入息限額啦
終於有人明 追到樓價 我都想買樓啦 買又買唔到
真係要搬走 又係幫人供樓
做夾心階層 好難向上流動
支那人嗰啲當度假屋住仲仆街眼冤
香港係我屋企
冇地方住你唔去到去怪政府?係唔係弱智㗎
屌你老母 樓下屋邨停車場有架林寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞