公屋富戶好撚仆街

498 回覆
1551 Like 45 Dislike
係,公屋停車場大把Tesla, Benz, 波子架SUV都見唔少
當你4人家庭交2倍租都搵緊5-8萬一個月
窮極點都租到萬幾蚊單位啦
按你咁講社會資料係咪應該比社會上所謂最努力果班人?
應該比誠哥定專業人士
咁講係唔合理
社會福利同資源係由審查去判斷邊個人有需要而唔係睇有冇生產力
至於審查制度完唔完善可以再討論
屌你,我上次入咗公屋個停車場,以為去咗車展,最cheap嗰架係benz,睇到我自尊心低落,人地住公屋都揸靚車出入,差在冇請埋司機,屌佢老婆真係
以前成日過隔離屋玩, 而家無呢支歌仔唱
而家個個都關哂門
公屋戶就話有問題姐
富戶都要屌埋
有啲買左公屋又要屌埋
仇富唔該指番岩對像先
其實係
好似啲離地撚以為旺角就係品流複雜咁
妖魔化咗公屋

利申:公屋仔
深水埗先係呀

一個女仔租深水埗驚唔驚
https://lih.kg/2008609
有睇呀 其實堅唔堅
咁同公屋世襲制度都乜分別
即係你公屋出世就世世代代都要住公屋?
唔係睇當下既入息同資產點知幾時先算冇需要
以前窮係有需要
而家搵到錢咪冇需要囉
就係咁簡單
公屋既根本係想幫人脫貧
但富戶既標準根本都係窮撚, 未脫到貧都要人走?
先到先得, 唔通我今日拎到屋, 聽日有條友窮過我就要讓返間屋出黎?
基於人道/行政, 根本唔合理亦唔可行

為左「更有需要」既人而踢走都係有需要既人
社會狀況根本無改善到
咁你應該屌房署點解幾人家庭既資產上限可以係過百萬

唔應該屌個住戶
人有我無咪要屌, fish ball theory
公屋地段先有咁多位起....
唔起停車埸, 唔只公屋撚, 居屋私樓撚都一樣唔夠車位
住公屋揸波子 TESLA
醒嘅富戶資產都轉移好曬
仲可以聲大夾惡,你告都告唔到
酸人不如努力啲同流合污
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/HD1120C.pdf

三人家庭要超過 200幾萬資產先要搬
否則只係比多d 租

咁係咪應該屌政策,做乜屌住戶?酸到無理性?
倍半叫搵到錢?
咁過2年老豆老母退休係咪再申請過公屋呀
你有一間公屋, 同居屋環境差唔多
會唔會畀幾球野出去買返一個差唔多既單位?
會唔會月月畀皮幾野去租返一個差唔多既單位?
係都畀個仔出去買啦 自己唔駛住?個仔結婚唔駛住?
認真就算舉報完
住劏房個啲都係繼續住返劏房
因為個仆街政府都係派鳩哂俾支那人
考試規則無限制open notes, 跟住去屌啲有open notes既人
「為沒有能力租住私營房屋的市民提供資助公共房屋是政府的房屋政策。」

唔知你係邊度聽返黎
從來公屋都不是幫人脫貧
你有能力租私樓就應該理應離開
都係果個富戶政策係酬情政策
唔係理所當然
坐左幾耐?30年前既野拎出黎講?
而家根本唔會有呢d, 反而係平租,屋內外維修唔洗自己比有房署搞,資產上限一個家庭仲可以有 2百幾萬

反觀私樓一半人工拎去供,有咩事負資產
人地公屋撚儲夠錢分拆人去買私樓繼續公私兩住都仲得
總有樓豬呢類垃圾酸出面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞