公屋富戶好撚仆街

498 回覆
1551 Like 45 Dislike
https://www.policyaddress.gov.hk/pa97/chinese/cphb.htm
「我們制定了這份政策綱領,目的是幫助所有家庭獲得合適和負擔得來的住屋,以及鼓勵市民自置居所。」
依個根本咪就係脫貧囉
有時番屋企見到人地揸林寶番停車場,自己以為係平行時空。 利申公屋撚
買完alphard同tesla都未夠錢比首期
難聽啲講句 有車嘅個個都捉 上面話齋 你養車仲貴過租樓 有咩咁需要養車先
cls 見過幾架Tesla 泊係公屋停車場
講到尾都係自私姐
事實係你享受緊社會資源大魚大肉仲幫個仔買樓
有人捱緊惡劣居住環境冇樓上
人性不可控制
但政策可以
我只係針對富戶
老實講十個富戶十個都係你呢啲思想既垃圾黎
因為過百萬都買唔起私樓
將呢班人迫走埋
只會將樓價再搶高
大佬唔好以偏概全啦你呢個係講緊長遠房屋策略政策

即係包括所有公營房屋例如居屋同公屋

鼓勵市民自置居所係講緊居屋而唔係公屋

而家我哋討論緊嘅係公屋富戶政策而唔係居屋

你學校啲project點樣做㗎搵料搵到錯曬
有d堅,有d唔堅

住深水埗附近,如果凌晨旺角行返去,點都經深水埗,又唔會好似班on9講話一個男人夜晚行深水埗都驚

都試過9點鐘行北河街街市咁,美沙銅條街就少行,南亞人好多都無咩,但遇到一個仆街夠成世,唔係話搞你,你係女,佢離你一米講I love u你都驚啦

以前細個係大角嘴讀書,有時會行通洲街公園,見到露宿者、上藥、毒品交易,掂行掂過,第一次見人上藥係驚,之後求其啦,佢地又會搞你

個post 好多人9up,但入面講某d位過比較雜係真嘅
每次行南昌、長沙灣、荔枝角海邊一帶都好有感觸
最近海景既係公屋,然後先係私樓(四小龍)
心諗人地辛辛苦苦買成千萬既樓
但個景被班公屋友霸住
你都戇鳩
除非你身家有幾千萬
如果唔係一個月搵幾萬左右
住公屋一定好過住私樓
3,4千蚊租 得閒就去旅行
想買咩就買咩 唔使就住就住
每個月最少半份糧攞去供樓
換嚟嘅就係間屋大啲
咁我寧願住細啲 餐餐食好嘢好過
你都戇鳩
鬼唔撚知原意係點咩

見到你呢啲人就想爆粗
講下現實情況又無啦啦搶道德高地
你一係就住劏房
一係就離地撚

就算踢走左個公屋富戶
下一家搬入去都係排左一年嘅腥移民咋屌你
你估會輪到本地人住?

問你食蘋果定食橙
你老母你話要食梨
死on99港孩嚟?
公屋停車場長期泊滿車
全都係 BENZ 寶馬
上面幾層樓幾幅地,落香港渡下假
公屋原意就係俾你易啲儲錢買樓
只係香港核心問題樓價太貴 同太多外來人口拎公屋競爭大 住屋本來係必需品唔應該炒到咁貴
4人家庭要搵14萬先超標
如果我搵到10萬以上應該都會買tesla
用停車場黎講真係好ON9
知唔知公屋停車場唔係住公屋既都可以租?
原來個標準係三個人揾兩三萬都叫富戶

咁姐係住公屋唔應該番工
同埋其實好多公屋都賣左, 根本就係私樓黎
所謂「公屋富戶」,只係靠公屋幫佢地慳左一筆供樓租樓支出,將筆錢用係其他地方先可以叫做生活好少少

三人家庭月入5萬住公屋好爽啊,但一離開公屋依個安全網咪又係仆直
你睇清楚入面有提及埋公屋
連登仔要有埋會所先可以叫私樓
仲口口聲宣傳知法犯法負責, 人地大陸朱明犯法,好似有免死金牌唔使拉, 屌你老母仲好意思話香港完整司法制度!!!
大陸朱:吹咩大陸有私樓我係犯法無人拉
樓一定要買架, 租唔可以咩?
幫助有需要的人更加重要啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞