公屋富戶好撚仆街

498 回覆
1551 Like 45 Dislike
所以我冇得話你錯架, 你個道理响理論層面上係正確架wor

不過同時你個道德高地都企得好高咁解,唔貼現實姐

我亦都唔曬時間再同你講
唔講大陸人,衰d講入到公屋既人大部份都出唔到黎
大部分成世人都搵唔過3xk
點出去賣樓呀
大部份人都係仔大女大,死慳死抵成世叫做有返d資產,佢個仔女想買樓比到幾拾萬資助

成日話向上流,我隔離個個做既工都向上唔到流
就算儲錢,佢想問間屋一家四口住,佢人工點過測驗
個個想向上流, 唔通個個都有能力向上流咩

有d人能力有限,就算有心上都冇力上

公屋就係一個安全網俾一d能力唔夠既人都能夠安穩咁生活

下下拉埋d瞞報,濫用既case 黎講都唔知仲乜
你講得冇錯 香港樓價真係高得離晒譜 房屋政策十分差 呢樣係真係需要有改善 亦都唔能夠否認好多住緊公屋既係社會上社經地位相對低既人

但你都留意下亦有好多住緊公屋既人係以攞到社會福利而自豪 更恥笑啲靠自己努力置業上車既市民

努力過但向上流唔到冇人怪 但都唔好好似覺得啲福利係憑自己實力R返黎呀
公屋戶一向係香港特權階級,靠剝削中等收入樓奴呢生活
你咪試下問下住緊板間/棺材/劏房既人睇下佢哋覺得個道德高地係咪真係高地囉

每個人都有自己立場同處境
你憑乜一口咬定我係道德高地呢
如果我算係道德高地
咁你寧願叫富戶住公屋但不理低下階層死活直頭係冇人性添啦

都係果句我一直都係講緊樓主提出做公屋富戶大搖大擺渣靚車身光頸靚果班人如果真係咁好景就讓返間屋出黎比有需要既人

你哋就係要極端咁將個例子扯返去啱啱到公屋富戶標準交倍半嗰隻問佢哋係咪算有錢
講到咁極端有乜討論意義?
而家仲要無啦啦推我上道德高地我覺得真係好戇鳩囉
有車唔代表濫用公屋喎
而家兩年要報一次
除非海外收入查唔到之外
其他都好難呃
咁呢啲係佢哋自己視野狹隘姐, 相信真心以住公屋為榮既係少數
講下講下又將話題講到好似連普通公屋戶都唔應該住公住屋咁

連登仔啲邏輯真係世界級
係 唔明點解d人認為公屋停車場既車一定等於係公屋仔
頭10年唔洗報,之後先兩年報一次
有好多都係大陸新移民
咁 公屋「富戶」 個range 就係咁闊

如果你淨係想講果種間屋都裝修到成百萬既,揸靚車出入既 我都贊成踢佢地走啦

原來大家一直討論既對象根本唔同🤷‍♂️ 我講既係基層「富戶」,一家三口夾埋搵4-5皮果種, 但你講既係堅富戶

如果係堅富戶一家三口搵7-8萬,大陸又幾層樓收租果d, 我諗根本冇乜好討論, 個個都贊成踢佢地走架啦
你唔係冇時間㗎咩唔緊要啦

其實樓主都係開po抒發一下叫佢哋仆街啫
反正要佢哋走真係難過登天

但係我覺得佢哋大搖大擺都冇人查佢哋呢樣嘢係值得討論喎

你哋要舉個咁極端嘅例子其實都冇問題嘅咪 按理據討論囉

正如上面嘅理據咁講即使你係交緊倍半租嘅富戶係唔算有錢但係出面亦都有大把人窮過佢哋

所以我嘅結論都係應該將社會資源留畀最有需要嘅人
公屋大把歐洲車都係錢七二手車 幾皮野已經買到 d人唔熟車先以為好貴
利申 公屋有養車
可能依家又難左?
以前有呢d 會好快中轉 過一排就上樓
你講嘅20萬買到租置 應該係千禧年頭? 嗰陣經濟咁差你走去買公屋可能仲會俾人笑on9 週街負資產
港英年代 選擇用高地價政策去維持政府收入 已經注定高樓價會長期存在
去到港共就更唔駛諗
真正仆街係呃公屋嗰班 假離婚 仔女一人一間都有呀
單人申請基本近乎無可能
1人入息6皮都唔洗走
6皮去到中高層了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞