公屋富戶好撚仆街

498 回覆
1551 Like 45 Dislike
呃人係犯法
富戶係合法

隱瞞資產果班同搵得幾皮野既富戶
兩回事黎
見過公屋車位泊粵港車牌
就算非富戶有幾多有隱瞞心照啦

唔知有幾多所謂自行業出現金瞞天過海

富戶都係啲錢落左銀行或要報稅先局住做富戶姐

唔係雙倍租都費事交啦

睇下富戶政策所謂收緊一堆人即刻申請除名就知個情況有幾普遍啦
趕撚走啲支那蝗先
我都想要公屋單位啊
樓上條友唔撚明架啦
佢都話睇唔到咁樣有咩社會問題
你搞清楚先,我一直講緊既富户係講緊倍半兩倍租個啲,嗰啲人係符合資格住公屋架喎
至少好過d呃老綜嘅支那狗
本身公屋就係俾人累積財富向上流 當然隱瞞資產唔交還單位係有錯
應該要取消公屋就啱
咁唔怪得之
大家一直講緊嘅公屋富戶都唔同
真,你咬佢食呀,以上除左第二有灰色地帶,都合法嘅
乜有唔係交倍半兩倍租既富戶架咩

我當然知道佢哋符合資格啦

而家係討論緊樓主講既買名牌揸靚車既富戶係咪牽涉隱瞞入息資產濫用緊社會資源喎

乜你唔係架咩
唉你自己睇番上面
算啦我根本對牛彈琴
我上面大大句問
倍半都叫搵都錢?
你自己覆撚錯,文不對題
然後話對牛彈琴
你仲同覆緊佢

我就一早block 咗個child登仔

施主,block 9佢啦
其實你講嚟講去都係覺得公屋富戶係好無辜好慘喺私樓市場買唔起樓就代表生存唔到姐你要咁諗咪諗囉我都阻止唔到你

但我想話畀你知佢哋點都比起住緊棺材房板間房床位嘅人更加有能力喺私人市場生存

公屋資源唔夠係事實鬼唔知增建公屋人人有屋住喺大團圓結局咩但係而家事實唔係
所以公屋應該留番畀最有需要嘅人

你又話叫個冇咁窮嘅人搬走叫個更窮嘅人入嚟冇意思
如果公屋唔係畀最有需要嘅人
咁窮人繼續住喺啲惡劣居住環境係咪好有意思呢
你執著討論倍半嘅富戶係咪算搵到錢
如果你問我對比起普通公屋戶同埋出面住緊惡劣居住環境嘅人我會話係

上面都講過我係唔支持公屋有富戶政策嘅
事實上因為富戶而要交屋嘅人根本少之又少
公屋富戶政策根本寬鬆到不得了
超出入息上限五倍資產過百萬先會要你走
本身有公屋要儲錢買樓嘅起步點已經好好多
喺出面食緊市價租又想儲錢買樓嘅人係咪要死咗佢呀

而且富戶只係佔公屋住戶嘅小數
起碼被發現到嘅富戶係少數啦
公屋政策亦唔係包你生仔一定比你住到買到樓既
我相信大部分公屋住戶的確係需要公屋嘅

更何況唔少公屋富戶根本就牽涉隱瞞資產入息嘅情況絕對係濫用緊社會資源

其實你經常跳point回覆
有論點嗰啲你又選擇唔回覆
根本好難同你討論落去
都係算吧啦
好心你收一收皮先啦
不服咪來辯囉
你block邊個who fucking cares咩小朋友
你岩佢仲用推文回覆
得我仲覆緊佢
可能自己上唔到就屌
响呢刻樓價你覺得叫「富戶」讓屋俾住劏房既就叫幫到整體社會

下一刻去到深水埗劏房租金都一萬果時, 你就會叫普通公屋戶讓屋出黎俾住緊床位既

道理上你永遠冇錯架wor

不過事實上你只係叫揸住一塊餅既去幫揸住半塊餅既, 什至只係揸住一粒糖既人詐嘛

同你既分歧係, 我根本唔覺得「富戶」 真係富, 你就覺得人地好撚富
識人住到望海公屋 好撚正
搞清楚富戶被人踢走既準則先啦, 呢幾年我都唔知响各大論壇講過幾多次

3人家庭如果超過收入11萬資產超過220萬 就要被踢走

如果果家人係因為收入超標而要走, 我係覺得合理既
但如果响呢刻既樓價係因為呢個資產就要走, 係唔合理, 個收入上限根本只係晃子, 成班人永遠就針住呢一點覺得富戶真係好富

3人家庭220萬係咩概念? 咪就係一對基層父母+1個小朋友,20年黎每月夾埋搵2萬, 每月儲1萬, 儲左20年, 到個小朋友岩岩出黎畢業, 然後對父母就已經五十零歲就退休,然後你就捧人地出去

如果呢刻樓價係大西北400呎兩房200萬係買得到既, 我覺得咁樣推呢個資產上限都不為過,不過現實唔係囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞