公屋富戶好撚仆街

498 回覆
1551 Like 45 Dislike
依家d大陸佬好撚癲 大陸有頭家 公屋當民宿 真係搞撚錯
香港人就捱幾千蚊劏房
有啲人鍾意住公屋住到要買
仲好自豪周圍曬命
華富個景仲正過貝沙灣
抗爭再出發
香港要獨立

攬炒巴冒生命危險寄語香港人
街頭 議會 國際 三線缺一不可
老破加老綜搵社工幫手
唔係普通料
政府明知嫁啦
根本係迫死土生土長果班人

本地人養新移民
新加坡就新移民養本地人
我覺得買公屋隔離嘅私樓嘅人慘啲
2300$ 租600 FT 邊度搵阿屌你
你咪笑我寒酸笑我窮
已開新post
有無但齊舉報腥港人公屋富戶
https://lih.kg/2011534
房屋台見唔到
我放咗去時事
上左樓 個最低入息變大左幾倍
點會無錢養
根本公屋就應該只屬於過渡性房屋政策 而應該俾人長住

啲人一住左公屋就放軟手腳 恃住俾得千幾蚊租就將剩低啲錢有幾多洗幾多 從來唔諗住儲錢 唔諗住搬返出去 完全冇向上流既動力 成世就諗住停留係社會個福利網入面等政府養
姐係窮人唔可以著名牌?
最多咪交貴租。住公屋真好
格住個mon都聞到樓主浸酸臭味
其實你始終都係要將富戶遷出同解決房屋問題掛鈎
上面講左所以唔重覆啦

其實房處定左入息同資產上限 你超出就要走
呢個係一個機制黎架
原意都唔係用黎解決房屋問題架
唔好將兩者掛鈎得唔得

舉個例一個2人家庭已經超出富戶上限
入息over $97150 or 資產over $1950000
理論上佢要交還間公屋

咁樣佢還左之後邊個住呢?
咪就係入息同資產少過$97150/$195000既家庭住囉
其實呢個就係房處既機制
咁係咪其實即係由窮過富戶既家庭住?

當然你可以話$97150/$195000其實係好少買到樓生存唔到
咁老實講真係好多人一世都買唔起樓架
買唔起咪租囉 $97150唔係同我講租唔起2房單位掛

都係果句佢哋有$97150/$195000已經比係惡劣環境居住既家庭搵$10000鬆交$4000-5000租好好多下話

重申一次我唔係覺得公屋富戶好撚有
但相對之下佢地唔係最窮
岩既公屋原意唔係比你長住,政府都希望住緊公屋既人累積財富,呢代唔得起碼都第二代可以走出黎居屋以至私人市場

但點樣迫到佢地儲錢儲首期呢,初步諗到既愚見就係,住戶要再供多一份5-10%既公屋住戶強積金,可扣收入上限,但會計入資產上限,除左退休,首置既時候可以拎出黎用。不過問題就有可能蝕左一大半同益晒D基金佬
exact7ly

就算自己做左公屋富戶都覺得因為買唔起樓而最可憐係最應該享用社會資源

一係就千方百計隱瞞入息資產保住間屋
但多左個錢又忍唔住買名牌靚車showoff
反正冇人查 理9你
有人查大不了搵1-2個人申請除名然後繼續住
實在人生贏家
其實你問呢d冇意思,真窮定濫用,住緊果個本人先最清楚。

Alphard同 Tesla 都係隨口講,可以改波子suv 的。都唔係唔常見。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞