IT討論區(82) IT狗對住新老細:肅立起敬頌讚祂!!表示尊敬跪拜祂!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
邊個係二世祖萬能app
唔係人嚟,係我嘅工作,賣咗身幫二世祖寫個天馬行空萬能系統
sorry 無蒲開哩道
其實我都對AI有興趣,但想入咗行先
因為我淨係讀書識好basic嘅嘢: html css js python嗰啲
咁其實我應該都係揀data? 係咪咁講
乜都學吓試吓先,再揀自己鐘意嗰範,唔好一開始就諗住揀做 data

即係話你至少要識寫少少垃圾 CRUD system, front-end back-end 都要識人哋業界而家用乜寫(eg. React, Spring Boot, Serverless, RDBMS, MongoDB / RethinkDB etc.)

咁揼垃圾揼得掂,再學 data mining 嘅 algorithms & libraries (eg. pandas, keras, sklearn etc.)。

其實講到尾 IT 經驗就係:
要知乜情況下用啲乜 solution 幫客人 / 腦細解決問題。

個屄客係要件天馬行空嘅垃圾咪諗點整件垃圾俾佢囉

個客想要分析某啲數據咪搵個啱嘅 algorithm / tool 幫佢做囉
客人要整啲乜 (what) 控制唔到 (最多俾少少建議,不過香港特色通常都係態度照舊),我哋只可以喺有限嘅範圍內 (有啲客 / 腦細仲要濕鳩到係要咁做) 控制點樣做 (how)
其實我都係咁諗,我兩邊都有apply (Data同FE)
始終我無實戰經驗,搏下佢請唔請 希望唔好畀人壓價
可唔可以順手問埋interview點prep?
係咪通常都係做test? 溫下data structures同algorithms就okay?
睇公司。唔係間間都會做whiteboard coding,可以問下做過/in過嘅人。
溫data structures同algorithms in general有用不妨做下。
估唔到Techlead係咁嘅人

https://www.youtube.com/watch?v=kQuuxmLDZ90
reddit 大把人鬧佢
不意外
tldr
ML 9成工作都係feature engineering
tune network 一向唔洗識寫code
interview 前做功課囉,通常俾幾題你做,做完咪交囉

interview 就問吓啲離地大學 theory 嘢同 chok 吓你啲揼 code 經驗,你有背吓書基本上過到關
跟住輕鬆overfitting
Techlead自己同另一個youtuber開另一當同前sponsor一樣嘅生意,個名仲要同人地差不多。跟住register人地嘅domain name然後redirect去自己嘅網站。

飛起人地自己開過一當唔係大問題但register 人地domain name然後redirect去自己公司就真係狗。

睇嚟ex-Google ex-Facebook techlead ex-husband外還要加ex-friend同ex-partner。
佢檔生意做d咁既野
Building the best tech-interview-prep platform for Software Engineers.
佢點搶人哋 domain 先?

你一開始 register 咗唔係搶唔到你咩?除非你自己 release 過 domain
我估trade mark左
垃圾
有market嘅,我如果無的撈應該應該可以去做interview tutor。

不過TL俾人鬧佢個平台就咁搵leetcode題目改無改就收人1000 USD一個course。要搵leetcode解題video其實youtube大把。

https://www.youtube.com/watch?v=6__x7WwyLDI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞