IT討論區(82) IT狗對住新老細:肅立起敬頌讚祂!!表示尊敬跪拜祂!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
女仔做IT狗真心無得輸
IT狗女:Senior AP

IT狗女:老細叫我整1條API用身份證號碼揾返個internal ID
我:老細叫我整8條API,其中一條用internal ID揾返個client 所有Document,再揾返佢要個Document轉埋做base 64 pass返出去及send埋個email同SMS比個客提佢有人睇過

女仔真係玩緊人生easy mode
declare 左我=
之後又唔用
我: P仔
:+P 原來係reserved word
Hi compiler
我覺得好大分別
班code monkey寫D曲唔睇大局
佢地覺得有input 有output就得
SA要負責個program/系統質素
好多人覺得識好多tech/tech勁就做到SA
SA負責吹水開會
咁而家啲公司真係剩係學人哋啲美國公司咁考 algorithm 請人,而唔理 system design / code quality,冇計

同埋香港啲嘢不嬲鳩咁嚟,好多偽 IT Firm
好嘅公司 SA 剩係諗定 design 同 schedule plab,然後撚狗

差嘅公司要負責撚狗 + 自己落手揼埋
同問,我見某d公司sa 同 code monkey 無分別,只係多啲野做
我覺得好大分別
班code monkey寫D曲唔睇大局
佢地覺得有input 有output就得
SA要負責個program/系統質素
好多人覺得識好多tech/tech勁就做到SA
SA負責吹水開會
好嘅公司 SA 剩係諗定 design 同 schedule plan,然後撚狗

差嘅公司要負責撚狗 + 自己落手揼埋
香港啲 SA 就算吧啦
好多都無料

SA 唔一定要係最勁個個
但一定要勁過哂大部分人
同要理解到勁過佢既人
免費SA
隔離data post d人工
你地慢慢寫react php
SI
做嘅都係你講個啲
有咩career path 可言

俾客撚 -> senior 俾客撚 -> 俾客撚manager
有HBU
你其實知唔知層主假膠黎
香港做得夠耐咩鳩人都係SA嚟
好多人咪用嚟當升title 呃飯食

以前有個SA 話自己做咗幾多年嘢
連tomcat load lib 嘅priorities 都搞唔掂
唔係坐得夠耐佢會升到SA?
有呀
都幾易tim
講緊sql vba果d
你其實知唔知你覆緊個個都係假膠黎
好在兩樣我都識
其實我都係假膠黎
好多係免費 唔係全部都免費
好 唔該巴打先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞