IT討論區(82) IT狗對住新老細:肅立起敬頌讚祂!!表示尊敬跪拜祂!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
幾萬人嘅大公司20%都有幾千到過萬人o播
12萬一年其實見唔見洗,果邊物價咁高
So me 應該係咁
function median(a,b,c){
    if (________) return__________;
    else return ________________;
}

唔比用?:
個post 唔知係咪1001
問題係senior engineer 好少出面請返黎,通常係內部升
咁做十年senior 當然有啦

利申:起FAANG 返工
用無痕mode上glassdoor.com查,唔係會要你register

senior software engineer
senior software developer
staff engineer (高過senior)
senior staff engineer
principal engineer

locations:
San Francisco (Twitter)
Mountain View (Google, Facebook)
San Jose (Netflix,eBay,Apple)
Redmond (Microsoft)
Seattle(Amazon)

扣稅33%-40%不過Microsoft同Amazon響Washington會低啲。
要睇你點洗。我識人做教師,人工一定無12萬。去老婆無做野響屋企湊仔。佢一個人養家。生活得到不過物質上唔會好豐富。
我響細公司做咗好多年後來轉工。Nvidia俾senior engineer offer我,Google俾comparable offer。
BTW,我有份interview,由intern到senior,staff engineer post都有interview。我可以話senior post轉工/響外邊請其實唔罕有。咁如果我19幾年經驗而家轉工,唔通對方會俾我junior位offer咩。
咁都係既,我30 都未到
好似唔多人廿幾歲做到senior
哥仔,如果唔讀master's/PhD你22歲大學畢業,十年經驗應該30頭,唔係20幾。
又唔一定要十年先做到既
問題係一間公司入面senior 既話可能係一比五

所以都真係唔多
可能加埋我個range 仲要後生啦當然
你香港讀大學畢業個年都可以報,最易入應該係個時
試吓去叫八萬
六幻啦 唔駛落場叫八幻應該唔得
Glassdoor 寫 Mountain View Staff Engineer
~145k

扣Tax 咪即係六萬蚊一個月
落場會高啲咩 贏輸唔係 Commission?
唔落場即係唔重要啦個po 比高人工做咩
佢好似係做 Ticker data pipeline 點會唔重要 Bloomberg 主業 賣 data 架喎
睇左glassdoor未 六幻已經叫高左 人地sales都係五幻二
我意思係工作內客唔重要 我知道有人寫吓 Web 喺 iBank 到八萬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞