IT討論區(82) IT狗對住新老細:肅立起敬頌讚祂!!表示尊敬跪拜祂!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Zero Trust Network
識食一定留肚食燒鵝
uipath 唔駛寫嫁喎
首先要有間房
低層人士個mon比人望黎望去
周身唔聚財
學政府圖書館d電腦咁
個mon裝防偷窺貼
好多野玩既automation都
Desktop app UI又玩得, Web automation 又玩得, 玩Rpa automate process又得, 整晒現有functional test cases做BDD又得
開公數
得按鍵精靈既經驗有無人請
Rpa 對比python(pywin32, pymouse, selenium,cv2)有咩優勢?
睇你由咩角度出發

tech公司tech人角度緊係Python 好d 又自由又唔使比錢咁制 公司員工又有能力handle automate project 所以大把tech公司就算要automate公司流程都係自己d engineer搞套工具出黎fit番自己公司

但由商業角度出發 automate流程最終目標係想長遠黎講可以增加效率同減低cost同error (亦即係lean six sigma 既中心思想,係商業流程上減少浪費同埋盡量減低error)

加上呢個世界好多公司唔係tech 但又想automate 流程
又想快d有成效 唔想請完一堆tech人automate完之後 又冇人maintain到件事 (tech人係非tech公司99%會流技術債加埋唔會做得長) 咁所以公司一定想想就算唔係tech人都maintain到個process base

咁所以rpa software既價值就係呢到 :非tech人都有能力maintain到同加到process(正正就fit到減少浪費同埋減少error)

咁當然Tech人眼中用rpa 拉拉扯扯對佢地黎講就緊係冇價值 要改野又要比錢 明明自己寫就好易改到又唔使比錢

但對rpa對非tech公司黎講係有價值 個考慮係係商業價值上面 唔係技術限制/發展上面 如果rpa真係完全對任何公司都冇價值我諗rpa software市場係唔會形成到
sap
Debt又唔係得tech有debt
通常係consultant幫client砌完就client自己main/收maintainance fee?
識得吹水+個樣唔柒+有Code底+Algo好撚廢

想由 P 轉去其他 有咩選擇?
轉BA
啲公司自己冇統一而行之有效既流程就咪用RPA
否則玩死自己員工
唔想寫Doc
Yes 通常呢啲big4做
好似一年365日都唔夠人咁 睇黎幾好搵
t con cap 依家做到咩價位
我覺得IT狗要學下呢D財路
唔好一味鄙視

睇下havard business review
入面勁多廣告係data既system/consultancy

D上左年紀既ceo就係睇呢本野
姐係Apple賣iphone連住一舊depreciate勁快既電又唔換得,咪係一舊超級tech debt羅
最後邊個得益?
44K
消費者 因為有誘因買新機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞