IT討論區(82) IT狗對住新老細:肅立起敬頌讚祂!!表示尊敬跪拜祂!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
OSCP 包咗Virtual Lab
比你hack
你每部機都有方拎到部機嘅root權限(or Administrator in Windows)
我90日但番工番到得兩三粒鐘做Lab
而家睇tutorial 真係好燒Lab time
唯有一邊睇一邊做Enumeration
我就寫開Application
純粹覺得Offensive security 幾有趣
唔似普通Security
剩係同你講你點做點做就無事架咁

有時見班細寫code 都係一堆security issues
但香港唔爆獲都唔會有人理
之前呢度有個巴打話考完
係香港都無公司需要
docker 本身都唔會無漏洞
https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-13534/product_id-28125/Docker-Docker.html
Docker image 入面嘅OS都未必無漏洞

當然實有人話keep 住update咪無事
但好多時都唔係個個application 都keep 住update
201x 年嘅OS vulnerability
2020都仲係無patch 落個server 度
要hack 可以好多 factor

不過我而家嘅level 都係初階
我都係覺得好玩加實用
暫時覺得CISSP 果堆太吹水,你唔識攻又點會識防
我留返Vulnhub 嘅機等我完Lab 再做
見外國人認真到用vulnhub + hackthebox 自製mock test
我搵緊資料個時都盡量避開呢啲機嘅walkthrough
睇下我遲吓有無時間又試下
Offensive security 都算係近幾年先開始熱門?
一出黎做野個時完全無人講

BTW OSCP 2020加咗唔少嘢
Lab 都update 咗
會有Docker container escapes 既可能,你玩bufferoverflow有機會做到
因為我教E行
咁90日穩陣D
靜啦on9
幾時退休同退休後生活開支有關。響三藩市附近生活費好高,如果我去美國平嘅地方甚至其他國家例如入台灣馬來西亞泰國我可以早好多退休。

生活壓力應該低過香港,但唔等於無壓力。三藩市附近生係全美國生活費最高地方之一,樓價比全美國比貴3倍幾。如果無咗份工又無乜積儲好難響呢度留低。美國其實有其他地方比矽谷容易生存。

至於人工夠唔夠叫 gf 湊仔要睇你生活水平。有人嘅人工低過software engineer都一個人養到家。生活到但唔好期望物質上好好。
no comment
Yes, 我睇clement段片話techlead同joma register algoexpert.com,然後redirect去techlead同joma兩個人自己嘅product (AlgoPro) website
Seattle同NYC唔會平過矽谷好多。不過NYC可以住遠D,唔一定要住市中心。
笑死 用UTF7啦
GCP 不嬲垃圾
:IT狗,係乜驅使你又揾工轉呀?為學野?定玩新tech呀?
:係窮呀,屌你老母
為有女同事
轉來轉去都無女同事
咁我請咗你點先會留得耐啊?

你多啲加我人工咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞